שתף קטע נבחר

הפקרות בנגב: ילדים עדיין עובדים במקום ללמוד

למשרד החינוך ידוע על 13 ילדים ונערים שלא פוקדים את בית הספר ברהט כבר שנים, ומועסקים בעבודות חקלאות. "הטיפול נמשך", אומרים ברשויות. בבית הספר מודאגים: "כואב עליהם"

נשירת תלמידים היא אחד הסודות הגלויים במגזר הבדואי. ילדים קטנים שאמורים ללמוד בבית הספר היסודי או בחטיבת הביניים, נעלמים ממוסדות הלימוד. כולם יודעים זאת אבל אף אחד לא מדבר. כך גם ברהט.

 

לפני כשלוש שנים נחשפה התופעה ב-ynet. אז דווח כי ילדים בדואים מועסקים בעבודות חקלאות, בשעות שבהן הם אמורים ללמוד. המשטרה פתחה בחקירה בשיתוף משרד התמ"ת, אך ניכר כי מאז כמעט דבר לא השתנה. כעת היה ברהט מי שהשתכנע לשבור את קשר השתיקה. לדבריו, למרות החשיפה הילדים עדיין עובדים בשדות החקלאיים בעוד הוריהם ומעסיקיהם מפרים את חוק חינוך חובה.

 

בביקור באחת החממות סמוך למושב קלחים בנגב ניתן להבחין בילדים קטנים שעובדים עבודת כפיים. הגורם החינוכי מרהט זיהה בתמונות את אחד התלמידים שלו לשעבר. העובדים הבוגרים במקום סיפרו כי על עבודתם של הילדים אחראי אדם אשר הכחיש קשר לנעשה בחממות. "אני מתפרנס מהבטחת הכנסה", הסביר בשיחה טלפונית. ניסיונות לאתר את בעל החממות לא צלחו, שכן חקלאים ממושב קלחים וממושב סמוך לא ידעו לומר למי הן שייכות.

 

הגורם החינוכי סיפר כי מאז נחשפה הפרשה לא שבו הילדים לספסל הלימודים. "פתאום נסגר התיק, אף אחד לא דיבר על זה יותר, אבל הילדים לא חזרו ללמוד. אף אחד מהם". על אחד התלמידים שנשרו, תלמיד כיתה ג', אמר כי "היה תותח. יש לו שכל. אבל פתאום הוא הפסיק להגיע לבית הספר. אימא שלו דיברה איתי ואמרה שאבא שלו לקח אותו לעבוד בחקלאות. אמרתי, 'ילד בכיתה ג' יכול לעבוד בחקלאות?', והיא אמרה, 'ככה האבא רוצה'. פתאום כל האחים והאחיות שלו יצאו מבית הספר".

 

לדבריו, השנים חלפו אך הילדים עדיין לא חזרו לספסל הלימודים. מבחינתו, הקש ששבר את גב הגמל היה ביקור שערך בבית המשפחה. "האב כל הזמן אומר שהוא לא רוצה להחזיר את הילדים ומתריס, 'תעשו מה שבא לכם. לא ייצא כלום'". לדברי הגורם, לעתים הוא משוחח עם אחותו של אחד הילדים שעובד בחקלאות. "היא אומרת שאבא נותן להם מכות, שהוא לא אוהב אותה כי אימא שולחת אותה לבית הספר בלי אישור שלו. היא סיפרה שקורים לה בבית דברים לא טובים. כואב לי עליהם".

 

הילדים שעובדים בחממה. מי מטפל? (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
הילדים שעובדים בחממה. מי מטפל?(צילום: רועי עידן)

 

עוד סיפר: "מה שגרם לי לדבר הוא כשהייתי בבית המשפחה לפני יותר מחודש, הבן הגדול, בן 20 בערך, גירש אותנו בהתחלה מהבית, הוא טען שזכותו של האב לא להחזיר את הילדים לבית הספר. אמרתי לו, 'יש חוק במשרד החינוך והמדינה שמונע את הדבר הזה'.

 

"כשההתחלנו לנסוע משם חזרה הוא רץ אחרינו. פתחתי את החלון. והוא ביקש להיפגש איתנו. הוא ביקש שנחכה לו בבית הספר, ולשם הוא הגיע בוכה והסביר - 'אני חייב להיות בצד של אבא, כואב לי לראות את אח שלי בן 11 קם ב-3 בבוקר והולך'. הוא אמר שגם את המשכורת הם לא לוקחים".

 

לדברי הגורם, אותו תלמיד שעובד בחקלאות ביקש מחבריו לומר למורים לפעול להחזירו לבית הספר. הוא נזכר בימים שבהם עדיין הגיע ללימודים: "בכיתה ג' ישבנו במעגל בשיעור שבו העבירו זה לזה את 'מפתח הלב'. כל אחד סיפר מה הוא רוצה להיות. תלמידים עם הישגים נמוכים אמרו 'רופא' או 'מורה'. ואותו תלמיד אמר שהוא רוצה להיות נהג, כדי לקחת את העובדים לשטח. הוא מאוד חכם. בכל השנים שלי בבית הספר לא ראיתי תלמיד כזה. אמרתי לאבא שלו שהוא מחונן. האם מתקשרת בוכה, מבקשת, 'תצילו אותי"'. עוד סיפר, כי כמעט כל יום תלמיד נושר ממערכת החינוך בעיר.  

 

תגובות

מנהל מחלקת חינוך ברהט ד"ר עמאר אל הוזייל הודה כי קיימת בעיית היעדרויות מבתי הספר: "אנחנו מודעים לבעיות ומנסים לטפל בהן משפטית, אך מדובר בתהליך".

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי אנשיו נקטו בשלוש השנים האחרונות פעולות לצמצום הנשירה. "הודות לשורה של פעולות אלו חלה ירידה משמעותית בשיעור הנושרים ברהט. המחוז הגביר את האכיפה של חוק לימוד חובה וכן הגדיל את מספר קציני הביקור הסדיר".

 

אשר למקרה הנדון אמרו במשרד החינוך כי "בית הספר דיווח על היעדרותם הממושכת של 13 תלמידים ואף ערך ביקורי בית. כמו כן התקיימו שיחות עם ההורים ונשלח מכתב המתריע כי היעדרות מלימודים הנה עבירה על חוק לימוד חובה. ההורים עומדים בסירובם שלא לשלוח ילדיהם ללימודים. המחוז עומד בקשר עם עיריית רהט לצורך המשך טיפול בנושא". 

 

מהמשטרה נמסר: "בתום חקירת המעורבים החומר הועבר לרשות המטפלת, משרד התמ"ת, לשם הגשת כתבי אישום נגדם. אם עולה כיום חשד לעבירה פלילית, אנו מבקשים שיגיעו לתחנת רהט ויגישו תלונה על מנת שנוכל לפתוח בחקירה".

 

ממשרד התמ"ת נמסר כי לילדים במגזר הלא יהודי ניתנת עדיפות בטיפול לאחר שהוגדרו כ"אוכלוסיות עובדים חלשות הזקוקות להגנה". בהתייחס להעסקת ילדים ובני נוער אמרו: "כפועל יוצא מהפעילות באזור הדרום נפתחו שבעה תיקי חקירה שנוהלו באגף האכיפה, מתוכם ארבעה נסגרו ללא ראיות (אחד מהם ברהט), בתיק אחר ברהט הוגש כתב אישום נגד שני מעסיקים על העסקה בניגוד לחוק עבודת הנוער. שני תיקים הקשורים לעיר ממתינים להחלטת המחלקה המשפטית, ותיק נוסף נמצא עדיין בהליכי חקירה". מדובר בהליכים שנקטו בשנים 2011-2010.

 

עוד מסרו: "מינהל הסדרה ואכיפה מודע לתופעה ופועל למגרה. כל מידע נוסף שיש בידכם על חשד להפרת חוקי עבודה אפשר להעביר לבדיקתנו".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החממה שבה מועסקים ילדים
צילום: רועי עידן
מומלצים