שתף קטע נבחר

נשים חזקות בספרים חזקים

לנערה יש קעקוע של דרקון ועוד כמה חידות, ליזי בדיחי מקבלת את עצמה כפי שהיא, אבל איזה דמות בלשית-נשית ליעד שהם היה מזמין לדייט? ספרים על נשים בעולם של גברים

כבר זמן רב שאני רוצה לכתוב ספר שהגיבורה שלו היא חוקרת, אלא שבכל פעם שהעליתי את הרעיון בפני הנשים, שאני סר למרותן בענייני כתיבה ובכלל, התשובה היתה "אתה עדין לא בשל". התמרמרתי, התווכחתי, ובכל פעם זה הסתיים באותה תוצאה: הכרזתי בקול רם ועמוק "הגיבורה שלי תהיה אישה", ובקול שקט ורך יותר "בספר שאחרי הבא".

 

 

"עיר מקלט" הוא רומן מתח המתרחש ברובו בדרום תל אביב ועוסק בסוגיית הפליטים-מבקשי המקלט-המסתננים (כל אחד לפי הפוליטיקה שלו). במהלך עבודת התחקיר לספר פגשתי חוקרים וחוקרות. האחרונות כל כך הרשימו אותי, שכבר לא יכולתי לעצור בעצמי.

 

מתוך הסרט "נערה עם קעקוע דרקון". דמות חידתית ()
מתוך הסרט "נערה עם קעקוע דרקון". דמות חידתית

 

כך נולדה לה ענת נחמיאס: חוקרת אינטליגנטית, רגישה ומסורה שההורים שלה עדין מנסים להבין מה עשו רע שצמחה אצלם שוטרת במשפחה, ותולים בעבודתה את האשמה בעודה שהיא עדיין אינה נשואה. אישה שפועלת במקצוע בו הנשים הם מיעוט, שנאלצת להתמודד עם דעות קדומות, ונדרשת להוכיח עצמה בכל פעם מחדש. כשכל הגברים החוקרים מנסים להתחמק מחקירת הרצח (לך תמצא אפריקני חסר זהות בין כל האנשים שנראים אותו הדבר), לוקחת על עצמה ענת נחמיאס את המשימה. חוכמתה, רגישותה והבנתה את האחר, מסייעים לה לראות מעבר למה שנראה לאחרים כמובן מאליו.

 

ליזי בדיחי - הגיבורה של שולמית לפיד

בדיחי היא כתבת המקומון ״זמן הדרום״ בבאר שבע. העובדה שהיא עיתונאית מאפשרת לה להיות מעורה ומעורבת במגוון רחב של נושאים. לפיד יצרה דמות של אישה גמלונית, עבת בשר, עם עגילי פלסטיק ענקיים, לא מטופחת בעליל, המקבלת את עצמה כמו שהיא. היא מאוד רצינית לגבי העבודה שלה, ועובדת קשה מאוד כדי להשיג את הדרוש לה. התיאור החם של העיר באר שבע בספריה של לפיד, יחד עם ההומור הדק, הדמויות הצבעוניות והתעלומה הבלשית, הפכו את ליזי בדיחי לדמות מיתולוגית ובלתי נשכחת של חוקרת.

 

ד״ר קיי סקרפטה - הגיבורה של פטריסיה קרונוול

סקרפטה היא הפתולוגית הראשית של וירג׳יניה, ובמסגרת תפקידה היא חוקרת את התעלומות ופותרת אותן. בניגוד לבדיחי מדובר באישה נאה בלונדינית, רזה ובעלת עיניים כחולות. כמו כן, בניגוד לחום של בדיחי ולצבעוניות האירועים האופפים אותה, חייה של סקרפטה סובבים סביב המוות. עיקר עיסוקה הוא ברוצחים סדרתיים ובקורבנותיהם. פתרון התעלומה הוא פורנזי ומתבסס על ידע עצום ועבודת תחקיר מעמיקה של הסופרת. ועדיין, סקרפטה היא דמות מרשימה בזכות הידע הרב, החמלה כלפי הקורבנות - והנכונות שלה להלחם מלחמת חורמה עבורם.

 

מא ראמוצווה - הגיבורה של אלכסנדר מק׳קל סמית׳

גיבורת הספר "סוכנות הבלשיות מס׳ 1". בדומה לבדיחי אין המדובר בבלשית קונבנציונאלית לא בהתנהגות, לא במראה ובטח לא בסביבת העבודה. בניגוד לסקרפטה היא פותרת את התעלומות תוך שימוש בשכל הישר ומתוך הבנה חכמה של המצב. הפתרונות הם תמיד מקוריים ויצירתיים, עם מנות גדושות של מוסר ומסרים חברתיים. ואולם, מבחינתי, סוד הקסם של מא ראמוצווה הוא המקום בו היא פועלת - בווצואנה. מעבר לתעלומה הבלשית, הקורא מקבל הצצה מרתקת לחיים באפריקה. כרטיס טיסה למקום אקזוטי ומעניין במחיר של ספר. מא היא דמות מקסימה וכובשת בעל שיטות עבודה לא שגרתיות. מאוד מאכזב לגלות שיוצרה הוא גבר לבן, סקוטי שמנמן, ופרופסור למשפטים.

 

"הרצח הראשון שלי". דמות רגישה ליד גברים שוביניסטיים (עטיפת ספר) (עטיפת ספר)
"הרצח הראשון שלי". דמות רגישה ליד גברים שוביניסטיים

 

ליסבת סלאנדר - הגיבורה של סטיג לארסון

ליסבת היא האקרית מקועקעת, בעלת זיכרון צילומי, גם תחקירנית בחברת אבטחה. האם מדובר בדמות מופתית, חידתית ומרתקת, שנהנית לשחק במיניותה ובשאר אביזרים? קשה להגדיר את ליסבת. היא מוזרה

ומעוררת דחיה לעתים, ומצד שני - חמלה והערצה. כישוריה הם אגדיים ותושייתה מופתית. ואולם, בניגוד לכל האחרות שתוארו כאן, קשה לדבר על ליסבת כחוקרת העומדת בפני עצמה, מבלי להזכיר את שיתוף הפעולה עם העיתונאי החוקר, שותפה ומאהבה לפרקים, מיכאל בלומקוויסט. גם כאן, למקום בו מתרחשת העלילה תפקיד מרכזי. שבדיה מתגלה כמקום קר, מנוכר, מושחת עם אזרחים ששותים קפה באובססיביות.

 

מאריה קאליו - הגיבורה של לנה להטוליינן

מאריה היא חוקרת משטרה פינית. וסדרת הספרים של "הרצח הראשון שלי", המלווים את הגיבורה לאורך השנים. מאריה מתחילה כבחורה צעירה סרקסטית וחרוצה, שנאבקת להוכיח את עצמה. היא מתגייסת למשטרה מתוך בחירה, לאחר שהחליטה לקחת פסק זמן מלימודי המשפטים. בדומה לחלק מהדמויות שיצויינו, כאן גם המדובר בדמות שובת לב: אינטליגנטית ורגישה הפועלת בסביבה של גברים שוביניסטיים המוצגים בצורה די עלובה. לאורך הספרים מאריה מתבגרת ומשתנה. חייה המקצועיים משתלבים בחייה הפרטיים, והקורא עוקב אחריה מתפתחת, משתנה ומתבגרת. באופן אישי, לולא הייתי נשוי וחי בישראל ומאריה היתה דמות פיקטיבית, הייתי ללא ספק מזמין אותה לדייט.

 

ספרו האחרון של ליעד שהם, "עיר מקלט", ראה אור לאחרונה בהוצאת כנרת זמורה-ביתן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן דאי
ליעד שהם. החוקרות הרשימו אותו
צילום: אורן דאי
לאתר ההטבות
מומלצים