שתף קטע נבחר

מחלוקת באקדמיה סביב הטסת חיות לניסויים

לפני כשנה הגישו מוסדות מחקר ואוניברסיטאות תביעה נגד אל על לאחר שהכריזה כי לא תטיס קופים ובעלי חיים לניסויים ומחקר ביו-רפואי. כעת, עשרות אנשי סגל אקדמי מרחבי הארץ שלחו מכתב לנשיאי האוניברסיטאות ומחו נגד ההחלטה "לנהל מאבק משפטי בנושא שנוי במחלוקת ציבורית ואקדמית, על גבם של בע"ח ומימון מכספי הציבור"

עשרות אנשי סגל אקדמי מאוניברסיטאות ומכללות ברחבי הארץ שלחו אתמול (ב') מכתב לנשיאי האוניברסיטאות הגדולות בישראל (בר אילן, העברית, הטכניון, מכון וייצמן, תל-אביב, חיפה ובן גוריון) ומחו על ההחלטה של האוניברסיטאות לתבוע את חברת אל על במטרה לכפות עליה באמצעים משפטיים הטסה של בעלי חיים לניסויים.

 

עוד בערוץ בע"ח ב-ynet

 

במכתבם ביקשו אנשי הסגל "להביע את מורת רוחנו ואכזבתנו מהתנהלותן של האוניברסיטאות בפרשת הטסת בעלי החיים, ובפרט קופים, לניסויים...במהלך זה בוחרות האוניברסיטאות לנהל מאבק משפטי ולמעשה לנקוט עמדה, בנושא שנוי במחלוקת ציבורית ואקדמית, על גבם של בעלי החיים ותוך מימונו מכספי הציבור הרחב, אשר חלקים גדולים ממנו מתנגדים בתוקף למהלך זה של האוניברסיטאות".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

"מצופה כי האוניברסיטאות יתנו במה לשינויים חברתיים"

לדברי אנשי הסגל, החלטתה של חברת אל על להימנע מהטסת בעלי חיים וקופים בפרט לניסויים, חוברת למדיניות דומה שננקטה בקרב חברות תעופה גדולות בעולם, "אשר הבינו כי רוב הציבור מתנגד לפרקטיקה זו ולא מוכן לטוס במטוסים אשר יתכן שבתא המטען שלהם טמונים קופים בארגזי עץ המובלים למעבדות ניסויים. המסע אותו עוברים הקופים ושאר בעלי החיים הינו ארוך, מפרך ומייסר. הם כלואים עד 60 שעות בתיבות עץ קטנות ללא טיפול הולם ובתנאים קשים", כתבו אנשי הסגל.

 

קבוצת החוקרים הביעה חשש כי המהלך המשפטי "עשוי להציב את ישראל כמדינה היחידה בה אי פעם נכפה על תאגיד להימנע מלקבל החלטה של אחריות חברתית תאגידית ולפעול בניגוד לתפישתו לגבי השאלה כיצד עליו לנהוג בגיבוש מדיניותו הציבורית" וציינה כי גם לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין קבע בחוות דעתו שהוגשה לבית המשפט כי לא ניתן לכפות את הטסת החיות על חברת אל על, תביעת האוניברסיטאות נותרה בעינה.

 

החוקרים ציינו כי קיימת מחלוקת בנושא תרומת הניסויים בבעלי החיים לקידום הרפואה ולפיתוח תרופות וטיפולים לאדם, וכי מצופה כי "האוניברסיטאות יתנו במה לשינויים חברתיים ויעודדו אותם, ולכל הפחות לא יאבקו בהם באמצעות הליכים משפטיים או באמצעות נקיטת עמדה בנושא שהוא כל כך שנוי במחלוקת (בעיקר אתית, אך גם מדעית)".

 

קבוצת היוזמים קראה לאנשי הסגל האקדמי בישראל, שמתנגדים למהלך התביעה נגד חברת אל על להצטרף אליהם באמצעות יצירת קשר בדוא"ל (academicsforethicalresearch@gmail.com) במטרה לבטל לאלתר את תביעת האוניברסיטאות נגד חברת אל על.

 

ארגוני בע"ח: האוניברסיטאות מתגייסות לצד הנסיינים

בארגונים למען בעלי חיים "תנו לחיות לחיות", "מאחורי דלתות המעבדה", "האגודה הישראלית נגד ניסויים בבעלי חיים" ו"העמותה למען מדע מוסרי בירכו על היוזמה וציינו בתגובתם המשותפת כי "המכתב מוכיח כי אנשי הסגל רבים מתנגדים בכל תוקף לניסיון האוניברסיטאות לכפות על אל-על להטיס בעלי חיים לתעשיית הניסויים...אינם מוכנים לעבור בשתיקה על הניסיון הנפסד של האוניברסיטאות לבלום את התקדמות היחס המוסרי לבעלי חיים בחברה בה אנו חיים".

 

"אנו משוכנעים כי ככל שיותר ויותר אנשי סגל ידעו על המתרחש לבעלי חיים במרתפי האוניברסיטאות, הם יתקוממו וידרשו מהאוניברסיטאות להפסיק לתמוך בנסיינים בבעלי חיים שפועלים מתוך שטחי האוניברסיטה. השיח והדיון בנושאים אלו הוא שדה השיח הציבורי והחברתי, וחמור מאוד שהאוניברסיטאות, אשר בתוכן פנימה יש מחלוקת משמעותית בנושאים אלו כפי שמעיד מכתב אנשי הסגל, מחליטות להתגייס לצד הנסיינים בבעלי חיים ולהגיש תביעה משפטית חסרת בסיס שכזאת".

 

ועד האוניברסיטאות: "ללא ניסויים - אין תרופות מצילות חיים"

מוועד ראשי האוניברסיטאות נמסר בתגובה לפנייית ynet כי "לכל אורך המכתב משובצים פרטים שגויים לחלוטין שהקשר בינם לבין המציאות הוא קלוש בלבד. לצערנו, רוב רובם של החתומים על המכתב הם אנשי אקדמיה מתחומים שאינם חשופים כלל למחקרים אליהם הם מתייחסים ולשווא מעלים טענות מטעות שונות.

 

סביר להניח שגם החותמים על מכתב זה, בהגיעם חס וחלילה למצב בו בן משפחתם יהיה מאושפז בבית חולים, יעשו ככל שביכולתם כדי להצילו וישתמשו בכל תרופה אפשרית ובלבד שחיי יקירם ינצלו - גם אם זו פותחה באמצעות מחקר בבעלי חיים.

 

ללא מחקרים אלה לא היו בנמצא תרופות וטיפולים למחלות כגון שחפת, דלקת קרום המוח, מחלת הסרטן, סוכרת, מחלות ניווניות של מערכת העצבים ועוד, לא היו בנמצא חיסונים רבים, וניתוחים שונים לא היו אפשריים כלל. כדאי לציין כי במקביל למכתב זה נשלחו לראשי אל-על מכתבים מ- 152 מוסדות מחקר מכל העולם הקוראים להם שלא לפגוע במחקרים שפירותיהם משרתים 280 מיליון חולים ברחבי העולם". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: רויטרס
מומלצים