שתף קטע נבחר

"המחסל" מקונגו הסגיר את עצמו לביהמ"ש בהאג

מנהיג ארגון המורדים M23 בוסקו נטגנדה נאשם בגיוס ילדים-חיילים, רצח, רדיפה אתנית ואונס במהלך הסכסוך האלים בצפון-מזרח קונגו בשנים 2003-2002. באופן מפתיע, הוא נכנס לשגרירות ארה"ב ברואנדה וביקש להעבירו למשפט בהאג. "במשך עשור הותיר אחריו נטגנדה שובל של מעשי זוועה"

פושע המלחמה עושה את דרכו משדה הקרב לספסל הנאשמים: מנהיג מורדים בקונגו, שנאשם בפשעי מלחמה, נכנס לשגרירות ארצות הברית ברואנדה, הסגיר את עצמו וביקש להעבירו לבית המשפט הבינלאומי לצדק בהאג (ICC). גורם בשגרירות האמריקנית בבירה קיגאלי סיפר כי אנשי הצוות במקום "נדהמו" מהופעתו הפתאומית של בוסקו נטגנדה, ששמה סוף ל-20 שנות הקריירה שלו כלוחם וחייל בכוחות הממשלה בשני צדי גבול רואנדה-קונדו.

 

על מה אנחנו מדברים כשאנחנו מדברים על האג?

 

עוד חדשות בעולם :

סוריה מאשימה: המורדים ירו נשק כימי, 15 נהרגו

עכשיו זה רשמי: פרנסיסקוס הוא האפיפיור ה-266

נעצר חשוד ברצח העיתונאי היהודי דניאל פרל

הודו: אוטובוס נפל מגשר, 37 בני אדם נהרגו

 

מקום הימצאו של נטגנדה לא היה ידוע אחרי שמאות מלוחמיו נמלטו לתוך שטח רואנדה או נכנעו בסוף השבוע לחיילי הכוח לשמירת שלום של האו"ם בעקבות הפסדם לפלג של ארגון המורדים היריב M23. "הוא ביקש במפורש שיעבירו אותו ל-ICC בהאג", מסרה דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ויקטוריה נולנד במסיבת עיתונאים בוושינגטון. "אנו מתייעצים כרגע עם כמה ממשלות, בהן ממשלת רואנדה, כדי לאפשר את בקשתו", אמרה נולנד.

 

מבוקש על פשעי מלחמה מאז 2006. נטגנדה (צילום: AP) (צילום: AP)
מבוקש על פשעי מלחמה מאז 2006. נטגנדה(צילום: AP)

 

דובר בית המשפט בהאג, פאדי אל-עבדוללה, אמר שה-ICC ינקוט את כל האמצעים כדי להבטיח את כניעתו המהירה של נטגנדה.

 

"רואנדה ואוגנדה סייעו למורדים מקונגו"

נטגנדה עומד בפני אישומים רבים, בהם גיוס ילדים-חיילים, רצח, רדיפה אתנית ואונס במהלך הסכסוך האלים במחוז איטורי בצפון-מזרח קונגו בשנים 2003-2002.

האיש שזכה לכינוי "המחסל" היה עד לאחרונה מנהיג של ארגון המורדים M23, שבמהלך השנה האחרונה הביך את הממשלה בקינשסה, בירת קונגו, ואת חיילי האו"ם אחרי שכבש בחודש נובמבר את העיר גומא, בירת מחוז קיבו.

 

לטענת מומחים באו"ם, המורדים הקונגולזים זכו לתמיכה מרואנדה ואוגנדה, אולם שתי המדינות מכחישות בתוקף ששלחו כוחות כדי לסייע למורדים.


 

בתקופה האחרונה היו מאבקים פנימיים בתוך ארגון המורדים. לוחם ב-M23 בעיר נואגנה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בתקופה האחרונה היו מאבקים פנימיים בתוך ארגון המורדים. לוחם ב-M23 בעיר נואגנה(צילום: AFP)

 

נטגנדה נולד ברואנדה וגדל בקונגו בטרם נלחם לצד מורדים משבט טוטסי שהשתלטו על המדינה המערב אפריקנית הקטנה ושמו סוף לרצח העם ב-1994 שגבה את חייהם של 800 אלף בני אדם. אז חזר נטגנדה לקונגו ופיקד על שורה של מתקפות מורדים ובאופן זמני אף שירת בצבא המדינה והואשם בהברחת מינרלים.

 

קונגו: "היינו מעדיפים שהוא יישפט אצלנו"

דובר ממשלת קונגו, למברט מנדה, מסר כי נטגנדה חצה בשבת האחרונה את הגבול לתוך רואנדה בסיוע של צבא רואנדה. "היינו מעדיפים שהוא יישפט כאן, אולם אם הוא יישלח להאג, זאת לא בעיה", אמר מנדה לסוכנות הידיעות רויטרס. "הדבר הכי חשוב הוא שהצדק ייעשה".

 

גם על רואנדה וגם על ארה"ב לא חלה חובה להסגיר את נטגנדה לבית הדין בהאג משום שהן אינן חברות באמנת רומא שהביאה להקמת ה-ICC. כששרת החוץ של רואנדה לואיז מושיקיוואבו נשאלה אם ארצה תתמוך בהעברת מפקד המורדים להאג, היא השיבה: "לרואנדה אין כל קשר להחלטה. גנרל נטגנדה נמצא בטריטוריה אמריקנית".


המורדים כבשו בחודש נובמבר את העיר החשובה גומא (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המורדים כבשו בחודש נובמבר את העיר החשובה גומא(צילום: EPA)
 

  

התבוסה לכאורה של נטגנדה ביום שבת למנהיג ארגון המורדים היריב, סולטני מקנגה, באה אחרי שבועות של מאבקים פנימיים בתוך הארגון M23.

 

ה-ICC ביקש לעצור את נטגנדה מאז 2006, אולם הנשיא הקונגולזי ג'וזף קבילה התנגד למלא אחר צו המעצר הבינלאומי שהוצא למפקד המורדים עד אפריל האחרון ואמר שנטגנדה היה ציר מרכזי בהסכם השלום השברירי שהושג ב-2009 בין ממשלת קונגו לבין ארגון המורדים של נטגנדה.

 

"במשך עשר שנים הותיר נטגנדה שובל של מעשי זוועה ברחבי מזרח קונגו והוביל את כוחותיו לרצח, אונס וביזה", אמרה אידה סווייר, חוקרת בארגון זכויות האדם Human Rights Watch. "ארה"ב צריכה להבטיח כעת שהוא יעמוד לדין בגין הפשעים שביצע לכאורה בשליחתו המיידית ל-ICC בהאג", אמרה החוקרת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הביך את ממשלת קונגו. נטגנדה
צילום: AFP
צילום: AFP
יריבו של נטגנדה מקנגה
צילום: AFP
מומלצים