שתף קטע נבחר

צילום: AFP

המדינה ה-36 של אובמה. כל מסעות הנשיא

הוא ביקר בגטו ורשה ובמחנה בוכנוולד, נאם בקהיר על "התחלה חדשה", קיבל מהסעודים תליון ענק והפתיע שלוש פעמים את החיילים האמריקנים באפגניסטן. להיכן טס אובמה בקדנציה הראשונה ובכמה מדינות מוסלמיות ביקר לפני הנחיתה בנתב"ג?

ישראל תהיה המדינה הראשונה שבה יבקר נשיא ארצות הברית ברק אובמה בקדנציה השנייה שלו, אבל בארבע השנים הראשונות שלו בבית הלבן טס הנשיא האמריקני ללא פחות מ-35 מדינות, כמה מהן במזרח התיכון. ישראל לא הייתה ביניהן.

 

ישראל נערכת לביקור הנשיא:

מהיום לקראת ביקור אובמה: שיבושי תנועה בי-ם

מתכוננים לביקור אובמה: גם העוגה עברה שיקוף

"אובמה יתבקש לתקוף העברת טילים בסוריה"

פלסטינים נגד אובמה: צלב קרס ונעליים על שיירה

 

את הקדנציה הראשונה פתח אובמה במסע לשכנה מצפון, קנדה. גם הביקורים הבאים שלו בתחילת 2009 היו למדינות מערביות, שנחשבות לשלוש מהקרובות ביותר לארצות הברית - בריטניה, צרפת וגרמניה. במסע זה הוא נפגש בין היתר עם מלכת בריטניה, אליזבת השנייה.
מסעות הנשיא אובמה בקדנציה הראשונה

מסעות הנשיא אובמה בקדנציה הראשונה
מספר ביקורים מדינות
4 צרפת
3 אפגניסטן, מכסיקו, דרום קוריאה
2 קנדה, צ'כיה, דנמרק, גרמניה, אינדונזיה, יפן, בריטניה
1 אוסטרליה, ברזיל, קמבודיה, צ'ילה, סין, קולומביה, מצרים, אל סלוודור, גאנה, הודו, עיראק, אירלנד, איטליה, מיאנמר, נורבגיה, פולין, פורטוגל, רוסיה, סעודיה, סינגפור, תאילנד, טרינידד וטובגו, טורקיה, ותיקן

 

מעריצים את הנשיא האמריקני בג'קרטה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מעריצים את הנשיא האמריקני בג'קרטה(צילום: רויטרס)

קבלת הפנים לאובמה בהודו (צילום: AP) (צילום: AP)
קבלת הפנים לאובמה בהודו(צילום: AP)

 

צילום: רויטרס

 

ב-7 באפריל ערך הנשיא ה-44 של ארצות הברית ביקור ראשון - ובהחלט לא אחרון - במדינה מוסלמית: טורקיה. אובמה נועד עם ראש ממשלתה רג'פ טאיפ ארדואן, נאם בפרלמנט הטורקי וביקר במסגד הכחול. יממה לאחר מכן הוא הגיע לבגדד ונפגש עם נשיא עיראק ג'לאל טלבאני ועם ראש ממשלתה נורי אל-מליכי. הוא ביקר גם את החיילים האמריקנים במדינה.

 

ז'קטים מברלוסקוני

בקיץ חזר אובמה למזרח התיכון. ב-3 ביוני נפגש עם עבדאללה מלך סעודיה ושוחח איתו בין היתר על הסכסוך הישראלי-ערבי ועל תוכנית הגרעין של איראן. נושאי השיחה היו אמנם שגרתיים למדי אולם הביקור היה יוצא דופן מבחינה אחרת: במהלך נדודיו ניתנו לאובמה לא מעט מתנות - וגם בישראל מחכים לו שבב מיניאטורי שעליו כתובות מגילות העצמאות של ישראל וארה"ב ומתנות לאישה מישל ולבנות סשה ומאליה שיישארו בבית - אבל מתנה בערך שניתן לו מהסעודים הוא כנראה לא יקבל.

 

בסעודיה הוא קיבל תליון ענק ועליו החותמת המלכותית. הוא ענד אותו וכנראה לא ידע שזו תהיה המתנה היקרה ביותר שיקבל ב-2009 - בשווי 34 אלף דולר. במהלך הקדנציה שלו קיבל אובמה, בין היתר, כלי נשק דקורטיביים ממלך ירדן עבדאללה, מזלגות מכסף מראש הממשלה היפני, אגרטל מיוחד מהעיראקים וגם ז'קטים לגבר - מתנת ראש ממשלת איטליה לשעבר, סילביו ברלוסקוני.

 

חזרה גנרלית בבית הנשיא לקראת ביקור אובמה בישראל (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
חזרה גנרלית בבית הנשיא לקראת ביקור אובמה בישראל(צילום: עידו ארז)

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

יממה לאחר הביקור בסעודיה נשא אובמה את נאום מדיניות החוץ החשוב ביותר שלו, שלא הוביל לשינויים שאליהם קיווה. "התחלה חדשה", כך כינה הנשיא האמריקני את נאומו לעולם המוסלמי באוניברסיטה בקהיר, ובאותה הזדמנות הוא גם שוחח עם נשיא מצרים דאז חוסני מובארק. מעט יותר משנה לאחר מכן הוא קרא לו לסיים את תפקידו.

 

מקמפ דיוויד לאפגניסטן באייר פורס 1

אובמה אמנם לא הגיע לישראל בקדנציה הראשונה, אבל הוא ערך כמה וכמה ביקורים לאתרים יהודיים. מיד לאחר נאום קהיר המריא אובמה לגרמניה, וביקר במחנה בוכנוולד. ב-2011 הוא גם ביקר בגטו ורשה ונפגש עם ניצולי שואה.

 

מינון הטיסות של אובמה ירד בחצי השני של 2009, ואת השנה העוקבת הוא פתח בביקור מפתיע במרס אצל חיילי ארצות הברית באפגניסטן - לשם הגיע במטוסו "אייר פורס 1" מקמפ דיוויד. גם הביקור האחרון שלו באותה שנה היה מפתיע, וגם הוא היה לאפגניסטן. בתווך הוא ערך מסע של שבוע למזרח אסיה וביקר גם בצ'כיה, שם חתם על הסכם START חדש עם רוסיה, לצמצום מאגר הנשק הגרעיני בעולם.

 

במרס 2011 ערך אובמה מסע לדרום אמריקה ולאל סלבדור שבמרכז היבשת, וחודשיים לאחר מכן נשאר לראשונה בתקופת כהונתו ארבעה ימים במדינה אחת שאינה ארצות הברית - בריטניה. הוא הקדים את ביקורו ביממה בגלל ענן האפר הוולקני. בהמשך קפץ גם לצרפת ולפולין, ואת השנה סיים בביקור במדינה המוסלמית הגדולה בעולם - אינדונזיה.

 

הילרי מראה לנשיאים את הגב

בשנה האחרונה לקדנציה הראשונה שלו ערך אובמה את ביקורו השלישי באפגניסטן, וגם הפעם הפתיע את החיילים. הוא הגיע למדינה האסייתית במלאות שנה לחיסולו של מנהיג אל-קאעידה אוסמה בן-לאדן. ביולי נכח אובמה בפסגת ה-G-20 בשכנתו מדרום מכסיקו, ושבועיים לאחר שניצח את מיט רומני בבחירות יצא למסע במזרח אסיה, והגיע לראשונה לתאילנד, לקמבודיה וגם למיאנמר - שם לא ביקר אף נשיא אמריקני לפניו.

 

אפגניסטן היא אחת משלוש מדינות שבהן ביקר אובמה שלוש פעמים, יחד עם מכסיקו

ודרום קוריאה. צרפת היא היחידה שבה ביקר ארבע פעמים. המדינות האפריקניות היחידות שאליהן הגיע אובמה הן מצרים וגאנה, ומצרים היא גם אחת משלוש המדינות הערביות שבהן ביקר, ביחד עם עיראק וסעודיה.

 

ישראל תהיה המדינה המזרח תיכונית החמישית שבה יבקר אובמה כנשיא, אחרי שלוש המדינות האחרונות שהוזכרו וטורקיה. המדינה היהודית היחידה תברך לשלום את הנשיא האמריקני ה-44, לאחר שש מדינות מוסלמיות שעשו זאת לפניה - מצרים, עיראק, סעודיה, אפגניסטן, אינדונזיה וטורקיה.

 

קודמיו של אובמה בתפקיד, ג'ורג' בוש הבן וביל קלינטון, ביקרו ב-74 מדינות כל אחד בשתי הקדנציות שלהם. יחד ביקרו השניים ב-94 מדינות, המהוות 85% מאוכלוסיית העולם. אבל אף אחד מהם אפילו לא מתקרב לנוסעת המתמידה הילרי קלינטון, שבתפקידה כמזכירת מדינה שברה את כל השיאים וביקרה בלא פחות מ-112 מדינות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה מחוץ ל"אייר פורס 1"
צילום: AP
המטוס הנשיאותי בשדה התעופה באירלנד
צילום: MCT
מומלצים