שתף קטע נבחר

לא לשים קרח או שמן: מה עושים כשיש כוויות

לפעמים ל"ג בעומר לא מסתיים רק בתפוחי אדמה מפויחים וישיבה מסביב מדורה - מהן סוגי הכוויות, איך לטפל ברגעים הראשונים (ולא, קרח לא מומלץ לשימוש, גם לא מריחת שמן) ואילו תכשירים ימנעו הצטלקות של מקום הכוויה מאוחר יותר. רגע לפני האש - מדריך חובה

מדורות ל"ג בעומר ההולכות ומתקרבות מדירות שינה מעיני ההורים. מדי שנה עשרות ילדים מגיעים לבתי החולים עם כוויות בדרגות שונות בגלל הקרבה לאש.

 

 

הכוויה מתאפיינת בפגיעה בעור עקב היחשפות העור למקור של חום (כגון: שמש, אש, מגע במשטחים רותחים ועוד) וגם קור קיצוני. קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מסביר כי ניתן לסווג את הכוויות על פי דרגות. "דרגות הכוויה מתייחסות לעומק הפגיעה בעור. ככל שהכוויה בדרגה גבוהה יותר יש פגיעה מסיבית יותר בעור".

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

 

ד''ר אברהם אמיר, אחראי יחידת הכוויות במחלקה לכירורגיה פלסטית בבילינסון מפרט מה קורה לעור בכל דרגה: 

 

  • דרגה 1: דומה לשיזוף עמוק, נובעת מפגיעה בשכבה העליונה של העור, מתבטאת באודם, כאב ונפיחות קלה.

 

  • דרגה 2: פגיעה עמוקה יותר בחלק משכבות העור, המתבטאת באודם, שלפוחיות וכאב עז.

 

  • דרגה 3: פגיעה בכל שכבות העור וברקמות מתחתיו. צבע הכוויה לבן דמוי שעווה. בדרך כלל כוויה זו לא כואבת מאחר ונהרסים עצבים תחושתיים ביחד עם העור הכווי.

 

בכוויות מדרגה שלישית מעורבות כל שלוש השכבות של העור. כוויות אלה הורסות בדרך כלל את בלוטות הזיעה, את זקיקי השיער וגם את קצות העצבים.

 

לדברי כהן, הכוויות החמורות דורשות התייחסות רפואית מיידית ולא ניתן לטפל בהם במסגרת תכשירים ללא מרשם. חשוב לציין שאם מתפתחות שלפוחיות על גבי העור או אם הכוויות מדממות יש לפנות לטיפול רפואי.

 

"בכל מקרה חשוב לטפל בכוויה מיד עם הופעתה כדי למנוע התפתחות של זיהומים או סיבוכים כתוצאה מהכוויה. כמו כן, הכוויה מציקה ועלולה להיות כואבת ויש להקל על הופעת התסמינים. ככל שהכוויה תטופל מהר, כך הסיכוי להחלמה גבוה יותר", אומר כהן.

  

הטיפול המומלץ בכוויות

הכוויה בניגוד לפציעות גופניות אחרות, היא פציעה דינמית, כלומר שגם לאחר הרחקת גורם הפציעה, מנגנון הפגיעה ברקמה ממשיכה והנזק ממשיך להתפתח.

 

לכן יש צורך לפעול באופן מיידי כדי להפסיק את תהליך הכוויה, לקרר, לספק הקלה מכאב וכיסוי הכוויה. ישנם כמה שלבים מהותיים שכדאי להקפיד עליהם.

 

  • לא להתקרב. להתרחק ממקור הכוויה ככל האפשר.

 

  • להסיר את הביגוד (בהנחה שהוא לא מודבק לכוויה). להסיר את הביגוד מעל הכוויה, שכן הבגדים יכולים לאגור בתוכם חום.

  

  •  כיסוי הכוויה: מומלץ להניח את החבישה ולא לחבוש באמצעות ליפוף חזק, שכן סביר שאזור הכוויה יתנפח וחבישה חזקה יכולה לגרום ליצירת לחץ על הכוויה. בנוסף, חשוב מאוד לדאוג שהחבישה לא תידבק למקום הכוויה.

 

  • למנוע זיהום: כוויה חדשה (שזה עתה קרתה) הינה למעשה סטרילית וחשוב להקפיד להשאיר את מקום הפציעה סטרילי, כדי למנוע זיהומים וסיבוכים מיותרים.

 

תכשירים לטיפול

כהן מסביר אילו תכשירים קיימים, מה ההבדלים ביניהם ואיך הם יכולים להועיל.

 

תכשירים המכילים חומרי חיטוי: כגון ויטה-מרפן, מרפן ספריי (יצאו כעת באריזות חדשות), בפאנטן פלוס, טריפלדרם פלוס של לייף וסביעור של טבע.

 

תכשירים אלו עוזרים לחיטוי האיזור עם הכוויה ובדרך כלל מכילים חומר פעיל שנועד להרגיע את המקום ולעזור בתהליך הריפוי ושיקום העור הפגוע.

 

כך למשל, משחת סביעור מעניקה טיפול מיידי לאחר הפגיעה, ועשויה לצמצם בצורה ניכרת את חומרת הפגיעה ואת היקפה. היא מכילה 2 מרכיבים פעילים - כלורהקסידין וצטרמיד - המשמשים כחומרים מחטאים. השימוש בסביעור לא צורב, אינו מלכלך את העור ונעים לכן מתאים לילדים.

 

גם ויטה מרפן הינה משחה אנטיספטית לחיטוי פצעים וכוויות קלות המסייעת גם בריפויים. היא מכילה שני חומרים אנטי-ספטיים (מחטאים): כלורהקסידין ובנזוקסוניום כלוריד, יחד עם ויטמין A שתורם לריפוי הפצע וחידוש תאי העור. המשחה אינה שורפת, אינה מכתימה, קלה למריחה ונספגת בעור בקלות. ניתנת לשימוש יום יומי עד לריפוי הפצע.

 

תכשירים המכילים את החומר הפעיל Trolamine – כגון ביאפין וטרולאמין: חומר פעיל זה מרגיע את הכוויה, מקל על התסמינים (ע"י מתן לחות וקירור העור) ועוזר לתהליך הריפוי. ניתן להשתמש בו 3-5 פעמים ביום. מומלץ למרוח שכבה עבה מהתכשיר (כחצי ס"מ בעוביה) על מנת להשיג את היעילות הטיפולית.

 

תכשירים המכילים חומר אנטי-היסטמיני: כמו פניסטיל ג'ל וטיודנטול ג'ל. הם מרגיעים את המקום ויכולים לסייע מלגרד את הכוויה. הפורמולה של הג'ל במקרה זה עוזרת גם לקרר את הכוויה. פניסטיל ג'ל, למשל, אינו מכיל קורטיזון או סטרואידים ולכן בטוח לשימוש בקרב ילדים ותינוקות.

 

תכשירים המכילים אלוורה: ד"ר פישר, לייף פרופשיונל, לייף, ד"ר מלומד, סקין-גארד, זר הייטק, ד"ר סטורז. חלק מתכשירי האלוורה מכילים ריכוז גבוה יותר של אלוורה כגון ג'ל אלוורה פורטה של לייף פרופשיונל, ג'ל אלוורה 97.5% של ד'"ר סטורז ושל זר הייטק.

 

כמו כן, קיימים תכשירים המשלבים אלוורה עם תמציות טבעיות נוספות כגון ג'ל להרגעת העור של לייף פרופשיונל (מכיל אלוורה, תמציות שום ובצל) וג'ל של חברת שביט המשלב אלוורה עם שמן עץ התה.

 

לאלוורה עצמה יש תכונות מרגיעות ומקררות ברגע שמניחים אותה על הכוויה. יש למרוח מהאלוורה בנדיבות וניתן למרוח כל שעתיים לפי הצורך. 

  

תכשירים המכילים קלנדולה: הקלנדולה (או בשמה העברי, ציפורני החתול) היא מתנה נוספת מהטבע, ויכולה לסייע בהרגעת המקום וגם מסייעת לריפוי ואיחוי העור. מוצרים של קלנדולה יש לחברות שונות כגון לייף פרופשיונל, וולדה וחברת היל.

  

תכשירים להרגעת העור

"ברנשילד" BURN SHIELD של אלטמן:  שני מוצרים משלימים לטיפול מיידי בכוויות ולמניעת נזקים מצטברים: תרסיס הידרוג'ל ותחבושות סטריליות לטיפול בכוויות, מתאימים למבוגרים ולילדים.

  

מוצרי ברנשילד מעניקים הגנה מפני זיהום בעור, צמצום הכאב והקטנת הנזק הנגרם לרקמות הגוף עקב הכוויה. ייחודם הוא ביכולת ספיחת החום הודות להידרוג'ל - ג'ל סמיך, המורכב מעיקרו ממים.

 

מרכיב חשוב נוסף במוצרים הוא שמן עץ התה האוסטרלי, הידוע בסגולות המרפא שלו כאנטיספטי (מחטא), מאלחש ומרגיע את הכאב, מרפא פצעים ומעודד את התחדשות התאים ברקמה שנפגעה.

 

התחבושות אינן נדבקות לעור, לא רעילות, היפואלרגניות ומתאימות מאד לשימוש בקרב ילדים ותינוקות בכל גיל.  

 

קלו -קוט: של חברת רפא - מחקרים קליניים הראו כי קלו-קוט יעיל במניעה וטיפול בצלקות מפציעות, ניתוחים כוויות וטראומה. קלו-קוט מונע התפתחות צלקת אדומה ובולטת ומשפר מראה של צלקת קיימת.

 

הוא מגיע כתרסיס והטיפול נעשה ללא מגע ישיר בצלקת. הודות לנוסחת הסיליקון הייחודית, קלו-קוט נצמד לעור, מתייבש במהירות ויוצר מעטה סיליקון גמיש ונושם המגן על העור מפני חיידקים וגורמים מזהמים. התכונות הייחודיות של קלו-קוט שומרות על לחות באזור הצלקת ומונעות יצירה מוגברת של קולגן (יצור מוגבר של חלבון הקולגן הוא אחד מהגורמים להיווצרות צלקות בולטות ואדומות).

 

תוך מספר שבועות מופחת הגרד והאודם, מראה הצלקת משתפר והיא נראית רכה, עדינה ושטוחה יותר. הוא מתאים לשימוש לכל גיל.

 

פלאמינל הידרו ופלאמינל פורטה: סדרת מוצרים ייחודיים לטיפול וריפוי בכוויות, מכילים אנזימים פעילים במגנים מפני הזיהום, מזרזים החלמה ומפחיתים כאב והצטלקות.

   

מה לא לעשות 

ישנם כמה דברים שאסור לעשותם, כשמטפלים בכוויות. הם יכולים להזיק לכוויה, לגרום זיהום למקום וכאבים מיותרים.

 

  • לא לשים קרח או מי קרח: הם עלולים להכאיב ולגרום לכוויות קור. קירור מוגזם יכול לפגוע ברקמות. בנוסף, קירור אזורי גוף נרחבים על ידי מים קרים יכול גם להוביל למצב של איבוד חום גוף.

 

  • לא למרוח שמן ותרופות סבתא (מרגינה, לבן ועוד). במידה ותזדקקו לטיפול רפואי יתקשו הרופא או האחות להסיר את השמן מן הכוויה.

 

  • לא למרוח משחות שלא מיועדות לטיפול בכוויות.

 

  • לא להדביק פלסטר על הכוויה.

 

  • לא לנסות להסיר בגדים שנדבקו לכוויה. 

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החשוב ביותר הוא למנוע מהכוויה להזדהם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים