שתף קטע נבחר

הרב של האפיפיור: "סליחות", חנוכייה וטקס שואה

אחד החברים הכי טובים של האפיפיור הנכנס הוא הרב אברהם סקורקה. השניים כתבו ביחד ספר, ואף הגישו תוכנית טלוויזיה משותפת: "שוחחתי איתו הרבה פעמים. זה היה מאוד אינטימי. היינו שם רק הוא ואני – ובינינו הקדוש ברוך-הוא"

שעות ספורות בלבד לפני השבעתו אתמול (יום ג'), הרים האפיפיור הנכנס טלפון לידיד נפשו ב-15 השנים האחרונות - הרב אברהם סקורקה. "ריגש אותי מאוד ונגע ללבי שכמה שעות לפני הכתרתו לאפיפיור של 1.2 מיליארד מאמינים נוצרים, הוא בוחר לדבר דווקא עם רב יהודי", הוא אומר בשיחה עם ynet.

 

<< כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. כנסו  >>

 

 

ריגש – אבל לא הפתיע. בטקס הכתרתו בוותיקן, אמר האפיפיור כי הוא "מקבל בברכה את הנציגים היהודים ואת הנציגים של הדתות האחרות", מבלי לפרט את האחרונים. הרב סקורקה מספר כי האוניברסיטה הקתולית בארגנטינה, שהאפיפיור החדש עומד בראשה, העניקה לו תואר דוקטור לשם כבוד. "הסיבה הרשמית הייתה התרומה שלי לתרבות בארגנטינה, אבל מה שהוא באמת רצה, זה להראות שלראשונה מעניקים תואר כזה ליהודי - ועוד רב".

 

שיחות נפש ותוכנית טלוויזיה משותפת

סקורקה, רבה של קהילת "בני תקווה" בבואנוס-איירס, הוא רקטור הסמינר הרבני הלטיני ופרופ' לתנ"ך ולתלמוד – אך את עיקר פרסומו בארגנטינה ובמדינות דרום-אמריקה רכש בכלל בזכות תוכנית טלוויזיה משותפת שהנחה עם הארכיבישוף של בואנוס-איירס, חוסה מריו ברגוליו, לימים האפיפיור פרנסיסקוס.

 

"היא נקראה 'תנ"ך - דו-שיח חי', והיינו משוחחים בה על כל מיני נושאים", הרב סקורקה מספר. הדבר היחידי שידענו לפני ההקלטה הוא הנושא. כל השאר נעשה בצורה מאוד ספונטאנית. העברנו שם מסרים אחד לשני, וזו הייתה חוויה מאוד חשובה ועמוקה, רוחנית ומרגשת, שאפשרה לנו להתקרב נפשית יותר ויותר".  

 

 

התוכנית המצליחה הולידה ספר משותף, "בין שמים וארץ" (Sobre el Cielo y la Tierra), שעוסק, לדבריו, "במגוון נושאים המעסיקים את האדם הפשוט: המוות, אלוהים, היסטוריה, מדינת ישראל והקונפליקט הישראלי-פלסטיני. נגענו בכל זה, שוחחנו והעמקנו.

 

"גם באופן פרטי שוחחתי איתו הרבה פעמים, שיחות שנוגעות לנושאי דת, הנהגה, מה שקורה בעולם. זה היה מאוד אינטימי. היינו שם רק הוא ואני – ובינינו הקדוש ברוך-הוא".

 

"הוביל למפנה היסטורי ביחסי הכנסייה והיהדות"

הרב סקורקה, שהוזמן לכתוב את ההקדמה לביוגרפיה של ידידו – בכיר המנהיגים הדתיים בעולם הנוצרי, מעיד כי "האפיפיור פרנסיסקוס הוביל למפנה בהיסטוריה של יחסי נוצרים ויהודים, שידעה אירועים קשים, כי הוא הבין שחייב להיות שינוי".

 

הוא מוסיף כי "בזמנו ספג על כך ביקורת חריפה מגורמים נוצרים קיצונים. דווקא בטקס חגיגי של הוותיקן, הוא פרסם מסמך שבעיניי מהווה את הבסיס לשינוי היחסים בין יהודים לכנסיה הקתולית, ועל סמך זה אכן החל עידן חדש ביחסים".

 

"בתוכנית העברנו מסרים אחד לשני, וזו הייתה חוויה מאוד חשובה ומרגשת, שאפשרה לנו להתקרב נפשית יותר ויותר". האב והרב  ()
"בתוכנית העברנו מסרים אחד לשני, וזו הייתה חוויה מאוד חשובה ומרגשת, שאפשרה לנו להתקרב נפשית יותר ויותר". האב והרב

 

סקורקה מעריך כי האפיפיור החדש יגביר את הדו-שיח ביו הוותיקן ליהודים – וגם לישראל. "באותו טקס הזמנתי שני שגרירים ישראלים, ודיברתי על חשיבותה של מדינת ישראל ביהדות, ועל כך שכל יהודי רואה בה את המקום היחיד בעולם שבה ממשיכה להתפתח תרבות ומסורת ישראל. כולם רואים אותה כארץ האבות, כמדינת היהודים. הוא שמע את זה וקיבל.

 

"אף שלעולם לא תהיה התאמה מושלמת בין היהודים לכנסייה הקתולית, ברור שעכשיו הדלת פתוחה והאוזניים קשובות".

 

משתתף בסליחות, מדליק חנוכייה

בין המשתתפים בטקס ההכתרה של האפיפיור ה-266 היה גם הרב דוד רוזן, היועץ לעניינים בין-דתיים לרבנות הראשית לישראל. "מעולם לא היה אפיפיור עם קשר כל כך הדוק ועמוק עם קהילה יהודית חיה, כמו הקשר של חורחה מריו בורגלו עם הקהילה בבואנוס-איירס", הוא מחזק.

 

רוזן, מנהל היחסים הבין-דתיים של הוועד היהודי האמריקני ולשעבר הרב הראשי לאירלנד, מכיר היטב את האפיפיור הנכנס. "בחגים המרכזיים הוא היה אורח שנתי בבתי כנסת בבואנוס-איירס, ובשנה שעברה הוא קיים אירוע זיכרון לשואה בקתדרלה שלו", הוא מספר ל-ynet. "יש לו ידידים קרובים במנהיגות הקהילה היהודית".

 

גם הרב מאוריסיו בלטר, ממלא מקום נשיא כנסת הרבנים של התנועה המסורתית בישראל, ולשעבר מנכ"ל התנועה בדרום-אמריקה, מעיד על הקשר החם של האב פרנסיסקוס לישראל.

 

"הוא אדם שמקורב מאוד לקהילה היהודית ומחובר לרבנים שם", אומר הרב בלטר. "אין לי ספק, שהוא יגרום לשדרוג היחסים בין הכנסייה הקתולית לעם היהודי – דבר שבוודאי יקטין את ניצוצות האנטישמיות שבאים מהכנסייה. אני מאמין שגם הקשר שלו לישראל יהיה חם יותר משל קודמיו, בין היתר, מכיוון שהוא מיודד באופן אישי עם רבנים תומכי ישראל".

 

לדבריו, בחג החנוכה האחרון ביקר האפיפיור פרנסיסקוס בקהילה היהודית בבואנוס-איירס והדליק חנוכייה, ומדי שנה נהג להגיע לטקס "הסליחות" באחת מהקהילות בעיר. "הוא גם היה מהראשונים לגנות את הפיגוע שאירע בבירת ארגנטינה, ואחד הדברים הראשונים שעשה, עם היבחרו בשבוע שעבר, היה לכתוב לקהילה היהודית ברומא".

 

הרב רוזן סיפר כי אנשי מנהיגות הקהילה היהודית בארגנטינה וגם באיטליה, הבטיחו כי מדובר ב"ידיד אמיתי, שימשיך להעמיק את הקשרים בין עם ישראל והכנסייה הקתולית שרקמו קודמיו".

 

היהודים - אחיהם הבכורים של הנוצרים

עם מינויו לתפקיד, שלח האפיפיור פרנסיסקוס לרבנים הראשיים, יונה מצגר ושלמה עמאר, איגרת ברכה, ובטקס הכתרתו השתתפה משלחת ראשי הקהילות היהודיות ברחבי העולם, בראשות מנכ"ל הרבנות הראשית לישראל, עודד וינר. מחר תוזמן המשלחת לפגישה מצומצמת עם האפיפיור פרנסיסקוס, במהלכה, יעניק לו וינר שי מיוחד, לרגל כניסתו לתפקיד.

 

בהודעה שפרסמה הרבנות עם ההודעה על מינויו של חורחה מריו בורגלו לאפיפיור, צויין לשבח ה"שיח פורה והעשיר"

המתקיים בינה ובין הוותיקן "בעניינים ברומו של עולם", כדוגמת איסור השימוש בשם האל כהצדקה לפעולות טרור, קדושת החיים, קדושת התא המשפחתי ועוד.

 

ברבנות אמרו כי דיאלוג זה כבר הוביל להישגים משמעותיים, כמו הדחת הכומר וויליאמסון, מכחיש השואה, והשמטת קטעי תפילה שבהם ביטויים קשים ומעליבים נגד העם היהודי.

 

"זכורות במיוחד התבטאויותיהם של שני האפיפיורים הקודמים, לפיהן הקב"ה מעולם לא הפר בריתו עם העם היהודי, וכן האמירה לפיה היהודים הם אחיהם הבכורים, ואף הוריהם, של המאמינים הנוצרים. התבטאויותיהם היו נדבך חשוב במאבק באנטישמיות באירופה ובכלל".

 

  • פרשת מסעות: כיצד תשמרי על השבת בשטח?

  • פורסם לראשונה 19/03/2013 23:56

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מגיע לבקר ב"סליחות" בחודש אלול. האפיפיור הנכנס
    צילום: AFP
    האפיפיור העניק לו תואר לשם כבוד באוניברסיטה הקתולית
    מומלצים