שתף קטע נבחר

שביל חיפה: טיול של 70 ק"מ בין טבע ועיר

עשיתם את שביל ישראל? טיילתם בשביל הגולן? הכירו את הטיול החדש שלכם - שביל חיפה, המחולק ל-21 מקטעי טיול ועובר בין כל אתריה המרכזיים של העיר והכרמל. השביל הירוק תמיד

כולם כבר מכירים את "שביל ישראל", יש כאלו שעשו את "ים אל ים" או "שביל הגולן". עכשיו מצטרף למשפחת השבילים טיול חדש - שביל חיפה.

 

כן, חיפה היא לא רק עיר בקצה הכרמל עם כבישים מפותלים ומבלבלים שמובילים לשום מקום. עתה, מחבר שביל חיפה את השכונות הבנויות והטבע הפראי, ההר והים, לרצף מתמשך של 70 קילומטר, המהווה מסגרת לתיירות, ספורט, תרבות והעצמה קהילתית.

 

עוד טיולים באזור חיפה בערוץ התיירות:

 

מפת שביל חיפה (צילום: גיא שחר) (צילום: גיא שחר)
מפת שביל חיפה

 

מה פתאום חיפה?

גורמים רבים עיצבו את חיפה לאורך ההיסטוריה והם אלו שהעניקו לה את מגוון הנופים המאפיין אותה. ההתיישבות במרחב החיפאי החלה כבר בעת העתיקה, אך העיר החלה להתפתח משמעותית במאה ה-19.

 

השליטים העות'מנים הפכו אותה למרכז לוגיסטי, הטמפלרים הגרמנים הותירו בה את חותמם, והבריטים עשו אותה למרכז תעשייתי כלכלי מוביל במזרח התיכון.

 

הבינוי החל במישורים הנושקים אל הים ובמשך הזמן טיפס אל הכרמל, כשבין השכונות חוצצים ואדיות ירוקים שבהם השתמר הטבע הפראי. מגוון התרבויות והדתות שעיצבו ומעצבות את חיפה בא לידי ביטוי בחוויה האנושית-מקומית, באתריה המונומנטליים ובעושר ארכיטקטוני שאין דומה לו בארץ.

 

מיקום שכונות העיר על מדרונות תלולים יוצר מרקם עירוני מיוחד, שבו מראות הרחוב ונופי הים מגרים לסרוגין את העין. המעבר החד בין בינוי לפיתוח והצמחייה הטבעית, שלתוכה מתמזגת העיר, מעניקים לחיפה צביון עירוני מיוחד. הים מקיף את ראש הכרמל מצד מערב, צפון וצפון-מזרח, נתון גיאוגרפי בעייתי למי שלא מכיר את חיפה ומנסה לנווט בה, אך מאידך מעניק נופך נוסף לחוויה הנופית בקרב המשוטטים בעיר.

 

בין השכונות השתמר טבע פראי. מטייל בשביל חיפה (צילום: גיא שחר) (צילום: גיא שחר)
בין השכונות השתמר טבע פראי. מטייל בשביל חיפה(צילום: גיא שחר)

איך שביל נולד?

שביל חיפה נוצר כיוזמה עצמאית מהשטח, מתוך מטרה לתת מסגרת שתחשוף מטיילים ותיירים לסגולותיה של העיר. בבחינת "גדול השלם מסך חלקיו", עיקרון שהפך את "שביל ישראל" להצלחה גדולה, מחולק שביל חיפה ל-21 מקטעי טיול, שכל אחד מהם נושא מאפיינים משלו. המסלול מתבסס על תשתיות קיימות - הליכה ברחובות העיר ובוואדיות הטבעיים שסומנו לטיול זה לא מכבר.

 

מבט על הים מאזור סטלה מאריס (צילום: גיא שחר) (צילום: גיא שחר)
מבט על הים מאזור סטלה מאריס(צילום: גיא שחר)

 

דרכו של שביל

מסלול השביל עובר דרך מיטב אתריה הבנויים והטבעיים של העיר. הוא מתחיל בעיר התחתית וממשיך להדר הכרמל. אזורים אלה, שניהם יחד וכל אחד לחוד, מהווים מארג עשיר של נוף בנוי ונוף אנושי האופייני לערש העיר ומרכזה ההיסטורי.

 

עם הטיפוס במעלה הכרמל נפתחים אט אט נופי העיר, ההר והים. דרך השכונות והוואדיות של עבר הכרמל הצפון-מזרחי מגיע השביל אל נווה שאנן וקריית הטכניון, בואכה האוניברסיטה - שיא הגובה בכרמל החיפאי - 470 מטר מעל פני הים (בכרמל עצמו - 546 מ'). 

 

משם ממשיך השביל במגמת ירידה לאורך קו הרכס, עם תצפיות מרהיבות אל העיר שבמדרונות ואל הים משני צדי הרכס. בהמשך מעניק השביל לסרוגין חוויות של עיר וטבע עירוני - משכונת אחוזה יוצאים לגיחה בטבע בוואדי אחוזה, ושבים לשכונות העיר, רק

כדי לרדת במורד ואדי שיח - אחד מטיולי הטבע המשובחים בעיר, שבו מתמזג נוף החורש הים תיכוני עם מעיין נעים ואתרים היסטוריים מרשימים.

 

השביל מטפס לרכס שכונת כבאביר ומגיע למרכז הכרמל השוקק, ושב אל הטבע בירידה דרך ואדי לוטם אל הים. השביל עובר לאורך רצועת החוף היפה ביותר של חיפה - שמורת החוף שיקמונה, מבקר בבת גלים ומטפס לראש הכרמל - סטלה מאריס - אזור הקדוש לכל הדתות.

 

משם ממשיך לאזור מתחם ההיכל והגנים הבהאים והתצפיות המרשימות עליהם מטיילת לואי. המסלול יורד אל שכונת ואדי ניסנס והמושבה הטמפלרית גרמנית וחוזר לנקודת ההתחלה בעיר התחתית.

 

הגנים הבהאים. עוד אחת מהנקודות שבה עובר שביל חיפה (צילום: גיא שחר) (צילום: גיא שחר)
הגנים הבהאים. עוד אחת מהנקודות שבה עובר שביל חיפה(צילום: גיא שחר)

 

טרק עירוני

הטיפוס המצטבר במסלול מגיע למעל שני קילומטר. למעשה זהו "טרק עירוני", המספק חוויה ייחודית. המסלול אינו כולל את פארק הקישון ואת קריית חיים, המנותקים כיום משמעותית מחיפה גופא על ידי מרחב בעייתי של מתקני תעשייה, כבישים מהירים ושטחים מוזנחים. בהיבט זה, מתכונתו הנוכחית של השביל היא בבחינת קריאה לרשויות לפעול להפיכת מרחב זה לראוי לבני אדם.

 

רצועת החוף הכי יפה של חיפה.שמורת חוף וים שיקמונה (צילום: גיא שחר) (צילום: גיא שחר)
רצועת החוף הכי יפה של חיפה.שמורת חוף וים שיקמונה(צילום: גיא שחר)

 

השביל תופס תאוצה

פרויקט השביל עלה לאוויר כאתר אינטרנט בתחילת נובמבר 2012 וזכה מיד להתלהבות רבה.

עוד באותו חודש הגיע תומאס פיץ, תייר מגרמניה, לגמוע את 70 הקילומטרים של השביל, בריצה.

 

פיץ סלל את הדרך לתובנה ששביל חיפה הוא לא רק שביל הליכה תיירותי, אלא פלטפורמה למגוון פעילויות, בהן: אולטרה-מרתון כדוגמה לספורט אתגרי, צעדות כדוגמה לספורט עממי ובסיס לפעילויות תרבות ואמנות בשיתוף התושבים המתגוררים לאורך המסלול. בהיבט החינוכי-ערכי השביל הוא מנוף לערכי קיימות וחיזוק תחושת שייכות למקום בקרב התושבים בני כל הגילאים.

 

לא רק שביל תיירותי, אלא פלטפורמה לפעילויות. מפרץ חיפה מהשביל (צילום: גיא שחר) (צילום: גיא שחר)
לא רק שביל תיירותי, אלא פלטפורמה לפעילויות. מפרץ חיפה מהשביל(צילום: גיא שחר)

 

משאב תיירותי-כלכלי לעיר

העיר חיפה משוועת למוצר תיירותי משמעותי, שישמש מגנט למבקרים רבים ויתרום לכלכלה המקומית. שביל חיפה עשוי לתרום הן לבתי עסק מתחומי המסחר, המלונאות וההסעדה והן לתושבי העיר: אנו נמצאים בעידן שבו תיירים ומטיילים כבר לא מחפשים רק ביקור באתרים ("sight seeing") אלא תרים אחר החוויה המקומית, האותנטית, הייחודית למקום.

 

גם טבע, גם עיר. עצי אורן בתוך חיפה (צילום: גיא שחר) (צילום: גיא שחר)
גם טבע, גם עיר. עצי אורן בתוך חיפה(צילום: גיא שחר)

 

אז אפשר כבר לטייל בשביל?

בהחלט! אמנם השביל עוד לא מסומן בשטח, אך מפת המסלול, מבוססת "מפת גוגל", זמינה ברשת להדפסה ולניווט מקוון באמצעות טלפונים חכמים ומכשירי ניווט. באתר השביל תוכלו למצוא תיאור של המקטעים ואתרי העניין לאורכם.

 

לאן הולכים מכאן?

פיתוח הפרויקט נעשה כרגע כיוזמה עצמאית התנדבותית והתכניות לפיתוחו רבות ומעניינות. אנו מאמינים שככל שמטיילים ומבקרים יכירו את השביל ויצברו חוויות לאורכו, כך שמעו יצא למרחוק והרשויות תתעוררנה לקדמו.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיא שחר
70 ק"מ בין טבע לעירץ שביל חיפה
צילום: גיא שחר
מומלצים