שתף קטע נבחר

ארדואן זהיר: שלום עם הכורדים? נחכה ונראה

ר"מ טורקיה אומר כי הכרזת מנהיגם הכלוא של המורדים הכורדים עבדאללה אוצ'לאן על הפסקת אש היא "התפתחות חיובית" אולם כעת יש לראות אם המורדים ממלאים אותה. הוא כבר תקף: "למה לא ראינו דגלי טורקיה בחגיגות השנה החדשה של הכורדים?"

ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, התייחס הערב (יום ה') בזהירות להודעתו ההיסטורית של מנהיג המורדים הכורדים עבדוללה אוצ'לאן על זניחת המאבק החמוש נגד טורקיה ופנייה לפתרונות דיפלומטיים. "אני רואה בקריאה הזו התפתחות חיובית, אבל מה שחשוב הוא היישום שלה", אמר ארדואן במהלך ביקורו בהולנד. "אנחנו צריכים לראות עד כמה המורדים נענים לקריאה הזו".

 

ארדואן הוסיף כי כוחות הביטחון של טורקיה יסיימו את הפעולות הצבאיות שלהם נגד המורדים אחרי שלוחמי "מפלגת הפועלים של כורדיסטן" (PKK) של אוצ'לאן ייסוגו משטחי הלחימה בין הצדדים. ארדואן גם הביע צער על כך שדגלי טורקיה לא הונפו במהלך חגיגות חג האביב הכורדי (המציין את פרוש השנה החדשה) שנערכו היום, ושבהן נמסרה הודעתו הדרמטית של אוצ'לאן. הוא אמר כי מדובר ב"מעשה פרובוקטיבי" הנוגד את רוח המסר שהעביר אוצ'לאן מהכלא.

 

כורדים חוגגים את השנה החדשה שלהם (צילום: AP) (צילום: AP)
כורדים חוגגים את השנה החדשה שלהם(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

בהודעת אוצ'לאן, הכלוא בכלא הטורקי מאז 1999, נאמר כי "יש להשתיק את הרובים ולתת לפוליטיקה לשלוט". הוא מסר כי "הגיע השלב שבו הכוחות המזוינים שלנו צריכים לסגת מעבר לגבולות. אין זה הסוף, זאת התחלה של עידן חדש". הודעתו של אוצ'לאן הוקראה בפני מאות אלפי בני אדם שהשתתפו בחגיגות בדיארבקיר, העיר הגדולה בטורקיה המאוכלסת בעיקר על-ידי כורדים. החוגגים הרבים קיבלו בתשואות את ההודעה על הפסקת האש ההיסטורית עם טורקיה.

 

עם זאת, חשוב לזכור את קשיי העבר. המורדים הכורדים כבר הכריזו על הפסקות אש בעבר, אולם טורקיה שהבטיחה להילחם ב-PKK עד סופו המר של הארגון התעלמה מהן. ממשלתו של ארדואן הודתה גם כי ניהלה שיחות חשאיות וכושלות עם ה-PKK בשנים האחרונות, אולם הניסיון האחרון - שזכה לפרסומים רבים יותר ולהשתתפות נרחבת יותר של מנהיג הכורדים אוצ'לאן - הגביר את התקווה להסדר דיפלומטי בין הצדדים.

 

עבדאללה אוצ'לאן. כלוא על אי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עבדאללה אוצ'לאן. כלוא על אי(צילום: AFP)

 

בכירי ממשל טורקים הזהירו לאחרונה מפני נסיונות אפשריים "לחבל" בשיחות מצד ארגונים המתנגדים ליוזמת השלום. ארדואן העלה אתמול את האפשרות שהפיגוע השבוע במשרד המשפטים ובמטה מפלגת השלטון שלו באנקרה - שבו נפצע אדם אחד - היה ניסיון לפגוע בתהליך השלום.

 

הודעתו של אוצ'לאן היום לא כללה לוח זמנים לנסיגה של לוחמי ה-PKK מהאזורים שבהם הם מתעמתים עם כוחות הביטחון של טורקיה, מה שמעלה את האפשרות שהמורדים מצפים כעת לצעדים בוני-אמון כלשהם מצד ממשלת טורקיה. שר המשפטים הטורקי סדוללה ארגין רמז מוקדם יותר השבוע כי ייתכן שתושלם נסיגה עד לסוף השנה הנוכחית.


דרך חדשה? חגיגות האביב של הכורדים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דרך חדשה? חגיגות האביב של הכורדים(צילום: AFP)
 

במסגרת מאמצי השלום צפויה ממשלת טורקיה לנסות להרחיב את הזכויות של הכורדים במסגרת שורה של רפורמות, כולל חוקה חדשה דמוקרטית יותר, הצפויה להדגיש את זכויותיהם השוות של הכורדים ועשויה להרחיב את סמכויותיהן של הרשויות המקומיות, כך שתהיה מידה נרחבת יותר של אוטונומיה לכורדים. הכורדים מצפים גם לשחרור מאות מפעיליהם הכלואים בבתי הסוהר הטורקיים בשל קשרים לכאורה ל-PKK ולשיפור תנאי מאסרו של אוצ'לאן המרצה עונש מאסר עולם על אי ליד איסטנבול.

 

כורדים רבים מאמינים כעת כי יש לשחרר את אוצ'לאן במסגרת כל הסכם שלום שייחתם. "פתרון דמוקרטיה וחופש לאוצ'לאן", נכתב על כרזה שהונפה בחגיגות חג האביב הכורדי, "כל עוד אוצ'לאן אינו חופשי, שלום יהיה טעות" נכתב על אחרת. דרישה מרכזית של ה-PKK היא ערבויות לכך שלוחמיו של הארגון לא יותקפו במהלך שום נסיגה. ארדואן אמר כי הוא מוכן לדון בהקמתה של ועדה עצמאית שתוכל לפקח על הנסיגה של כ-4,000 מורדים כורדים, תחילה לצפון עיראק השכנה.

 

הכורדים חוששים: צבא טורקיה יירה עלינו תוך כדי הנסיגה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הכורדים חוששים: צבא טורקיה יירה עלינו תוך כדי הנסיגה(צילום: AFP)

 

כוחות טורקיים, נזכיר, תקפו לוחמי גרילה של ה-PKK במהלך נסיגתם בשנות 1999 כשמילאו את פקודותיו של אוצ'לאן, שקרא לשלום זמן קצר אחרי מעצרו באותה השנה. כך היה גם במהלך נסיגתם החד-צדדית של הכורדים בשנת 2004.

 

אז שפתחה המחתרת הכורדית במאבק מזוין ב-1984 האלימות התחוללה בעיקר באזור הגבול ההררי עם איראן, עיראק וסוריה, אולם פיגועים קטלניים אירעו גם בערים. הסכסוך גבה את חייהם של יותר מ-40 אלף בני אדם. רק לפני כמה שנים קשה היה לדמיין שיחות עם ה-PKK,

שמוכר כארגון טרור על ידי טורקיה, ארצות הברית והאיחוד האירופי

 

טורקים רבים הביעו שמחה עצומה כשאוצ'לאן נתפס בקניה, לאחר שלא קיבל מקלט באירופה, והוטס לטורקיה, כשהוא כבול לכיסאו. הוא נידון למוות לאחר משפט ששודר בטלוויזיה. מאז הוא מוחזק באי אימרלי. ארדואן שלל בעבר את האפשרות שהוא ישוחרר או יושם במעצר בית. ארדואן עצמו נתון ללחץ לשים קץ לאלימות הכורדית, שנחשבת לסוגייה הביטחונית הראשונה במעלה בטורקיה, במיוחד לנוכח הבחירות ב-2014.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן. "עכשיו נראה אותם"
צילום: EPA
מומלצים