שתף קטע נבחר

מפת הקרינה חושפת - היקום זקן משחשבנו

לוויין חדיש של סוכנות החלל האירופית סיפק את המיפוי המפורט עד כה של הקרינה שהתפזרה ביקום לאחר המפץ הגדול והוסיף 100 מיליון שנים לגיל היקום. "זה כאילו שעברנו מטלוויזיה רגילה להיי דפינישן"

היקום זקן יותר משסברו עד כה. כך עולה מבדיקה מחודשת של הקרינה שנותרה לאחר המפץ הגדול ושמסקנותיה פורסמו אמש (יום ה'). הממצאים, שעולים מנתונים שאסף הלוויין פלנק (Planck) של סוכנות החלל האירופית, מצביעים על כך שהמפץ הגדול התרחש לפני כ-13.8 מיליארד שנים – 100 מיליון שנים מוקדם יותר משחשבו עד עכשיו.

 

הלויין "פלנק", שמיפה את קרינת הרקע הקוסמית, מספק את התמונה המפורטת והעדכנית ביותר של קרינת גלי המיקרו ברחבי היקום, שהיא הקרינה שהתפזרה לאחר המפץ שהביא ליצירת היקום.

 

המפה המפורטת של "פלנק" לאחר 15 חודשי מסע בחלל (צילום: AP, NASA) (צילום: AP, NASA)
המפה המפורטת של "פלנק" לאחר 15 חודשי מסע בחלל(צילום: AP, NASA)

 

מפת קרינה נוספת. "דברים חדשים על מה שקרה רק 10 ננו-ננו-ננו-ננו שניות אחרי המפץ הגדול" (צילום: AFP, ESA, LFI & HFI Consortia) (צילום: AFP, ESA, LFI & HFI Consortia)
מפת קרינה נוספת. "דברים חדשים על מה שקרה רק 10 ננו-ננו-ננו-ננו שניות אחרי המפץ הגדול"(צילום: AFP, ESA, LFI & HFI Consortia)
 

הקרינה הזו התגלתה לראשונה ב-1964 ומופתה בהמשך על ידי שני לוויינים של נאס"א – COBE, ששוגר ב-1989, ו- WMAP, שנתיים לאחר מכן. אולם "פלנק" הוא בעל הרגישות הגבוהה ביותר והצליח לפיכך לקלוט לפרטי פרטים את שינויי הטמפרטורות המזעריים בקרינת גלי המיקרו.

 

שינויים אלה, של מאית המעלה, מתאימים לאזורים בחלל שהם מעט סמיכים יותר, מקומות שמאוחר יותר נוצרו בהם הכוכבים והגלקסיות שמרכיבים את היקום כפי שהוא כיום.

 

"זה כאילו שעברנו מטלוויזיה רגילה להיי דפינישן", הסביר פול הרץ, המנהל לענייני אסטרופיזיקה בנאס"א, "פרטים חדשים וחשובים הפכו לברורים כשמש".


הלוויינים הקודמים, ב-1989 וב-1991, לא השיגו את אותה רמת פירוט של "פלנק" (צילום: AP) (צילום: AP)
הלוויינים הקודמים, ב-1989 וב-1991, לא השיגו את אותה רמת פירוט של "פלנק"(צילום: AP)

 

באופן כללי, הנתונים החדשים עולים בקנה אחד עם המודלים הקיימים המתארים את התפתחות היקום. אך בה בעת הם מעלים קושיות חדשות.

 

"ההשתנויות ממקום למקום במפה ש'פלנק' יצר אומרות לנו דברים חדשים על מה שקרה רק 10 ננו-ננו-ננו-ננו שניות אחרי המפץ הגדול, כשהיקום התפשט פי 100 טריליון טריליון", הסביר צ'רלס לורנס, מהמדענים בצוות 'פלנק'. "אנחנו יכולים לראות את ההשפעות העדינות של כוח הכבידה ממש מכל דבר ביקום", אמר.

 

בהשוואה לנתונים הקודמים הטובים ביותר, מתברר שהיקום מעט מבוגר יותר, ולמרבה ההפתעה, הוא מתפשט מעט לאט יותר ממה ששיערו על פי המודלים הקיימים. המידע החדש גם מראה שהחומר הרגיל – החומר שממנו עשויים הכוכבים, הגלקסיות כוכבי הלכת וכל מה שאנחנו רואים – מהווה רק 4.9 אחוזים מהיקום.

 

לעומת זאת, החומר האפל, שניתן לאתרו רק על ידי כוח הכבידה שהוא מפעיל, מרכיב 26.8 אחוזים מהיקום – כחמישית יותר מההערכות הקודמות.

 

"גשר" גזים שמחבר בין גלקסיות רחוקות, שנקלט במכשירי הלויין (צילום: AP) (צילום: AP)
"גשר" גזים שמחבר בין גלקסיות רחוקות, שנקלט במכשירי הלויין(צילום: AP)

שאר היקום הוא אנרגיה אפלה, כוח מסתורי שהתגלה רק לאחרונה,

שאינו נכנע לכבידה ואחראי להגברת קצב התפשטות היקום. הממצאים של 'פלנק' מראים שהאנרגיה האפלה מהווה 69 אחוזים מהיקום, מעט פחות מהערכות קודמות.

 

המחקר הוא פרי 15 החודשים הראשונים של 'פלנק' בחלל. בשנה הבאה צפויים להתפרסם ממצאים נוספים, כולל פרטים על הפולריזציה של האור הראשון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המפה שיצר "פלנק". היקום מתרחב מעט לאט יותר משחשבו
צילום: AP, NASA
מומלצים