שתף קטע נבחר

בלי עזרה לפסח: סיוע ממשלתי לנזקקים מתעכב

באוגוסט האחרון מונתה המועצה לביטחון תזונתי שאמורה לסייע לשכבות החלשות, אלא של-ynet נודע כי חבריה התכנסו לראשונה רק בחודש שעבר. בשל כך, המועצה לא נתנה מענה לקראת חג הפסח. "אני בוחרת בין תרופות לבין מצרכים לחג"

"אני צריכה להחליט מה לקנות, קודם תרופות לילד החולה שלי או מצרכים לפסח". ורד (44) מדרום הארץ היא אחת ממאות אלפי ישראלים שייאלצו להסתדר גם בפסח הזה עם סיוע של עמותות המזון. ל-ynet נודע כי המועצה לביטחון תזונתי שאמורה לסייע לשכבות החלשות התכנסה לראשונה רק בחודש שעבר - שבעה חודשים לאחר שהוכרז על מינויה. בשל כך, המועצה לא הספיקה לתת מענה לקראת החג.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

אחרי עוד ירי לגולן, צה"ל השמיד עמדה סורית

בטורקיה מחכים לישראלים: "התגעגענו, תחזרו"

 

ביולי שעבר הכריזו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הרווחה היוצא משה כחלון על הקצאת 100 מיליון שקלים במסגרת תקציב 2013 לצמצום המחסור בקרב אוכלוסיות חלשים ונזקקים. באותה מסיבת עיתונאים השניים גם הכריזו על הקמת המועצה לביטחון תזונתי. חודש לאחר מכן הודיע כחלון על מינויה של המועצה.

 

העיכובים השונים הביאו לכך שהמועצה התכנסה לראשונה רק בחודש שעבר. השבוע התקיימה הישיבה השנייה של המועצה, שתפקידה לשמש מסגרת פורמלית בין משרדית ולאומית להתמודדות ובחינת סוגיות רוחב בכל הנוגע לביטחון התזונתי ולדרכי הפעולה להתמודדות עמו.

 

לפי החוק שיזמו עמותת "ידיד" וחברת הכנסת לשעבר רוחמה אברהם, המועצה הייתה אמורה להתחיל את פעילותה כבר בפברואר 2012. שורה של עיכובים גרמו לשר היוצא כחלון לדחות את הודעת ההקמה למועצה שהמלצותיה יועברו לשר הנכנס מאיר כהן. ההמלצות עתידות להעביר לידי המדינה את האחריות על נושא חלוקת המזון במקום העמותות והגופים הפרטיים, כך שיוצע מודל כלשהו של הסדרה בשוק הפרוץ שאליו הצטרפו יותר מ-600 עמותות מאז שנת 2000.

 

אחוז מהמשפחות מסתובבות בתחושה של רעב (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
אחוז מהמשפחות מסתובבות בתחושה של רעב(צילום: אבי רוקח)

 

העיכוב בגיבושו של תקציב לשנת 2013 הותיר לעת עתה כבלתי ממומשת גם את ההבטחה להקצאת 100 מיליון שקלים שניתנה באותה מסיבת עיתונאים. כעת מאיימים ארגונים חברתיים לנקוט צעדים משפטיים אם ההבטחה לא תיושם. גידי כרוך, מנכ"ל "לקט ישראל", הסביר כי "באחריותה של ממשלת ישראל לפתור את הבעיה שמטופלת אך ורק על ידי עמותות הסיוע במגזר השלישי". לאיומים הצטרפו המוקד לביטחון תזונתי, התנועה הרפורמית בישראל, עמותת "ידיד", מרכזי זכויות בקהילה, מרכז השלטון המקומי, סנגור קהילתי, קרן משפחת פוקס, מחלקת תזונה ודיאטה בהדסה עין כרם ו"שתי"ל".

 

לפי דו"ח הביטוח הלאומי מ-2012, כאחוז מכלל המשפחות בישראל מסתובבות בתחושה קלה אך מתמדת של רעב מפני שאינן קונות מספיק אוכל. אולם ברוב המכריע של המקרים לא מדובר על רעב אלא במחסור קבוע במשאבים שבא לידי ביטוי בחוסר יכולת של המשפחות לדאוג לתזונה נאותה.

 

משרד הרווחה: "נקדם במלוא המרץ" 

ורד מהדרום נמנית כאמור עם הרבים שמרכיבים את הסטטיסטיקה העגומה. כמו אחרים, גם היא לא תזכה ליהנות מעבודת המועצה לביטחון תזונתי בפסח. לאחר שבעלה עזב את הבית, היא מכלכלת את חמשת ילדיה מעבודתה כעובדת מטבח בחברה גדולה. "אנחנו לא רעבים ללחם", אומרת ורד שמשכורתה מסתכמת בכ-5,000 שקל בחודש, "אבל

 אני צריכה להחליט מה לקנות קודם. בלי סיוע של עמותות לא הייתי מסוגלת לעבור את החג הזה".

 

בתוך הוואקום השלטוני פועלות עמותות שונות. אחת מהן היא הקרן לידידות שתורמת השנה כ-14 מיליון שקלים לקראת פסח לאספקת מזון וביגוד ל-20,000 ילדי מועדוניות הרווחה בישראל ומשפחותיהם.

 

במשרד הרווחה אמרו בתגובה כי "המשרד פעל חודשים רבים על מנת לגייס את הנציגים הנדרשים. בנוסף היה על המשרד לאתר יו"ר מתאים העונה על הדרישות המצויות בחוק. המועצה לביטחון תזונתי התכנסה לישיבה כבר לפני כחודש וחצי ופגישה נוספת נקבעה ליום חמישי האחרון. המועצה תקדם את הנושא במלוא המרץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
600 עמותות מסייעות (ארכיון)
צילום: אבי רוקח
שר הרווחה החדש כהן
צילום: עוז מרון
מומלצים