שתף קטע נבחר

דיווח: זיגייר התכוון להעביר מידע לחיזבאללה

באוסטרליה פורסם כי בעת מעצרו של בן זיגייר בידי המוסד, היה בידו מידע שהתכוון למסור לסוכן לבנוני כפול. נסראללה ידע על הקשר בין זיגייר לסייען, שנתפס בידי הלבנונים

פרשת "האסיר X" מסרבת לגווע. העיתון האוסטרלי "סידני מורנינג הארלד" דיווח אמש (יום א') כי בעת מעצרו של בן זיגייר, הוא החזיק ברשותו דיסק שעליו מידע מסווג של המוסד. לפי החשד הוא התכוון להעבירו לסייען של חיזבאללה. 

 

על פי הדיווח, מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה ידע על הקשר בין הסייען לבין זיגייר, שניסה לגייס את איש הארגון כסוכן כפול במזרח אירופה. אתמול דווח בשבועון הגרמני "דר שפיגל" כי המידע שמסר זייגיר לסייען הוביל לתפיסת שני מודיעי מוסד של החיזבאללה בלבנון. בסוכנות הידיעות רויטרס דווח, כי זיגייר אמור היה גם להסתנן לסוריה.  

 

הסוכן שזיגייר חשב כי הוא מגייס לשורות המוסד, למעשה השתמש בו ודיווח על כל פרטי מפגשיו עם זיגייר להנהגת חיזבאללה. כשדרש שזיגייר יוכיח לו שהוא איש מוסד, הוא העביר לו מידע מודיעיני אמיתי שכלל גם שמות של סוכנים בלבנון.

 

 

כפי שפורסם ב"דר שפיגל", גם ב"סידני מורנינג הארלד" צוין כי בשנת 2005, אחרי שנת הכשרה בה למד טכניקות שונות של עבודת המוסד, נשלח זיגייר לאירופה כדי להסתנן לחברות שסוחרות עם איראן וסוריה. מקורות מודיעניים בישראל מסרו כי בין היתר ניסה זיגייר להיכנס גם לחברות במזרח אירופה ובאזור הבלקן.

  

אחת החברות נמצאת בעיר מילנו שבאיטליה. למרות הדיווחים הראשוניים לפיהם מדובר בחברת קש של המוסד, מסתבר כי לא כך הדבר. זו חברה עצמאית, אמיתית, בינונית, שסוחרת בכל המזרח התיכון ובמפרץ הפרסי. אחד המנהלים של החברה אישר שקיבל את זיגייר לעבודה.

 

המנהל תיאר את זיגייר כ"חד כתער", ואמר כי אף שלא היה רואה חשבון בהכשרתו, הוא למד את הנדרש במהירות רבה. בגלל כשרונו הברור והעובדה שאיבד עניין בעבודתו, הוחלט לקדם אותו לתפקיד הקשור לקשרי לקוחות. גם בתפקיד זה הוא פרח במהירות וזמן קצר לאחר מכן איבד עניין ואף באופן עקיף כמעט פגע בקשרים עם לקוחות. לפי המנהל, זיגייר אף גרם לניתוק קשרים עם אחד הלקוחות. "נאלצנו לפטר אותו", הוא הוסיף.

 

המנהל הביע דאגה רבה מהאפשרות שהחברה שלו שימשה ככלי או כמטרה של המוסד הישראלי. לדבריו, הוא לא מבין איזה יתרון היה זיגייר מקנה לישראל באמצעות עבודתו בחברה. הוא ציין שלמרות עסקיהם ברחבי המזרח התיכון, זיגייר מעולם לא נשלח לעבוד במדינות מחוץ לאיטליה ומעולם לא נפגש פנים אל פנים עם לקוחות. הוא מעולם לא חשד בזיגייר.

 

מידע חשוף לעיני העובדים

ככל הנראה זיגייר הוחזר לארץ לעבודה באגף "צומת" של המוסד, האחראי ברובו על איסוף וטיפול במידע של סוכנים בעולם, וגורמי מודיעין בישראל מתארים את העבודה בו בעיקר כבירוקרטית. לדברי אותם גורמים בישראל, בשל שינויים ארגוניים בתוך האגף, יחידות קטנות מוזגו לתוך יחידות גדולות וכך המידע המטופל בתוך האגף הפך חשוף יותר לעיני העובדים. לטענת העיתון, תפישת השקיפות הזו היא שהעניקה לזיגייר גישה למידע שחשף, ולמעשה הפכה עובדים ב"צומת" לפגיעים יותר. 

"סידני מורנינג הארלד". ארכיון ()
"סידני מורנינג הארלד". ארכיון
 

בכתבה מציינים לפי צו המעצר הלבנוני את שם הקוד של הסייען הלבנוני זיאד אל חומסי: "האינדיאני". לפי פרטים שהודלפו מהחקירה שלו בלבנון, אל חומסי בן ה-61, שהיה גיבור מלחמה מבחינת הפלסטינים בלבנון, קיבל כ-100 אלף דולר עבור ריגול למען ישראל. עוד הודלף מהחקירה: חומסי טען בפני מפעיליו בישראל שביכולתו להוביל אותם למיקומו של מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה ולאפשר להם להתנקש בחייו.

 

בחקירתו בלבנון מסר חומסי כי אזרח סיני ששם הקוד שלו "דוד" פנה אליו בכפר בלבנון, הציג עצמו כנציג המשרד לענייני סחר חוץ של בייג'ינג, וטען כי הוא מעוניין לבסס קשרים עסקיים בלבנון. הוא הזמין את חומסי ליריד סחר בבייג'ינג, בטענה שההזמנה הגיעה ישירות מהממשלה הסינית. ביקורו של חומסי בסין היה מוצלח ביותר והוא קיבל הצעה לעבודה תמורת משכורת נכבדת.

 

לאחר מכן הוא הוזמן לפגישה נוספת, הפעם בבנגקוק, אבל במקום לפנות לעסקים, האנשים שעמם נפגש שאלו אותו על מידע לגבי שלושת החיילים הנעדרים מאז קרב סולטן יעקוב ב-1982, זכריה באומל, יהודה כץ וצבי פלדמן, שבו נלחם חומסי בעצמו.

 

מעצר רב השפעה

בכתב האישום נגדו מצויין כי בשלב זה הבין חומסי כי הנציגים עמם נפגש הם ישראלים שעובדים למען המוסד ואין להם כל קשר עם חברות סחר חוץ או גורמים המחפשים אחר נעדרים. לפי כתב האישום, חומסי הסכים לעבוד עבור המוסד, שצייד אותו במחשב, בכונן חיצוני שמכיל תוכנות ריגול ובמתקן הנראה כמערכת סטריאו אבל למעשה היה משדר. כל הציוד הוחרם בעת מעצרו. ראש המודיעין של לבנון, גנרל אשרף ריפי, אמר כי מעצרו של חומסי היה אחד המהלכים המכוננים של המודיעין הלבנוני. הוא נידון ל-15 שנות מאסר.

 

כלא איילון שבו הוחזק זיגייר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כלא איילון שבו הוחזק זיגייר(צילום: AFP)
 

בכתבה מציינים את שם הקוד של מוסטפה אל עוואדה: "זוזי". לטענת המחברים, שורת מעצרי הסייענים בלבנון היוותה פגיעה משמעותית ביותר במבצעי המודיעין של ישראל במזרח התיכון בעשורים האחרונים. בכתבה טוענים שבמוסד היו מבולבלים בגלל המעצרים, והסערה החריפה כשהתקבל מידע מודיעיני על דיונים בתוך חיזבאללה לגבי סוכן מוסד שנמצא באוסטרליה ושעשוי להיות נתון בסכנה: בן זיגייר.

 

הוחזר ארצה מחשש לשלומו

בינואר 2010 החליטו במוסד להחזיר את זיגייר לישראל, לא בגלל חשדות כלפיו, אלא בשל דאגה לשלומו נוכח העובדה שחיזבאללה יודע מהי זהותו האמיתית. בנוסף רצו לנזוף בו על דיווחים שקיבלו לפיהם הוא התרברב כי הוא סוכן מוסד, ולדרוש ממנו דיסקרטיות. רק כשהגיע לישראל התעורר החשד שיש קשר בינו לבין גל המעצרים של הסייענים הלבנונים, וב-29 בינואר נעצר. בחקירתו הודה זיגייר בחשדות והסביר את מניעיו.

 

 

בכתבה מתארים פגישה של אחד מהעיתונאים עם אישיות ישראלית בכירה במגרש חניה בתל אביב, אליה הגיע הבכיר בלימוזינה שחורה שלה חלונות אטומים, ובה מסר הגורם הבכיר כי "זיגייר ניסה להשיג משהו ונכשל. הוא נפגש עם אדם שפשוט היה הרבה יותר מקצועי ממנו". האישיות הבכירה ציינה כי בשלב כלשהו זיגייר למעשה חצה קו אדום ועבר לעבוד עבור הצד השני. לפי הבכיר, גורלו נחרץ בעיקר כתוצאה ממצבו הנפשי.

 

עוד ציינו בכתבה, כי פעולותיו של זיגייר היוו מכה חמורה למוסד, בעיקר משום שערערו על התפיסה שהנחתה את מגייסי העובדים לארגון. בדצמבר 2010 נערכו דיונים לגבי גזר דינו של זיגייר. במוסד רצו להענישו למען יראו וייראו, ולגזור עליו לפחות עשר שנות מאסר.

 

בקיץ 2010 נולדה בתו השנייה ולמשפחתו הותר לבוא ולבקר אותו. לפי "סידני מורנינג הראלד", זיגייר התקשר לאמו, לואיז, שגרה במלבורן, שעות ספורות לפני ששם קץ לחייו. 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בן זיגייר
בסוד העניינים. נסראללה
צילום: EPA
מומלצים