שתף קטע נבחר

אריה מליניאק

השחקנים צודקים / טור

שביתת הכדורסלנים הישראלים לא משמחת אותי, אבל מאבקם על צמצום מספר הזרים ראוי. בעלי הקבוצות נוהגים בעזות מצח, וההצעה ה"מהפכנית" שלהם היא סחורה משומשת. ובזמן שהעסק קורס, יו"ר מינהלת הליגה שמואל פרנקל נופש בתאילנד

לפני החג שמעתי את שמואל פרנקל, יו"ר מינהלת ליגת העל בכדורסל, מודיע ממרומי חופשתו בתאילנד ששלושה ישראלים בחמישייה של כל קבוצה ישחקו רק על גופתו. רק אחרי שהאזנתי שוב לראיון הבנתי שהאיש נחוש להרוס את הכדורסל הישראלי. מישהו מעלה בדעתו שליגת ה־NBA מושבתת, ודייויד סטרן ממשיך לנפוש בתאילנד?

 

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

אפשר להתווכח אם יש 60 שחקנים ישראלים למלא שלוש עמדות בכל קבוצה. אפשר למחות על דרכי המשא ומתן והפתרונות. אבל אם המטרה של בעלי הקבוצות ויו"ר המינהלת היא להנציח רוב של זרים בחמישייה, שיסגרו את הבסטה ויילכו הביתה.

 

אני זוכר זמנים ששיחקו שני זרים בקבוצה, ועוד מתאזרח או שניים. זה לא הפריע לקבוצות להצליח באירופה והייתה אחלה ליגה. מי שהרס את

 הכדורסל הישראלי הם מנהלי ובעלי הקבוצות, שברוב חוצפתם מאשימים את השחקנים בכריתת הענף שעליו הם יושבים. קווין מגי, ארל וויליאמס, מילטון וגנר, בראד ליף ודייויד ת'רדקיל היו "שחקני חיזוק" בנקודות שבהן אנחנו חלשים. בעשור האחרון הליגה מוצפת זרים, והכדורסלן הישראלי הוא זן בשלבי הכחדה מתקדמים.

 

אם אין מספיק שחקנים ישראלים ברמה, שלא תהיה ליגה בישראל. אם העתיד הוא 60 זרים ו־30 ישראלים, אפשר להעמיס את הכבודה הזאת על בואינג 747 ולהטיס את הליגה למדינה אחרת. דורון הרציקוביץ' לקח את גבעת־שמואל, ירד לאילת, קיבל ברכה מראש העיר ויש שם יופי של קבוצה. ואני שואל: אם זזים לאילת, למה לא לבלגיה או להונגריה?

 

בנה באילת יופי של קבוצה. הרציקוביץ' (משמאל) (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
בנה באילת יופי של קבוצה. הרציקוביץ' (משמאל)(צילום: יאיר שגיא)

 

בשביל לתת דקות משחק לשני שחקנים ישראלים לא צריך ליגה. את פרס ישראל נתנו לשמעון מזרחי, שלקח את הקבוצה שלו לשחק בליגה האדריאטית כי לא נתנו לו לשתף שישה זרים. שישחק ביוגוסלביה. ברבע הרביעי בדרבי האחרון שיחקו שלושה ישראלים בכל קבוצה. היה משחק מעניין מאוד.

 

שביתת השחקנים לא משמחת אותי, והדבר האחרון שחסר בספורט זו מעורבות של ההסתדרות. השחקנים שובתים בזמן שיש הסכם תקף, כי כל השביתות בעולם מתקיימות כשיש הסכם. מתי רוצים שעובדי נתב"ג יכריזו שביתה, ביום כיפור? גם שביתת שחקני ה־NBA נראתה מוגזמת. המצב הכלכלי באמריקה לא טוב, בעלי הקבוצות הפסידו מאות מיליונים בעונה, והשחקנים המיליונרים דרשו תוספת לשכרם. בסוף הם קיבלו!

 

לא צריך להימצא בחדרי המשא ומתן כדי להבין שטענות השחקנים לפיהן בעלי הקבוצות מנסים לעבוד עליהם הן נכונות. בעלי הקבוצות משכו

 זמן בתקווה שהעונה תיגמר, ואז הם יגידו שכבר החתימו שחקנים לשנתיים קדימה ויתקעו את המשא ומתן לעוד שלוש שנים. גם אני ניסיתי לשכנע את מתן נאור שהם מגזימים. עכשיו אני רואה שהשחקנים צודקים.

 

ההצעה ה"מהפכנית" שמנסים למכור לכם – חמישה זרים וחוק רוסי – זו אופציה שממילא כבר קיימת היום. אין בה שום חידוש. עם זאת, אף קבוצה חוץ ממכבי ת"א לא משתמשת בה. כולן משחקות עם ארבעה זרים, בלי חוק רוסי. אבנר קופל הצליח, בישיבה האחרונה שלו כיו"ר מינהלת הליגה, להעביר החלטה שאפשר לשתף שישה זרים עם חוק רוסי. זה משרת רק קבוצה אחת – מכבי ת"א. רוב המאמנים והמנהלים שדיברתי איתם מעוניינים בשלושה, מקסימום ארבעה זרים. הכניסו עז, שישה זרים. עכשיו מוציאים אחת, וטוענים שזו הצעה נדיבה.

 

זלמנסון ושגב עם גביע המדינה לנוער. היום הם גם בבוגרים (צילום: עודד קרני, איגוד הכדורסל) (צילום: עודד קרני, איגוד הכדורסל)
זלמנסון ושגב עם גביע המדינה לנוער. היום הם גם בבוגרים(צילום: עודד קרני, איגוד הכדורסל)

 

שיא השיאים הוא הרעיון הגאוני לרשום שלושה שחקנים מתחת לגיל 22. קשקוש בלבוש. במכבי ת"א רשומים היום שני צעירים – איתי שגב ועידן זלמנסון. כישרונות נדירים, רק שקשה להבחין בכישרון שלהם, מהסיבה הפשוטה שהם משחקים שלוש דקות כשמכבי ת"א מובילה ב־25 נקודות. מהדיווחים שאני מקבל, אפילו באימונים הם יושבים בצד.

 

כדי להסביר לכם מה ההבטחות של האנשים האלה שוות אזכיר צעיר בשם עמרי כספי. אפילו הוא לא קיבל את הדקות שהובטחו לו בחוזה. אם בעלי הקבוצות רוצים לשתף צעירים, שישתפו. למה מגיע להם עבור זה זר נוסף כפיצוי? לשתף ישראלי זה עונש?

 

בעלי הקבוצות לא מנהלים משא ומתן. הם מחליטים חד־צדדית שיהיה מחזור, למרות שאין שחקנים. זו עזות מצח. השחקנים מסכימים לארבעה זרים, הבעלים דורשים חמישה. כל הוויכוח הוא על אחד הזרים (כולם רשאים לשחק באירופה) שלא ישחק ברוטציה משחק ליגה אחד בחודש. על זה ראשי הקבוצות משביתים את הליגה. תבדקו מי הזר החמישי בכל קבוצה ומה התפוקה שלו. פרנקל טוען שאוהדים לא יקנו מנויים וספונסרים לא ישימו כסף על ליגה שיהיה בה רוב לישראלים. אתם מכירים אוהד אחד של מכבי ת"א שקנה מנוי בשביל לראות את ניק קיינר־מדלי, גיורגי שרמדיני ומלקולם תומאס? במקום להביא חמישה־שישה זרים בינוניים, שיביאו ארבעה טובים באותו כסף.

 

והוא נפש בתאילנד. פרנקל (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
והוא נפש בתאילנד. פרנקל(צילום: עוז מועלם)

 

בהודעת מינהלת הליגה נאמר שהם דאגו לקדם את השחקנים הישראלים על כרטיסי חיש־גד. האמת הפוכה. מנהלי השיווק והפרסום של מפעל הפיס הבינו מה שבעלי הקבוצות מסרבים לקלוט: הציבור לא מכיר ולא מתעניין בלגיון הזרים. מי שמקדם מכירות זה רק הישראלים, שבעלי הקבוצות מנסים להכחיד. גם הטענה שבאירופה אין הבטחת דקות למקומיים אינה רלוונטית. באירופה אין צורך ב"חוק רוסי", כי איטלקי, ספרדי או צרפתי יכולים לשחק בכל מדינה ולהיחשב למקומיים.

 

ח"כ יואל רזבוזוב צריך ליזום מיד תיקון לחוק הספורט, כדי להבטיח שמועצת ההימורים לא תממן את הספורט בישראל, אלא את הספורט הישראלי. ליגה שאין בה רוב לשחקנים ישראלים פעילים לא תקבל אגורה! ואם אפשר, צריך להחיל אותם כללים גם על מפעל הפיס. החוק צריך להגביל גופים ציבוריים בתמיכה רק לקבוצות שבהן השחקנים הישראלים ישחקו לפחות 50 אחוז מהזמן (100 מתוך 200 דקות משחק) ובהדרגה לעלות ל־120 מתוך 200.

 

ויפה עשה ארגון השחקנים שדחה את פגישתם למוצאי שבת. הגיע הזמן ששחקני מכבי ת"א יחליטו באיזה צד הם. אני מבין שמצבם עדין, אבל להמשיך לשחק ולקבל משכורות עתק בזמן שהחברים שלהם נחנקים, זו לא סולידריות.

פורסם לראשונה 27/03/2013 12:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עוז מועלם
קוז'יקרו ומקל
צילום: עוז מועלם
מומלצים