שתף קטע נבחר

שלושה שופטים - שלוש דעות והנוכל חוגג

איך אפשר לצבור 75 תיקים בהוצל"פ וחובות של 14 מיליון שקל ולהמשיך לחגוג על חשבון אנשים תמימים? במדינת ישראל זה בהחלט אפשרי, עם מערכת משפט מבולבלת וחסרת שיניים

18 שנה שעמוס רודף אחרי אהרון במסדרונות ההוצאה לפועל בניסיון לגבות חוב של 90,000 שקל שנוצר עקב צ'קים ללא כיסוי.

 

 

במהלך השנים עמוס הגיש יותר מ-100 בקשות ללשכת ההוצאה לפועל בניסיון לגבות את המגיע לו, אבל עם השנים אהרון למד כיצד להתחמק מהמעקלים והעיקולים.

 

במציאות הנהוגה כיום, לא נותר לעמוס אלא לקוות כי ביום מן הימים מישהו מנבחרנו בכנסת יתקן את החוק המעוות המאפשר לאנשים כמו אהרון להתחמק מתשלום חוב ולצבור חובות חדשים כדרך חיים, בעשרות מיליוני שקלים.

 

עמוס נאלץ להוציא עוד כסף מכיסו ולאתר את כתובתו של אהרון כדי לכוון את השוטרים של יחידת ההוצאה לפועל לביתו של אהרון, ולהביאו לבית המשפט לבירור.

 

כאשר נעצר אהרון, סיפר לשופט שהוא ואשתו לא עובדים, אך לא הצליח להסביר את רמת החיים הגבוהה שהוא חי בה. לכן השופט ביקש לראות מסמכים נוספים על מנת לחוות דעה בצורה יותר מעמיקה, במיוחד לאור העובדה שעל המסך ראה שיש כנגדו אהרון 75 תיקי הוצאה לפועל וחובות של 14 מיליון שקל ולכן אהרון שוחרר לביתו להביא את המסמכים.

 

שלושה שופטים - שלוש דעות

כעבור כמה ימים אהרון חזר להוצאה לפועל והגיש בכל אחד משלושת התיקים שהוא חייב לעמוס כספים, בקשה זהה לחלוטין, לפרוס את חובו בתשלום חודשי של 150 שקל. בבקשותיו הצהיר אהרון שהכנסה החודשית שלו עומדת על 5,500 שקל והוצאותיו מגיעות ל-8,370 שקל, כלומר אהרון חיי בגירעון חודשי של 2,870 שקל.

 

 מאחר ובהוצאה לפועל מספר רשמים (שופטים), כל אחת מבקשותיו הגיעה לרשם אחר. הרשם הרחמן, ג'ובראן שאדי, קבע החזר חודשי של 100 שקל מבלי להתעמק בסוגיה, למרות שאהרון הציעה לשלם 150 שקל בחודש.

 

הרשמת הספקנית, טלמן-בולטין נעמה, לא השתכנעה מדוע אהרון לא עובד אבל אפשרה לו לשלם 250 שקל בחודש בהתחשב בכך שאולי ישלם את חובותיו בתיקים אחרים שיש כנגדו -  75 במספר.

 

הרשם החכם, אביטל ערן, קבע שעליו לשלם 750 שקל בחודש ונימק את החלטתו בכך שאינו מבין מדוע אהרון ואשתו מתגוררים בדירה בלב תל-אביב בשכר דירה של כ- 4,300 שקל. בנסיבותיהם, צריכים הם לאתר מקום מגורים חלופי זול הרבה יותר, קבע הרשם.

 

מופתעים מהמציאות המוזרה הזו? זה עוד לא הכל. למרות קביעות השופטים, אהרון עדיין לא צריך לשלם אגורה שחוקה אחת ולא בגלל ההחלטות השונות, אלא בגלל שבתאריך ה-16 למאי 2009, נכנס לתוקפו תיקון לחוק ההוצאה לפועל אשר ביטל את האפשרות להוצאת פקודות מאסר באופן גורף, מלבד חובות בגין מזונות.

 

גם אם רשם ההוצאה לפועל סבור שעומד מולו אדם שרימה, הונה ושיקר, אין באפשרותו לעשות דבר.

 

למה לא כמו באמריקה?

מה היה קורה לאהרון לו היה מוסר צ'ק ללא כיסוי בארצות הברית? ברוב המדינות בארה"ב משיכת צ'ק ללא כיסוי מעל 50 דולר זו עבירה פלילית, גם בישראל מדובר בעבירה פלילית, אך משטרת ישראל לא אוכפת את החוק, כפי שהאמריקאים עושים.

 

בארה"ב אזרח שמקבל צ'ק ללא כיסוי יכול להגיש תלונה לתובע המחוזי וזה מגיש כתב אישום לבית המשפט. במידה והחוב לא משולם לפני הדיון, השופט רשאי להורות על מאסרו של בעל החוב. כאשר מדובר בסכומים גבוהים יותר, כגון 200 דולר, בית המשפט רשאי להטיל קנס של עד 2,500 דולר ועונש מאסר של שנה ועד חמש שנים, וכאשר מדובר בעבירות חוזרות העונשים הם בהתאם.

 

בעוד כחודש, שרת המשפטים ציפי ליבני אמורה לחדש את הדיון בנושא חידוש פקודות המאסר כנגד סרבני תשלום. עכשיו צריך להמתין ולראות כיצד תטפל בסוגיה הזו, ובינתיים עמוס ימשיך לרדוף אחרי אהרון, והרשמים ימשיכו לתת החלטות שלא ניתן לאכוף.

 

הכותב הינו יועץ בתחום מניעת חובות וגבייתם. השמות המצויינים בטור מבוססים על מקרה אמיתי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנוכל ממשיך לצבור חובות
צילום: jupiter
מומלצים