שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP, AFP

סוריה: קרבות בין מורדים חילונים לג'יהאדיסטים

המגזין "טיים" מדווח על לחימה בין שתי קבוצות מורדים מובילות על שליטה בעיר שעל גבול טורקיה. אחת מהן הוכרה כארגון טרור בארה"ב. ובטורקיה: גז מדמיע במחנה פליטים, בעקבות מחאה אלימה על תנאי המחיה

היום שאחרי אסד עדיין לא הגיע, אבל ההתקוטטות הפנימית האידיאולוגית בשורות המורדים מורגשת היטב. מגזין "טיים" ואתר החדשות "מקלצ'י" דיווחו ביום שלישי על קרבות בין שתי קבוצות מורדים מובילות, ג'בהת א-נוסרה הג'יהאדיסטית ובריגדת פארוק החילונית, על השליטה בעיר תל אבייד שבגבול טורקיה.

 

במקביל, מועצת הביטחון הביעה הלילה (ה') חשש מפני זליגה של מלחמת האזרחים בסוריה לרמת גולן, ומההפרות החוזרות ונשנות מהצד הסורי של קווי הפסקת האש בין ישראל לסוריה, לאחר עשרות שנים של שקט מאז הסכם הפרדת הכוחות בשנת 1974.

 

השבר הסורי - דיווחים אחרונים ב-ynet:

פצועים סורים טופלו בישראל, אחד מהם מת בבי"ח

צפו: מורדים השתלטו על גדוד צבא אסד בקוניטרה

גנץ: אני לא צופה הסלמה, צאו לטייל בגולן

 

הסתלקות הצבא הסורי מאחריותו לשמירת הסכם ההפרדה מקשה על פעילותם של 1,000 פקחי כוח האו"ם בגולן - יונדו"ף. פקחי האו"ם הפסיקו לפטרל בקו הפסקת האש בעקבות חטיפת 21 פקחי או"ם מהפיליפינים למשך שלושה ימים. השגריר הרוסי ויטלי צ'ורקין, הנשיא התורן של מועצת הביטחון, הוביל את הישיבה שבה "חברות מועצת הביטחון הביעו חשש כבד מההפרות של הסכם הפרדת הכוחות" והביע "דאגה עמוקה מהנוכחות של כוחות סוריים בתוך אזור ההפרדה", המשתרע לאורך 70 ק"מ של גבול ישראלי-סורי, מהחרמון עד לנהר הירמוך.

 

מועצת הביטחון הביעה דאגה חמורה מ"הנוכחות של כוחות מזוינים מהאופוזיציה באזורי ההפרדה". המועצה הבהירה שהאחריות היא של ממשלת סוריה, אבל קראה לכל הצדדים "כולל גורמים מזוינים של האופוזיציה הסורית לכבד את חופש התנועה של יונדו"ף ואת הביטחון של הפקחים".

 

ג'בהת א-נוסרה: החברים של אל-קאעידה בסוריה 

 

"שתי הקבוצות הן בין הידועות, המאורגנות והאפקטיביות ביותר בארגונים הצבאיים השונים הפועלים

נגד הנשיא בשאר אסד – והלחימה ביניהן היא רק ההתחלה", נכתב ב"טיים". ג'בהת א-נוסרה (בערבית "חזית ההצלה") הוגדר על ידי ארה"ב ארגון טרור הקשור לאל-קאעידה. הוא שואף להקים מדינת הלכה איסלאמית בסוריה שלאחר אסד.

 

הארגון הוקם בשלהי 2011 והצטרף ללחימה המזוינת נגד אנשי אסד בערך כתשעה חודשים לאחר תחילת המהפכה. בהודעה הראשונה שפרסם ב-24 בינואר אשתקד קרא הארגון לסורים "לנהל מלחמת קודש ולהפנות את הנשק נגד המשטר הסורי". הוא נטל אחריות להתקפות לא מעטות על כוחות אסד, והבולטות שבהן היו הפיצוץ בבניין המטכ"ל הסורי בדמשק באוקטובר השנה, הפיצוץ במטה מודיעין האוויר בחרסתא שבפרברי הבירה, ופיצוץ במועדון של קציני צבא בעיר חלב.

 

כתב העת מדווח כי עד כה ידה של בריגדת פארוק החילונית על העליונה. היא שכבשה את העיר מידי צבא אסד בספטמבר, "למורת רוחן של כמה קבוצות מורדים אחרות, מיחידות חילוניות בצבא סוריה החופשי ועד לארגונים איסלאמיסטיים עצמאיים".

 

העיתון מציין כי בריגדת פארוק מחזיקה גם בעיירה באב אל-האווה, גם כן על גבול טורקיה, וכי לג'בהאת א-נוסרה אחיזה בעיר ראקה בדרום, בירת המחוז הראשונה שנפלה בידי המורדים.

 

הפלת פסל בשאר אסד בראקה. הג'יהאדיסטים שולטים שם ()
הפלת פסל בשאר אסד בראקה. הג'יהאדיסטים שולטים שם

 

"היריבות בין הקבוצות מדגימה עד כמה מפולגים המורדים ועד כמה לא מדויק להתייחס לכוחות הפועלים נגד אסד כמקשה אחת, עם מטרה אחת", נכתב ב-McClatchy, "תנועת המורדים כוללת עשרות קבוצות שלאידיאולוגיות שלהן נקודה משותפת אחת – להפיל את משטר אסד".

 

גז מדמיע במחנה הפליטים

ובזמן שהלחימה בסוריה נמשכת, גם מצבם של הפליטים מחוץ לה מביא לעימותים אלימים. תושבים במחנה הפליטים סולימן שא בטורקיה יידו אבנים לעבר כוחות משטרה במחאה על תנאי המחיה הירודים. המשטרה השיבה בירי גז מדמיע ובשימוש בזרנוקי מים.

 

תושבים במקום סיפרו לרויטרס כי צעיר פתח במחאה לאחר שזרם החשמל הקלוקל גרם לאוהל לעלות באש. שלושה אחים, בני שבע, 18 ו-19, נפצעו באירוע. אחרים טענו כי המהומה החלה כששומרים מנעו את כניסתם של כ-200 פליטים למחנה מפאת חוסר מקום והדבר הכעיס את התושבים. המפגינים שברו שמשת כבאית באבניהם. במחנה, אחד הגדולים בטורקיה, חיים 35 אלף בני אדם.

 

עימותים במחנה הפליטים

 

"התושבים כועסים מאוד", סיפרה סהר, פליטה במקום שסירבה למסור את שם משפחתה,

"האימא של הילדים באוהל ההוא התלוננה הרבה זמן על בעיות בחשמל ולא נעשה דבר, ואז הייתה התאונה המחרידה הזו". סהר סיפרה עוד כי כמה משפחות נאלצות לעתים להצטופף באוהל אחד, וכי היחסים בין הפליטים לעובדים הטורקים במחנה הפכו מתוחים.

 

מצבם של הפליטים בטורקיה טוב משל חבריהם במדינות אחרות. לרובם תנורי חימום והם מקבלים שלוש ארוחות חמות ביום. אולם הצפיפות היא בעיה קשה, במיוחד לאור כך שעוד ועוד פליטים ממשיכים לזרום. האו"ם מעריך כי יותר ממיליון פליטים נמלטו מסוריה וכי בתוך המדינה עצמה איבדו ארבעה מיליון את בתיהם.

פורסם לראשונה 27/03/2013 23:05

 

בהכנת הידיעה השתתף יצחק בן חורין, וושינגטון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אנשי צבא סוריה החופשי קוברים את חברם בחומס (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים