שתף קטע נבחר
צילום: דניאל לילה

10 דברים שאפשר להכין עם מצה

רגע לפני שהחג נגמר ונמאס לגמרי מהמצות - טיגנו, אפינו, קרמלנו, מילאנו וגם טבלנו בשוקולד. 10 מתכונים שווים: פשטידת מינה עם בשר, בורמוליקוס, לזניה עם גבינות, בורקס גבינה מטוגנים, קנלוני ריקוטה ותרד וכן, יש גם קינוחים

מינה - פשטידת פסח

המרכיבים:

300 גרם בשר טחון

4 תפוחי אדמה, מבושלים וחתוכים לקוביות

שמן זית

4 מצות

2 בצלים, קצוצים

1 שן שום כתושה

1 כפית בהרט (או 1 כפית של ראס אל-חנות)

מלח, פלפל

3 כפות פטרוזיליה, קצוצה

1 כף רסק עגבניות

1 כוס מים חמים


עם הרבה בשר טחון (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
עם הרבה בשר טחון(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. מזהיבים את הבצלים הקצוצים בסיר רחב עם 1/4 כוס שמן. מוסיפים את הבשר הטחון ומטגנים 3-2 דקות תוך כדי ערבוב רק עד שמשנה את צבעו. מוסיפים את תפוחי האדמה ומטגנים 3-2 דקות לספיגת טעמים. מתבלים בשן שום כתושה, כפית בהראט או ראס אל-חנות, מלח ופלפל ומצננים.
  2. מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה. מרטיבים את המצות, עוטפים במגבת ומשהים כמה דקות עד שהן נעשות גמישות. מברישים את המצות בשמן מצד אחד ומרפדים תבנית פיירקס בגודל 22×36 ס”מ משומנת, בשתי מצות.
  3. משטחים את תערובת הבשר, מכסים ב-2 המצות הנותרות ומברישים בשמן.
  4. אופים 25 דקות ב-180 מעלות. מערבבים כף רסק עגבניות עם כוס מים חמים לקבלת מיץ עגבניות דליל. יוצקים על המאפה ומחזירים לתנור ל-5 דקות נוספות. מגישים חם או בטמפ’ החדר.

 

המתכונים באדיבות מגזין "על השולחן"

 

גלילות מצה ממולאות בבשר ומטוגנות

המרכיבים:

300 גרם בשר טחון

4 מצות

1 בצל קצוץ

1 כפית חרדל

1 ביצה, טרופה

שמן לטיגון

 

אופן ההכנה:

  1. מרטיבים את המצות במים, עוטפים במגבת ומשהים כמה דקות עד שהן נעשות גמישות. מטגנים את הבצל הקצוץ ב-3 כפות שמן במשך כ-3 דקות להזהבה.
  2. מוסיפים את הבשר הטחון ומטגנים עד שמתקבלים פירורים שחומים. מורידים מהכיריים, מוסיפים את החרדל ומערבבים.
  3. חותכים כל מצה ל-3 רצועות, מניחים כף מלית בקצה הצר של הרצועה ומגלגלים. טובלים בביצה הטרופה ומטגנים בשמן חצי עמוק 2 דקות מכל צד להזהבה. מגישים מיד.

 

 

בורמוליקוס

המרכיבים:

8 מצות שבורות

3 ביצים

מלח, פלפל

1 כוס סוכר

1 כוס מים

מעט מיץ לימון סחוט

 

 

 

אופן ההכנה:

  1. משרים את המצות השבורות בקערה עם מים לכיסוי למשך 10 דקות. מסננים, סוחטים היטב עד שהן מתפוררות ומערבבים בקערה עם הביצים, מעט מלח ופלפל.
  2. מחממים מחבת עם שמן רדוד, נוטלים מהתערובת בעזרת כף ומטגנים לביבות 2 דקות מכל צד להזהבה. מוציאים לנייר סופג.
  3. מכינים סירופ: מרתיחים כוס סוכר עם כוס מים, מבשלים עוד 3 דקות, מכבים את האש ומוסיפים כמה טיפות מיץ לימון. טובלים את הלביבות בסירופ ל-10 שניות ומגישים מיד. לחילופין טובלים אותן בסוכר או מורחים נוטלה. אפשר להגיש עם שקדים פרוסים וקלויים.

 

לזניה עם המון גבינות

המרכיבים:

8 מצות

1 קופסה של עגבניות קצוצות

מעט שמן זית

גבעול בזיליקום

2 שיני שום

מלח, פלפל

30 גרם חמאה

2 כפות קמח מצה

2 כוסות חלב

קורט מוסקט

100 גרם גבינת פרמזן (אפשר במקום הפרמזן: קשקבל, 70 גרם גורגונזולה או רוקפור

 

תהיו יצירתיים. לא עוד מצה עם שוקולד (צילום: סי די בנק) (צילום: סי די בנק)
תהיו יצירתיים. לא עוד מצה עם שוקולד(צילום: סי די בנק)

 

אופן ההכנה:

  1. משרים את המצות במים, עוטפים במגבת ומשהים כמה דקות עד שהמצות נעשות גמישות.
  2. מכינים רוטב עגבניות: מביאים לרתיחה בסיר את קופסת העגבניות עם 3 כפות שמן זית,בזיליקום, שיני שום, מלח ופלפל. מבשלים מכוסה על להבה נמוכה 15 דקות.
  3. מכינים בשאמל: ממיסים את החמאה בסיר קטן, מוסיפים 2 כפות קמח וכשהוא נספג בחמאה מוסיפים את החלב חם. מבשלים 5 דקות על להבה בינונית תוך כדי בחישה עד שמסמיך. מתבלים במלח, פלפל ומוסקט ומוסיפים 100 גרם גבינת פרמזן או קשקבל או 70 גרם גורגונזולה או רוקפור.
  4. מרכיבים את השכבות: מורחים שכבה של בשאמל בתבנית פיירקס בגודל 22×36 ס”מ, מניחים מעל שתי מצות ומורחים רוטב עגבניות ושוב בשאמל - וממשיכים כך עד שנגמרות המצות. מסיימים בבשאמל ומפזרים עליו 3 כפות פרמזן מגוררת. אופים חצי שעה ב-180 מעלות.

 

בורקס גבינה מטוגנים

המרכיבים:

4 מצות

1 גביע גבינה לבנה או קוטג'

2 ביצים

מלח, פלפל

מעט שמן לטיגון

 

אופן ההכנה:

  1. מרטיבים את המצות במים, עוטפים במגבת ומשהים כמה דקות עד שהמצות נעשות גמישות. מערבבים גביע גבינה לבנה או קוטג’ עם ביצה, מלח ופלפל.
  2. חותכים כל מצה ל-3 רצועות, מניחים כפית גבינה בקצה הצר של כל רצועה ומקפלים למשולש: פעם אחת ימינה ואז שמאלה עד סוף הרצועה לקבלת כיסן משולש. מכינים כך את כל הרצועות. טובלים בביצה טרופה ומטגנים במחבת עם שמן 2 דקות מכל צד להזהבה. מגישים מיד.

 

קנלוני ריקוטה ותרד

המרכיבים:

4 מצות

300 גרם עלי תרד

מעט חמאה

2 שיני שום, קצוצות

מלח, פלפל

250 גבינת ריקוטה

4 עגבניות, מרוסקות

50 גרם גבינת פרמזן

 

יש תרד? תכינו קנלוני! (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
יש תרד? תכינו קנלוני!(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. מרטיבים את המצות במים, עוטפים במגבת ומשהים כמה דקות עד שהמצות נעשות גמישות. מקפיצים את עלי התרד בחמאה עם שיני השום הקצוצות כ-6-5 דקות עד שהתרד נובל. מתבלים במלח ופלפל ומערבבים עם הריקוטה.
  2. חותכים כל מצה ל-2 מלבנים. מניחים כף וחצי מלית ריקוטה ותרד בקצה הצר של כל מלבן ומגלגלים. מניחים את גלילי הקנלוני בתבנית שתכיל אותם בנוחות.
  3. יוצקים מעל את רסק העגבניות, מפזרים את גבינת הפרמזן מגוררת ומזלפים שמן זית. אופים ב-180 מעלות עד שהגבינה מזהיבה.

 

קרוטוני אורגנו

המרכיבים:

6 מצות

1/4 כוס שמן זית

2 שיני שום, כתושות

1 כפית אורגנו, יבש

 

אופן ההכנה:

  1. מרטיבים את המצות במים, עוטפים במגבת ומשהים כמה דקות עד שהמצות נעשות גמישות. שוברים לחתיכות די אחידות (4-3 ס”מ) ומערבבים בקערה עם שמן הזית, שיני השום וכפית האורגנו. מייבשים בתנור ב-160 מעלות (כדי להימנע מחריכה)
  2. 15-10 דקות עד ששברי המצה יבשים ופריכים. מפזרים את הקרוטונים על סלטים או במרק של פסח, לתוספת עניין.

 

קראמבל תפוחים וקינמון

המרכיבים:

5 מצות, גרוסות

5 תפוחי עץ, קלופים וחתוכים לקוביות

100 גרם חמאה

1/4 כוס סוכר

3 כפות סוכר חום

1 כפית קינמון

כף ברנדי

מעט תמצית וניל

 

 (צילום: דן פרץ) (צילום: דן פרץ)
(צילום: דן פרץ)
 

 

אופן ההכנה:

  1. ממיסים 50 גרם חמאה עם כוס הסוכר ומערבבים עם המצות הגרוסות לפירורים גסים. משטחים בתבנית על נייר אפייה ואופים 15 דקות ב-180 מעלות.
  2. מקפיצים את תפוחי העץ ב-50 גרם חמאה עם הסוכר החום, הקינמון, הברנדי ותמצית הווניל.
  3. משטחים בתבנית או בכלי הגשה. מפוררים שוב את משטח המצות לפירורים בגדלים שונים ומפזרים על התפוחים.
  4. מחזירים לתנור ל-15 דקות עד שהפירורים זהובים ופריכים.

 

כדורי שוקולד

המרכיבים:

5 מצות, טחונות במעבד מזון לפירורים דקים

200 גרם שוקולד מריר קצוץ

ספלון אספרסו (או 3 כפות קפה חזק)

50 גרם חמאה

1 כף ברנדי או ליקר שוקולד

1/2 כוס שקדים, קלופים מולבנים וגרוסים

 

יאמי. כדורי שוקולד (צילום: יעל גרטי) (צילום: יעל גרטי)
יאמי. כדורי שוקולד(צילום: יעל גרטי)

 

אופן ההכנה:

  1. ממיסים את השוקולד המריר קצוץ עם ספלון האספרסו (או 3 כפות קפה חזק) ועם החמאה. מוסיפים כף ברנדי או ליקר שוקולד ומערבבים עם המצות הטחונות ועם השקדים. מצננים שעה במקרר ומכדררים. אם רוצים, מגלגלים בקוקוס.

 

חיתוכיות מצה במלית שומשום

המרכיבים:

2 כוסות שומשום

1 כוס אגוזים קצוצים

4 מצות

1 כוס דבש

1/2 כוס סוכר

1 כף קקאו

1 כף פרנג'ליקו או אמרטו

1/4 כוס שערות חלבה

 

אופן ההכנה:

  1. מבשלים את השומשום עם האגוזים, הסוכר, הקקאו, הדבש והפרנג’ליקו או האמרטו בסיר כ-5 דקות על להבה נמוכה עד שהתערובת שחומה, מבריקה ומבעבעת. מצננים עד שפושר.
  2. מניחים מצה על מגש ומורחים עליה 1/2 מכמות המלית. אם רוצים אפשר לפזר את שערות החלבה. מניחים על המלית מצה שנייה.
  3. מכינים “כריך” כזה עם עוד זוג מצות ויתרת המלית. מניחים להתמצקות כ-3 שעות בטמפ’ החדר לפני החיתוך. חותכים לקוביות בגודל 4-3 ס”מ.

 

המתכונים (הנפלאים!) לקוחים ממגזין "על השולחן" . עוד טיפים, מתכונים ורעיונות לארוחות - בעיתון

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן פרץ
קראמבל תפוחים וקינמון
צילום: דן פרץ
מומלצים