שתף קטע נבחר

ארה"ב שלחה מטוסי קרב חמקניים לדרום קוריאה

הצבא האמריקני הודיע כי שלח מטוסים מתקדמים מדגם F-22 לתמרונים המשותפים עם סיאול. בשבוע שעבר השתתפו בהם מפציצים חמקניים מדגם B-2. נשיאת הדרום התחייבה לתגובה צבאית חזקה "לכל התגרות מצד צפון קוריאה". במקביל, יש חשש בוושינגטון שפיונגיאנג משתפת פעולה עם איראן בתחום הגרעין

האיומים ההדדיים בחצי האי קוריאה ממשיכים: וושינגטון שלחה הלילה (יום ב') מטוסי קרב חמקניים מדגם F-22 לדרום קוריאה לתמרונים המשותפים בין הצבאות של שתי המדינות, לאחר הופעתם בשבוע שעבר של המפציצים החמקניים מדגם B-2, המסוגלים לשאת נשק גרעיני. כמו כן, נשיאת דרום קוריאה פארק גון הייאה השיבה לאיומיו של שליט צפון קים ג'ונג און, והתחייבה לתגובה צבאית חזקה לכל התגרות מצד פיונגיאנג.

 

הסלמה בחצי האי קוריאה:

צפון קוריאה הכריזה על "מצב מלחמה" מול הדרום

 

המטוסים המתקדמים יוצבו בבסיס "אוסאן", הבסיס המרכזי של חיל האוויר האמריקני בדרום קוריאה. בהודעה של הכוחות האמריקניים בדרום קוריאה נאמר כי הם הוטסו מיפן כדי לתמוך בתרגילים המשותפים. בהודעה קראו האמריקנים לפיונגיאנג לשמור על איפוק בתגובותיה.

  

מטוס הקרב החמקני F-22. ישתתף בתרגיל המשותף (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מטוס הקרב החמקני F-22. ישתתף בתרגיל המשותף(צילום: gettyimages)

 

קים ג'ונג און משקיף על כוחות צבאו מתאמנים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קים ג'ונג און משקיף על כוחות צבאו מתאמנים(צילום: רויטרס)
 

נשיאת דרום קוריאה התחייבה להגיב לכל התגרות של צפון קוריאה (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיאת דרום קוריאה התחייבה להגיב לכל התגרות של צפון קוריאה(צילום: AP)

  

"צפון קוריאה לא תשיג דבר באיומים או בהתגרויות. הן רק יגבירו את בידודה, ויחתרו תחת המאמצים הבינלאומיים להבטיח שלום ויציבות בצפון-מזרח אסיה", נאמר בהודעה. לא נמסר כמה מטוסים הועברו מבסיס חיל האוויר באי היפני אוקינאווה. רק נאמר כי פריסת המטוסים היא חלק מהחלפת כוחות האוויר בין הבסיסים במערב האוקיינוס השקט שארצות הברית עורכת מאז 2004.

 

נשיאת דרום קוריאה פארק גון הייאה החליטה שלא למלא פיה מים לנוכח התבטאויותיו הראוותניות של שליט צפון קוריאה, שבימים האחרונים הכריז על "מצב מלחמה" עם סיאול והתחייב שלא לוותר על תוכנית הגרעין של ארצו. פארק התחייבה לתגובה צבאית חזקה ומהירה לכל התגרות מצד צפון קוריאה, ללא התחשבות בהשלכות המדיניות.

 

"אם תהיה התגרות מסוג כלשהו נגד דרום קוריאה ונגד עמה, תהיה תגובה חזקה בקרב הראשוני ללא התחשבות בשיקולים מדיניים", אמר פארק לבכירים בסיאול.


ירי רקטות בתרגיל של צבא צפון קוריאה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ירי רקטות בתרגיל של צבא צפון קוריאה(צילום: רויטרס)

גיחתו של המפציץ האסטרטגי החמקן B-2 בתמרונים של ארה"ב וסיאול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גיחתו של המפציץ האסטרטגי החמקן B-2 בתמרונים של ארה"ב וסיאול(צילום: רויטרס)

טנקים של דרום קוריאה בתרגיל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טנקים של דרום קוריאה בתרגיל(צילום: AFP)

 

בשבוע שעבר טסו שני מפציצים אסטרטגיים חמקניים של ארצות הברית מדגם B-2 כחלק מהתמרונים, במפגן כוח נדיר יחסית. בתגובה הורה ביום שישי שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און ליחידות הטילים של צבאו להעלות את רמת הכוננות שלהן.

 

בפברואר ערכה צפון קוריאה ניסוי גרעיני, למרות עיצומי האו"ם ולמרות אזהרותיה של בעלת בריתה סין שלא לעשות כן. הניסוי היה השלישי במספר שערכה פיונגיאנג מאז 2006, והוא גרר עוד סנקציות מצד מועצת הביטחון שנועדו ללחוץ על המשטר הקומוניסטי לנטוש את תוכנית הגרעין שלו. צפון קוריאה הגיבה באיומים בפתיחה במלחמה.

 

הדברים התוקפניים מכיוון פיונגיאנג המשיכו לאור התמרונים השנתיים של ארצות הברית ושל דרום קוריאה הנערכים לאורך חודשיים. בין היתר, הכריז הצפון כי הוא "במצב מלחמה" עם הדרום, אף שמעולם לא נחתם הסכם שלום בעקבות סיום מלחמת קוריאה ב-1953.

 

שיתוף פעולה גרעיני עם איראן?

בכירים אמריקנים מביעים הבוקר חשש מכך שצפון קוריאה השיגה דרך נוספת לייצור פצצה גרעינית – דרך העשרת אורניום. פיונגיאנג כבר שולטת בהרכבת נשק אטומי מפלוטוניום. העובדה כי איראן מתמקדת בהעשרת אורניום מעלה חשש בוושינגטון מפני שיתוף פעולה בין המדינות מעבר לתחום הטילים.

 

אתר העשרת האורניום האיראני "פורדו" שליד קום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אתר העשרת האורניום האיראני "פורדו" שליד קום(צילום: AFP)

 

"אנו מודאגים מכך, אך לא ראינו את הדבר בפועל", אמר בכיר לשעבר בממשל אובמה שדיבר עם "וושינגטון פוסט" בעילום שם, "הם משתפים פעולה בתחומים רבים, בייחוד בעניין הטילים. הסיבה ששיתוף הפעולה לא התרחב לתוכנית הגרעין היא בגדר חידה".

 

הדבר שעורר את דאגתם של מומחים אמריקנים ועצמאים הוא הצעדים יוצאי הדופן של צפון קוריאה להסתיר פרטים מניסוי הנשק האטומי האחרון שערכו בפברואר – מה שמעלה חשד שמדעניה עברו למבנה פצצת אטום המשתמש באורניום מועשר בתור ליבה.

 

אתר הניסוי הגרעיני של צפון קוריאה (צילום: ISIS) (צילום: ISIS)
אתר הניסוי הגרעיני של צפון קוריאה(צילום: ISIS)

בניגוד לשיתוף טכנולוגיית טילים, הדורש העברת ציוד פיזי, קשה להבחין במסירת מידע על העשרת אורניום. כך אומר אולי היינונן, בכיר לשעבר בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), שפיקח על תוכניות הגרעין של שתי המדינות. לטענתו, קשה לאתר ראיות לכך: "מדובר בפגישות בין אנשים עם מעט מאוד ראיות".

 

בכירים בוושינגטון ומומחים לנשק גרעיני אישרו כי לפחות שני ניתוחים שונים של הפיצוץ שערכה המדינה הקומוניסטית ב-12 בפברואר באתר תת-קרקעי הראו כי הקוריאנים הצליחו לבלום את העדויות הרדיואקטיביות לקיומו. רק מעט חלקיקים כאלה הגיעו לאטמוספירה.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

בארצות הברית ציפו לניסוי וניטרו את מהלכו, כדי לאתר רמזים להרכב הפצצה. בשני הניסויים הגרעיניים הקודמים שקיימה המדינה הקומוניסטית היא השתמשה בפלוטוניום שהופק ממאגר מידלדל את חומר בקיע שפיתחה צפון קוריאה בסוף שנות ה-90.

 

ניסוי מוצלח בפצצה מבוססת אורניום יאשר כי פיונגיאנג השיגה את המסלול השני לנשק הגרעיני, בהשתמשה באספקת האורניום הטבעי השוטפת שיש לה ובטכנולוגיית העשרה חדשה. הימצאותו של נשק המבוסס על אורניום מועשר לרמה גבוהה תגביר את החשש לשיתוף פעולה בנושא עם טהרן.

 

למרות המאמץ המרוכז בנושא, מומחים אמריקנים מודים כי לא הצליחו לאסוף ראיות מספיקות כדי להסיק מסקנות ברורות לגבי אופי החומר הבקיע. למעשה, בימים שלאחר הפיצוץ הגלאים של ארצות ושל דרום קוריאה לא איתרו אפילו רמז לגזים רדיואקטיביים מאתר הניסוי.

מטוס יפני קלט עלייה קצרה של איזוטופ רדיואקטיבי, קסנון-133, אבל זו לא ראיה חותכת – החומר משתחרר בפיצוץ נשק אטומי, אך גם מפעולת תחנות כוח גרעיניות.

 

היעדר מידע פיזי יכול להצביע על ניסיון מכוון של צפון קוריאה למנוע שחרור גזים "מפלילים", ככל הנראה בכך שהטמינו את תא הניסוי עמוק מתחת לאדמה ונקיטת צעדים נוספים למניעת דליפה רדיואקטיבית. "יש מעט מאוד מידע, מה שמצביע על כך שהקוריאנים מכילים אותו בצורה טובה", אמר אחד האמריקנים לעיתון.

 

בכיר אחר המכיר את הנושא אמר כי נראה כי המדינה הקומוניסטית "התאמצה מאוד כדי לנסות לבלום את שחרור הגזים. סיבה אחת לכך יכולה להיות שמירה על סודיות, כך שאנו לא יודעים הרבה על הניסויים הגרעיניים שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשלח מיפן לדרום קוריאה. F-22
צילום: gettyimages
צילום: רויטרס
שליט צפון קוריאה קים ג'ונג איל
צילום: רויטרס
תגובה צבאית חזקה. פארק גון הייאה
צילום: AFP
המפציץ. האסטרטגי החמקן B-2
צילום: רויטרס
מומלצים