שתף קטע נבחר

ריקי כהן מחדרה ללפיד: "מעולם לא הייתי בחו"ל"

היא לא מורה בת 37, ולא מרוויחה עם בעלה יותר מ-20 אלף שקלים בחודש. ריקי כהן מחדרה, לא זו מהפוסט של יאיר לפיד, מנסה לשרוד מפנסיה ומקצבה שמגיעות יחד ל-4,500 שקלים בחודש. רבקה כהן אחרת, פנסיונרית מחדרה: "שידאג גם לאלה שמשתכרים קצת פחות מ-20 אלף שקלים בחודש". ניתוח: מיהו מעמד הביניים וכמה הוא רחוק מהשכר שבו נקב לפיד

4,500 שקלים בחודש. זה הסכום שאותו מקבלת מדי חודש ריקי כהן, אלמנה בשנות ה-60 לחייה מחדרה. הוא מורכב מהפנסיה שלה מעבודתה כמזכירה ומקצבת שארים מהמוסד לביטוח לאומי. על הכנסה כמו של הגברת "ריקי כהן" מהפוסט של יאיר לפיד, בסך של יותר מ-20 אלף שקלים למשפחה, היא יכולה רק לחלום. גם על נסיעה לחו"ל פעם בשנתיים. "האם הוא מתכוון לזה ברצינות? זה לעג לרש. אני מעולם לא הייתי בחו"ל", אמרה בשיחה עם ynet.

 

הפוסט שפרסם שר האוצר בפייסבוק חולל סערה. הוא תיאר את האבטיפוס של האזרח הישראלי שלמענו יש לפעול לשיפור חייו. "אני רוצה שנדבר על גברת כהן... היא בת 37, מורה בבית ספר תיכון. הבעל שלה עובד בחברת היי-טק במשרה לא בכירה, והם מרוויחים ביחד קצת יותר מעשרים אלף שקל בחודש. יש להם דירה והם נוסעים פעם בשנתיים לחו"ל, אבל אין להם שום סיכוי לקנות בעתיד דירה לאחד משלושת הילדים שלהם", כתב לפיד בסטטוס. ריקי כהן הפנסיונרית, אם לארבעה ילדים, שמעה והגיבה: "על מה הוא מדבר? יש משפחות עניות באמת. יש אנשים במצב קשה יותר מ'ריקי כהן' של לפיד, אנשים שמבקשים כסף כדי להתקיים בחג". היא מעידה על עצמה: "אני מעמד ביניים, אבל לא הגעתי לסכומים שעליהם מדבר שר האוצר".

 

  

כהן מגדירה את עצמה כבת-מזל, משום שהיא מתגוררת בדירה שאותה רכשה עם בעלה לפני יותר משני עשורים: "בתקופה שלנו קניית דירה הייתה מהלך מעשי, אבל חלק מהילדים שלי לא הצליחו לרכוש דירה". בנקודה הזו היא מסכימה עם שר האוצר: "לי אין כל דרך לעזור להם".

 

רבקה כהן אחרת מחדרה, כבר מזמן לא בת 37 כמו "ריקי כהן" מהפוסט של לפיד. היא גם לא מורה ובעלה לא עובד בהיי-טק. כהן, פנסיונרית בשנות ה-70 לחייה, הצביעה בבחירות האחרונות ליאיר לפיד, ויש לה הרבה מה לומר לשר האוצר: "שידאג גם לאלה שמשתכרים קצת פחות מ-20 אלף שקלים בחודש". היא משתכרת כיום פחות מ-10,000 שקלים בחודש, הפנסיה מעבודתה במשרד הבריאות. "אני מכירה אנשים שחיים בחצי מהסכום הזה, האם שר האוצר לא ידאג להם?", היא תוהה. לדבריה, "חלק גדול ממעמד הביניים הישראלי לא מגיע למשכורת הזו. תראה לי עובדים סוציאליים או מורים שמרוויחים ככה". מלבד השכר הממוצע הנמוך יחסית בישראל, מציינת ריקי כהן, שעלתה מרומניה ב-1959, ש"החיים כאן הפכו יקרים יותר. כשהיינו צעירים היה אפשר לחיות, עכשיו אני מסתכלת על הדור הצעיר וכל דבר זה מאבק".

 

 

"איך הנכדה שלי תגיע לדירה?" 

"יש לי נכדה שמגדלת ילדים ומשלמת 3,000-4,000 שקלים לגן עבור כל ילד. בעלה מתמחה בבית החולים רמב"ם - אני יודעת כמה שעות הוא עובד קשה וכמה הוא מרוויח. ממה בדיוק היא אמורה להקים פה בית? מאיזה כסף?", מטיחה כהן. "כשהגעתי לארץ היה לי יותר קל מהצעירים שנולדו וגדלים כיום בארץ. בזמנו עם שתי משכורות בסיסיות אפשר היה להגיע לדירה ובלי חובות. אתה לוקח משכנתה ומשלם בצורה מסודרת. אני עבדתי 30 שנה באותו מקום עבודה ואין לי מיליון שקל חיסכון, אז מאיפה הנכדה שלי ובעלה הרופא המתמחה יביאו מיליון שקל לקנות בית?"

 

הזוג מהפוסט של לפיד, אומרת רבקה, יכול להיות מרוצה בסך הכול. "אני מכירה זוגות שמרוויחים הרבה פחות מזה ובקושי יכולים לסגור את החודש, אבל גם 20 אלף שקלים למשפחה עם ילדים קטנים זה לא סכום שמספיק להתקיים בלי חובות. איפה שכר הדירה, גני הילדים, חשבונות ומזון? יש הוצאות בלי סוף".

 

למרות הפער בין "ריקי כהן" מהפוסט של לפיד לבין חייה שלה, אומרת רבקה כהן מחדרה: "האמנתי לו אז ואני עדיין מאמינה לו היום שהוא רוצה לעשות טוב. הוא שאל 'איפה הכסף' וגם אני שואלת את זה. עכשיו הוא גילה שיש חובות גדולים מאוד ואני כבר לא מאמינה שיצליח לעמוד במה שהבטיח. אני מציעה לו להתחיל קודם מהטייקונים שגנבו ובזבזו לנו את החסכונות הפנסיוניים שלנו. הם היום באים לבנק ואומרים - אין לנו מאיפה להחזיר. אם אגיד לבנק שלי שאין לי להחזיר לו חוב - מישהו יוותר לי?"

 

"לפיד לא יודע מי באמת צריך עזרה"

רבקה כהן נוספת, שדווקא מתגוררת בחיפה ולא בחדרה, היא מובטלת שסובלת מבעיות בריאותיות ומתקיימת מדמי מזונות בסך 3,200 שקלים שמשלם לה המוסד לביטוח לאומי, ועוד מכ-1,200 שקלים של קצבת ילדים – ולה יש ארבעה, בני 7 עד 14 שאותם היא מגדלת כאם חד-הורית. "לפיד כנראה לא ממש מודע לאוכלוסייה שבאמת זקוקה לעזרה ולילדים שזקוקים למזון, הנעלה, ביגוד וציוד לבית הספר. אני מביאה לילדים שלי את הציוד הבסיסי שלהם מתרומות. גם את האוכל. אנשים תורמים נעליים לילדים, ביגוד. גם מזון מדי פעם. ככה גם הצלחתי לחגוג את פסח".

 

כהן ציינה כי "שמעתי ששר האוצר חושב שיש בעיה עם אנשים שמרוויחים 20 אלף שקל, אבל אותי מדאיג מה יקרה אם התוכנית לקצץ בקצבאות הילדים תצא לפועל. אני מקבלת היום 1,240 שקל קצבת ילדים. זה יותר מרבע מהתקציב המשפחתי. עכשיו הולכים לקצץ את זה ל-140 לילד. זה יוצא פחות מחצי ממה שמקבלים היום. בשבילנו זו תהיה מכה מאוד-מאוד קשה. אני באמת לא יודע איך אשרוד".

 

רבקה מספרת שהחלום שלה הוא לא דירה לילדים וגם לא טיול לחו"ל, אלא סיכוי לביטחון תזונתי, לא לדאוג בכל יום אם מחר יהיה אוכל לה ולילדים. "יש לי חובות בסך 50 אלף שקל. היו ימים שבהם כדי לקנות אוכל לילדים לקחתי הלוואות מהבנק. החלום שלי הוא לסגור את החוב הזה", היא גילתה. "שיהיה לנו אוכל כל יום, ושלא נצטרך את הביטוח הלאומי הזה, שלא נצטרך לבקש עזרה מאף גורם".

 

מיהו באמת מעמד הביניים הישראלי?

"אני רוצה שנקיים ישיבה מיוחדת על גברת כהן", אמר לפיד לפקידי האוצר, "ישיבה שכל אחד מאיתנו יציע איך אנחנו - כמשרד האוצר - יכולים לעזור לה. אני רוצה שנבנה בשבילה תוכניות ורפורמות שיעזרו לה לגמור את החודש, שישפרו את איכות חייה, שיורידו את יוקר המחיה שלה, שיאפשרו לה להרגיש שכספי המסים שלה באמת עובדים בשבילה".

 

משפחתה של ריקי כהן שעליה דיבר לפיד נמצאת בערך בעשירון התשיעי (הכנסה של כ-19,943 שקלים) לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה המתייחסים לשנת 2011. אם התכוון לפיד להכנסה ברוטו נמצאת המשפחה בחלק התחתון של העשירון התשיעי. ההכנסה הזו רחוקה מהממוצע למשפחה שעמד 12,345 שקלים. בעשירון התחתון עומדת ההכנסה נטו על 3,274 שקלים בחודש, בעשירון החמישי על 10,021 שקלים ואילו בעשירון השביעי והשמיני ההכנסה נטו הסתכמה ב-13,927 ו-16,379 שקלים בהתאמה. בעשירון העליון נהנים מהכנסה של 28,629 שקלים נטו בחודש.


מעמד הביניים - נתונים אפריל 2013

מעמד הביניים הישראלי - נתונים לדמותו
עשירון הכנסה ברוטו למשק בית (בשקלים) הכנסה נטו למשק בית (בשקלים)
1 3,543 3,274
2 5,306 4,979
3 6,670 6,232
4 8,806 8,119
5 11,007 10,021
6 13,376 11,961
7 15,929 13,927
8 19,230 16,379
9 24,337 19,943
10 38,100 28,629
 

ההכנסה נטו כוללת לא רק עבודה, אלא גם רווחים על הון עצמי, קצבאות ותמיכות, הן של הביטוח הלאומי וגם של קרובי משפחה. מהנתונים עולה כי בעוד שמשפחה בעשירון התחתון מקבלת 1,548 שקלים בממוצע מהמוסד לביטוח לאומי גם משפחה מהעשירון העליון זוכה לכספים מהמוסד. על-פי נתוני הלמ"ס 1,085 שקלים בממוצע מועברים מדי חודש למשק בית בעשירון העליון מכספי קצבאות הביטוח הלאומי.

 

בפוסט של יאיר לפיד ובהתבטאויות נוספות שלו הוא מנסה לנתח את מורכבות מעמד הביניים. אותו מעמד שעליו נכתבו דו"חות רבים בעבר. על-פי דו"ח הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, משפחה שבה זוג הורים עובדים ושני ילדים שטרם מלאו להם 13 שהכנסתה נעה בין 7,917 שקלים ל-13,195 שקלים ברוטו נחשבת למעמד הביניים הישראלי. אם מדובר במשפחה גדולה יותר - שבה חיים זוג הורים ושלושה ילדים כמו משפחת כהן - שאחד מהם בן יותר מ-14 - היא צריכה להשתכר בין 9,802 שקלים ל-16,337 שקלים ברוטו כדי להיחשב למעמד ביניים, עדיין רחוק מההכנסה של משפחת "ריקי כהן מחדרה".

 

מדו"ח אחר של המשנה לנגיד בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג, עולה כי 26.6% מהמשפחות בישראל שייכות למעמד הביניים. 22% משתייכות למעמד הביניים-גבוה ואילו אחת מכל עשר משפחות שייכת למעמד הגבוה. הנתון המדאיג הוא שיותר מ-40% מהמשפחות בישראל הן מהמעמד הנמוך על פי יכולת ההשתכרות. 80.4% מהמשפחות הערביות ו-81.2 אחוזים מהמשפחות החרדיות משתייכות למעמד הנמוך.

 

עוד נמצא כי 85% מההכנסות של המשפחות המשתייכות למעמד הביניים הן מעבודה, 9% מקצבאות ותמיכות והיתר מהכנסות אחרות כמו הכנסות מהון, קרנות השתלמות ופנסיה. לעומת זאת, 88% מההכנסות של בני המעמד הבינוני-גבוה הן מעבודה, 5% מקצבאות ותמיכות ואילו 7% מהכנסות אחרות.

 

בסיכום הדו"ח נכתב כי מעמד הביניים, המהווה כ-27% מהאוכלוסייה, מורכב ברובו מיהודים שאינם חרדים. בדרך כלל יש שני מפרנסים במשק הבית ויש שיעור ניכר של בעלי 11 ו-12 שנות לימוד.


פורסם לראשונה 02/04/2013 00:06

 

בהכנת הכתבה השתתפו עומרי אפרים, רועי מנדל, אחיה ראב"ד וירון דרוקמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יאיר לפיד חולל סערה עם "ריקי כהן"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים