שתף קטע נבחר

נחטפים ממחנות פליטים בסודן, מעונים בסיני

לפי דו"ח של אמנסטי אינטרנשיונל, מאות פליטים נחטפו מאז 2011 ממחנות בסודן וסבלו מעינויים בשבי בדואים. "הם שפכו עליו דלק והציתו אותו והכריחו אותנו להחזיק את גופתו הנרקבת", תיאר מבקש מקלט אריתריאי. בכירה באמנסטי ישראל ל-ynet: הציבור צריך לדעת על המתחש קילומטרים ספורים מהגבול

מאות פליטים ומבקשי מקלט נחטפו בשנתיים האחרונות ממחנה הפליטים "שגרב" במזרח סודן, סמוך לגבול עם אריתריאה, והועברו למחנות שבהם הם עונו במדבר סיני. כך עולה מדו"ח חדש שמפרסם היום (ד') ארגון אמנסטי אינטרנשיונל. רובם המכריע של הקורבנות הוא מאריתריאה. לאחר חטיפתם הם מועברים בעסקאות סחר בבני אדם למדבר סיני במצרים, שם הם מוחזקים בשבי על ידי כנופיות פשע בדואיות, אשר דורשות כופר ממשפחותיהם.  

 

עוד חדשות בארץ:

 

לפי הדו"ח, באמנסטי ובנציבות האו"ם לפליטים התקבלו ב-2012-2011 מאות דיווחים על אלימות קשה כלפי שבויים בסיני. עם זאת, באמנסטי מעריכים כי היקפו האמתי של הסחר האלים בבני אדם לסיני גבוה הרבה יותר. בדיווחים מתועדים מקרים של אונס והתעללות מינית, מכות, הלקאות בשרשרות, כוויות באמצעות פלסטיק ומתכת מחוממים, מכות חשמל, תלייה מהתקרה, והתזת בנזין על הגוף והעלאה באש.

 

קרסול של נער אריתריאי שנחבל על ידי שוביו בסיני             (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל) (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)
קרסול של נער אריתריאי שנחבל על ידי שוביו בסיני (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)

גב מצולק של אריתריאי שהוכה ונשרף בפלסטיק              (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל) (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)
גב מצולק של אריתריאי שהוכה ונשרף בפלסטיק (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)

על פי הדיווחים, השובים מתקשרים לקרובי משפחתם של הקורבנות תוך כדי הפעלת אלימות כדי לסחוט מהן כסף, ולעתים קרובות דורשים תשלומי כופר של עד 40 אלף דולר. "הוא דימם בכל הגוף. אחרי מכות נוספות, הם שפכו עליו דלק והציתו אותו. אחרי שהוא מת, הם השאירו את גופתו בחדר אתנו עד שהיא נרקבה ותולעים התחילו לזחול בה. הם הכריחו את כולנו להחזיק אותו בתורות".

כך מתאר מבקש מקלט מאריתריאה את גורלו של אחד מהשבויים האחרים שאמר שמשפחתו לא יכולה לשלם.

 

"ב-15 מחנות הפליטים בדרום-מזרח סודן חיים כמאה אלף בני אדם. האבסורד הוא שחלק מאנשי כוחות הביטחון של סודן שאמורים להגן עלי הפליטים, למעשה סוחרים בהם", סיפרה ל-ynet שרה רובינסון, רכזת הקמפיין של אמנסטי בישראל למען פליטים. אין מידע מדויק על מספר מבקשי המקלט שנמצאים בימים אלו במחנות בסיני, אבל להערכת הקהילה האריתריאית בישראל, מדובר בכמאתיים בני אדם. לדברי רובינסון, "הציבור בישראל צריך לדעת שמבקשי המקלט שנחטפו עוברים עינויים במחנות בסיני הנמצאים קילומטרים ספורים מהגבול הישראלי".

 

קורבנות רבים של סחר והתעללות מגיעים לישראל.

לטענתה של רובינסון, "ישראל מחויבת לטפל בקורבנות, אך היא אינה עומדת בסטנדרטים הבינלאומיים בעיקר בשל חוק מניעת הסתננות, שמאפשר כליאה של מבקשי מקלט לשלוש שנים לפחות". 

 

עם זאת, את עיקר האחריות מטילים באמנסטי על מצרים ועל סודן: "שתי המדינות חייבות לעשות מאמצים דחופים ומתואמים כדי לעצור את חטיפתם של מבקשי מקלט ופליטים ממחנות בסודן ואת העברתם בכפייה למצרים.

על השלטונות במצרים מוטלת החובה להגן על כל אדם על אדמתם, ועליהם לנקוט בדחיפות צעדים לשחרור כל האנשים המוחזקים בשבי ונתונים להתעללויות מחרידות בסיני, ולספק להם טיפול רפואי מידי וגישה להליכי מקלט", אמרה קלייר בסטון, חוקרת אריתריאה באמנסטי אינטרנשיונל.

 

בסטון הוסיפה: "מדאיג במיוחד, שקורבנות רבים טענו שאנשי שירות הביטחון הלאומי של סודן מעורבים בחטיפות בקרבת הגבולות עם אריתריאה ועם אתיופיה. ממשלת סודן חייבת לחקור את כל הטענות בדבר מעורבות או שיתוף פעולה של קצינים סודנים, וכאשר יימצאו די ראיות, יש לעצור את האחראים ולהעמידם לדין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גב מצולק של אריתריאי שהוכה ונשרף בפלסטיק
צילום: אמנסטי אינטרנשיונל
מומלצים