שתף קטע נבחר

הגירעון ברבעון הראשון - פי 3 מהשנה שעברה

הגירעון בתקציב לחודש מרס עמד על 2.9 מיליארד שקל זאת לעומת 4.3 מיליארד שקל בפברואר. מאז תחילת השנה הצטבר גירעון של 4.6 מיליארד שקל, לעומת 1.6 בלבד בתקופה המקבילה ב-2012. הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים גדל לסכום של 42 מיליארד שקל

הגירעון בתקציב המדינה בחודש מרס 2013, הסתכם ב-2.9 מיליארד שקל, לעומת 4.3 מיליארד שקל בחודש פברואר . הירידה נובעת מכך שבחודש פברואר נרשם גירעון גבוה במיוחד, עקב החזרי מס לשנת 2012.

 

הכלכלנים חלוקים: כדאי להגדיל את התקציב?

הגירעון בתקציב בפברואר: 4.3 מיליארד שקל

בנק ישראל: להעלות מסים ב-7.5 מיליארד שקל

 

מאז תחילת השנה הצטבר גירעון של 4.6 מיליארד שקל, לעומת 1.6 בלבד בתקופה המקבילה ב-2012. הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים גדל לסכום של 42 מיליארד שקל (או 4.5% תוצר) לעומת 38 מיליארד שקל (או 4.2% תוצר) בסוף שנת 2012.

 

מאז תחילת השנה, עובדת הממשלה על תקציב זמני, בשל הבחירות האחרונות שדחו את קבלת ההחלטה על התקציב להמשך השנה. התקציב הזמני בנוי כך שכל משרד מקבל מדי חודש תקצבי השווה לאחד חלקי 12 מתקציב השנה שעברה.

 

עם זאת, תשלומי העברה (קצבאות ותמיכות) ושכר עובדי המדינה גבוהים יותר מהתשלומים ב-2012 מכיוון שעל פי חוק, הם צמודים למדד המחירים לצרכן. עקב כך, הוצאות משרדי הממשלה בשלושת החודשים הראשונים של 2013, היו גבוהות ב-1.3% מההוצאות בשלושת החודשים הראשונים של 2012.

 

במשרד האוצר טוענים כי הוצאות השכר וההעברות עלו מאז תחילת השנה בכ-10% וגררו כלפי מעלה את הוצאות המשרדים האזרחיים, בעוד שהוצאות משרד הביטחון דווקא ירדו.

 

יציבות בהכנסות המדינה

בצד ההכנסות, נרשמה יציבות. ההכנסות ממסים הסתכמו ב-19 מיליארד שקל, עלייה של 1.5% לעומת מרס 2012. עם זאת, נמשכת המגמה המוכרת מהחודשים האחרונים, של עלייה בהכנסות ממסים עקיפים (מע"מ, מסים על מוצרי צריכה) וירידה בהכנסות ממסים ישירים (מס הכנסה, מסי נדל"ן).

 

עליה משמעותית נרשמה, עם זאת, בגביית מס רווחי הון. בחודש מרס הסתכמה הגבייה משוק ההון ב-285 מיליון שקל, עלייה של 13% לעומת מרס 2012. העלייה מיוחסת להתאוששות בבורסה בתל אביב בחודש האחרון, לאחר תקופה לא קצרה של ירידות שערים ושפל בהיקפי המסחר.

 

גם היקף הגבייה משוק הנדל"ן עלה, לאחר תקופה ארוכה של קיפאון בענף זה. הכנסות המדינה ממס שבח ומס רכישה הסתכמו ב-591 מיליון שקל, עלייה של 14% לעומת מרס 2012. עם זאת, באוצר מציינים כי העלייה החדה בהכנסות ממס רכישה ומס שבח מיוחסת לגבייה מכמה פרויקטים גדולים שהסתיימו בתל אביב ובשפלה, וכי היקף הגבייה בחודש זה אינו מעיד על שינוי מגמה בענף הנדל"ן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דולרים כסף שטרות דולר צמיחה כלכלה מטבעות חיסכון חסכון
צילום: shutterstock
מומלצים