שתף קטע נבחר

ביד ברזל: "תאצ'ר גרמה סבל גדול בצפון אירלנד"

ר"מ בריטניה לשעבר זכורה כמי שעמדה בתקיפות על כך שצפון אירלנד תישאר חלק מהממלכה ונהגה בנוקשות נגד המחתרת האירית. מנהיג הלאומנים ניצל את החדשות על מותה כדי לתקוף אותה: "בסופו של דבר, מדיניותה נכשלה. התמסרותה למדיניות מיליטריסטית דרקונית האריכה את המלחמה וגרמה לסבל גדול"

ברחבי העולם מרכינים היום (יום ב') ראש על מותה של ראש ממשלת בריטניה לשעבר מרגרט תאצ'ר בגיל 87, אולם יש כאלה שדווקא בחרו לתקוף את מי שלטענתם נקטה מדיניות תקיפה ובלתי מתפשרת שעלתה בחיי בני אדם רבים. "ראש ממשלת בריטניה לשעבר מרגרט תאצ'ר גרמה לסבל גדול באירלנד והמדיניות שלה נכשלה בסופו של דבר", תקף מנהיג הלאומנים בצפון אירלנד ג'רי אדמס.

 

עוד חדשות בעמוד הפייסבוק של ynet

בריטניה: מתה מרגרט תאצ'ר, "אשת הברזל"

סופדים לתאצ'ר: 'הייתה ידידת ישראל והעם היהודי'

ארגנטינה לא בוכה: "תאצ'ר - פושעת מלחמה" 

 

במשך שנים רבות הייתה תאצ'ר מושא לשנאה מצד הלאומנים בצפון אירלנד בשל המדיניות הבלתי מתפשרת שבה נקטה ב-11 שנותיה בתפקיד ראש ממשלת בריטניה (בשנים 1979-1990) נגד שחרור אסירים אירים-רפובליקנים. במהלך תקופת כהונתה מתו בכלא הבריטי עשרה אסירים צפון אירים ששבתו רעב.

 

יד ברזל נגד כל מתנגדי השלטון הבריטי. תאצ'ר ב-2008 (צילום:Gettyimages) (צילום:Gettyimages)
יד ברזל נגד כל מתנגדי השלטון הבריטי. תאצ'ר ב-2008(צילום:Gettyimages)

 

תומכיה של תאצ'ר טוענים כי עמדתה הנוקשה הייתה בלתי נמנעת אחרי שלאומנים אירים חמושים רצחו את חברה הטוב איירי ניב בפיגוע מכונית ממולכדת ב-1979 ואחרי ניסיון התנקשות כושל בה של המחתרת האירית (IRA) ב-1984 במהלך כנס של המפלגה השמרנית בברייטון.

 

"תאצ'ר אימצה הרג של אזרחים"

אדמס היה פני ה-IRA (הצבא האירי הרפובליקני) במשך רוב 30 שנות מלחמת הגרילה שניהל הארגון נגד השלטון הבריטי בצפון אירלנד. לדבריו, המדיניות של תאצ'ר נכשלה כישלון חרוץ ועיכבה את השגת השלום ב-1998. לאחר החדשות על מותה של תאצ'ר הוא אמר: "תאצ'ר אימצה צנזורה, קנוניה והרג של אזרחים בפעולות חשאיות וסירבה להכיר בזכויות האזרחים להצביע למפלגות מבחירתם".

 

אירים פרו-בריטיים דורשים להמשיך להניף את הדגל הבריטי מעל בניין עיריית בלפסט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אירים פרו-בריטיים דורשים להמשיך להניף את הדגל הבריטי מעל בניין עיריית בלפסט(צילום: רויטרס)

 

תאצ'ר זכורה בצפון אירלנד בעיקר בקו הנוקשה שבו נקטה במהלך שביתת הרעב ב-1981 של אסירי ה-IRA, שבה מתו עשרה אסירים. אסירי ה-IRA זכו לאהדה רבה בקרב המיעוט הקתולי בצפון אירלנד כשהודיעו על שביתת רעב, ביקשו להיחשב לאסירים פוליטיים וסירבו ללבוש מדי אסירים או לעבוד בכלא. אולם, באותה עת סירבה ראש הממשלה הבריטית להעניק לאנשי ה-IRA מעמד של אסירים פוליטיים ואמרה ש"פשע הוא פשע הוא פשע".

 

"העמדה הנוקשה של תאצ'ר עיכבה את השלום"

בשנת 1985 חתמה תאצ'ר על הסכם אנגלו-אירי שלראשונה העניק לצפון אירלנד מעמד של יועץ בממשל במחוז ובכך הרגיז את היוניוניסטים הפרו-בריטים במחוז. ההסכם האנגלו-איר סלל את הדרך לשיחות שלום שהובילו להסכם האש הראשון של ה-IRA ב-1994 ולהסכם "יום שישי הטוב" ב-1998 שנועד להסדיר את עתידה של צפון אירלנד על פי רצון אזרחיה ובאופן דמוקרטי. אולם, מבקריה של תאצ'ר טענו כי העמדה הנוקשה שבה נקטה נגד המחתרת האירית הייתה אחראית לעיכוב תהליך השלום.



חיילים בריטים בצפון אירלנד (צילום: איי אף פי) (צילום: איי אף פי)
חיילים בריטים בצפון אירלנד(צילום: איי אף פי)

 

"לא נראה שהיא הבינה שכאשר ממשלה מתחילה לפעול כמו ארגון צבאי למחצה, אז הארגון הצבאי למחצה מנצח למעשה", אמר שיימוס מלון, לאומן צפון אירי מתון ששירת בתפקיד סגן ראש הממשל של מחוז מ-1998 עד 2001.

 

בשיחה עם כתבים בבלפסט אמר אדמס כי "אנחנו מכבדים את המתים. אנחנו אנשים מאוד סלחניים. אני נותן לכם סקירה פוליטית. המדיניות האירית שלה הייתה כישלון טוטלי ומוחלט".

 

עם זאת, אדמס ציין שתאצ'ר מילאה תפקיד בפתיחת ערוצי התקשורת החשאיים עם ה-IRA, שלא השתמשו בהם בצורה יעילה עד לאחר התפטרותה מתפקיד ראש הממשלה. "היא פתחה את הערוצים לרפובליקנים, אולם לא הצליחה לפעול בהיגיון של אותה פעולה", אמר אדמס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הפנים של המחתרת האירית". אדמס
צילום: איי פי
מומלצים