שתף קטע נבחר

העיר שבה אסד נפל - מבחן למורדים בסוריה

מאז שכבשו אותה וניתצו את פסלו של אסד האב, שולטים ארגונים ג'יהאדיסטים בעיר א-רקה, בירת מחוז הנפט והדגן הסורי. מה יבשרו כשלונם או הצלחתם למורדים בכלל? היום קיבלו חיזוק: אל-קאעידה בעיראק הודיעה על איחוד עם הסורים

חודש אחרי שהפילו וניתצו את פסלו של נשיא סוריה לשעבר, חאפז אסד, והפכו לעיר המחוז הראשונה ליפול בידי המורדים, תושבי העיר א-רקה שבמזרח סוריה חיים תחת משטר ג'יהאדיסטי שיכול לבשר על עתיד המדינה כולה ביום שלאחר נפילת בשאר אסד. הדברים נכונים במיוחד על רקע הבשורה המגיעה היום מהאזור: הזרוע העיראקית של ארגון אל-קאעידה הודיעה שהיא מתמזגת עם הקבוצה הסורית המקבילה לה, ג'בהת א-נוסרה, והן יפעלו תחת השם המשותף "המדינה האיסלאמית של עיראק והלבנט". ג'בהת א-נוסרה, שהוכרה כארגון טרור בארה"ב, היא בין הכוחות השולטים בא-רקה.

 

גם חודש אחרי, התושבים עדיין מצטלמים על פסלו של אסד (צילום: MCT) (צילום: MCT)
גם חודש אחרי, התושבים עדיין מצטלמים על פסלו של אסד(צילום: MCT)

 

עוד חדשות בעמוד הפייסבוק של ynet

 

איסלאמיסטים חמושים מסיירים ברחובות העיר שהמשטרה נטשה, בית דין דתי החליף את מערכת המשפט שקרסה, וקבוצות מיעוטים ברחו מהעיר. כך מספרים פעילים אזרחיים שנותרו בה. במקום לא נראים אנשי "הקואליציה הסורית הלאומית", ארגון הגג של המורדים שנתמך על ידי המערב.

 

מפילים את פסלו של אסד בעיר 

ממזרח סוריה מגיע כל הנפט הסורי ורוב הדגן. האזור גובל בעיראק, שם פועלים ג'יהאדיסטים סונים שמתנגדים לשלטון השיעי-סוני בבגדד.

 

בלי חשש: המורדים מחסלים שבויים ומשת"פים

 

את א-רקה מנהלת למעשה קבוצת המורדים אהרר א-שאם, שמשתפת פעולה עם ג'בהת א-נוסרה. הפעיל מיין חאדר סיפר כי הקבוצה מיהרה להשתלט על מחלקות המים והחשמל, והן מזרימות אספקה קבועה, בין היתר מפני שהסכר המרכזי על נהר הפרת נפל בידי המורדים. לדברי חאדר, הביזה בעיר הייתה מועטה, בניגוד לערים סמוכות.

 

חאדר סיפר עוד כי חברי ג'בהת א-נוסרה ניסו להגביל מכירת סיגריות, אך עד כה לא הצליחו לכפות קוד לבוש או התנהגות בא-רקה, עיר איסלאמית שמרנית בלאו הכי. "אהרר יותר מתוחכמים מא-נוסרה, התעמולה שלהם בעלונים חלקלקה יותר. הם לא לובשים שחור כמו א-נוסרה, אבל הם עדיין רוצים מדינה איסלאמיסטית".

 

מחסום בדיקת מסמכים בא-רקה, מאויש בידי איסלאמיסט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מחסום בדיקת מסמכים בא-רקה, מאויש בידי איסלאמיסט(צילום: רויטרס)

אנשי ג'בהת א-נוסרה עוצרים חשוד בא-רקה. "חוששים מפני התנגשות" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אנשי ג'בהת א-נוסרה עוצרים חשוד בא-רקה. "חוששים מפני התנגשות"(צילום: רויטרס)

 

דובר של הקבוצה בא-רקה נמנע מלדבר פוליטיקה וסיכם: "בראש סדר העדיפויות שלנו עומדים השבת השירותים בעיר והמשך המאמץ הצבאי להפלת המשטר".

 

אך פעילים בא-רקה זעמו בחודש שעבר, כשהג'יהאדיסטים הציבו את דגלם השחור הגדול במקום שבו עמד בעבר פסלו של אסד האב. הצעד עורר מהומות והפגנות ופשרה הושגה כשהג'יהאדיסטים התירו לאחרים להציב במקום את דגל המהפכנים הירוק-לבן.

 

דגל האיסלאמיסטים בעיר. עורר מהומות והפגנות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דגל האיסלאמיסטים בעיר. עורר מהומות והפגנות(צילום: רויטרס)

 

שמות הנופלים בעיר כתובים בצורת דגל המורדים (צילום: MCT) (צילום: MCT)
שמות הנופלים בעיר כתובים בצורת דגל המורדים(צילום: MCT)

 

סימן נוסף למתיחות ולחוסר שביעות הרצון הגיע מצד עובדי המדינה. כמה מאות מהם, שלא קיבלו את שכרם מאז נפילת העיר, הפגינו בשבוע שעבר והבעירו מכוניות ששייכות למורדים.

 

אזור מזרח סוריה נסמך על המדינה, שסבסדה את החיטה והכותנה וסיפקה תעסוקה. אך בעשור שלפני פרוץ המרד החמירו העוני והאבטלה, והבצורת הביאה מאות אלפים לעזוב את בתיהם. מומחים טוענים שסובסידיות החיטה גרמו למשבר, שכן הן הזמינו שחיתות והביאו את החקלאים לחפור אלפי בארות לא חוקיות שחיבלו במצב המים. אבל הסובסידיות גם הבטיחו נאמנות למשטר אסד.

 

אסד היה כל כך בטוח שא-רקה לצדו, עד שבחר בה להופעה פומבית נדירה יחסית בשנה שעברה, למול תומכים נלהבים.

 

הפעיל מוחמד אל-קאסם אמר כי חרף עבירות מסוימות מצד הג'יהאדיסטים, כמו משפטי בזק בבתי דין דתיים, חלקם זכו למוניטין כמנהלים יעילים. "יש התקדמות אבל אני חושש שאנחנו הולכים להתנגשות בא-רקה בין אזרחים דמוקרטים, לסלפים ולג'בהת א-נוסרה", אמר קאסם.

 

"אנחנו בתהליך של הפלת משטר, דבר קל בהשוואה לבעיה הגדולה של בנייה מחדש במדינה שבה המשטר דחק את האוכלוסייה מבחינה פוליטית".

 

א-רקה מופגזת בידי ארטילריה וחיל האוויר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
א-רקה מופגזת בידי ארטילריה וחיל האוויר(צילום: רויטרס)

 

פסלו המנותץ של אסד. "הפלת המשטר היא משימה קלה לעומת הבנייה מחדש" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פסלו המנותץ של אסד. "הפלת המשטר היא משימה קלה לעומת הבנייה מחדש"(צילום: רויטרס)

 

הפעילים טוענים שאסד ויתר על א-רקה כשראה שבסיס הכוח שלו במזרח נחלש, והתמקד יותר במניעת נפילתן של ערים אחרות.

הצבא מפגיז את א-רקה וערים אחרות שנפלו בידי המורדים בארטילריה ומטוסי קרב, בתקווה שהדבר ישבש את יכולת השליטה של המורדים ויחליש את התמיכה בהם.

 

המורדים ייאלצו להתמודד גם עם מגזר חקלאי שמתלונן על "קריסה" לאחר שהסובסידיות נעלמו.

 

ייתכן שסיוע מסוים יגיע ממדינות המערב, שהבטיחו לתמוך יותר בקואליציה הלאומית, בתקווה שהכסף יחזק את "האלמנטים המתונים" באופוזיציה. אבל הפעילים מספרים שנראה שהג'יהאדיסטים נהנים ממקורות מימון טובים משלהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נר בא-רקה מתבונן לתוך "ראשו" של חאפז אסד, הפסל
צילום: רויטרס
מומלצים