שתף קטע נבחר

לפיד מתנגד לאיחוד בין כי"ל לפוטאש הקנדית

שר האוצר יקים ועדה ציבורית שתבחן מחדש את המדיניות בנוגע לתמלוגים המשולמים למדינה בגין שימוש במשאבי טבע. אמר לבכירי האוצר: "משאבי הטבע של מדינת ישראל הם נכס ציבורי, והציבור הישראלי הוא הראשון שצריך ליהנות מהם". על רקע ההודעה צנחו מניות כי"ל והחברה לישראל ב-4%

שר האוצר יאיר לפיד הודיע היום (ד') כי הוא מתנגד לכל מהלך איחוד בין פוטאש לכימיקלים לישראל (כי"ל), ויסרב לאשר אותו. אישור שר האוצר לעסקת מיזוג שכזו הכרחי, מכיוון שמדינת ישראל, שהייתה בעבר הבעלים של חברת כי"ל, מחזיקה עדיין ב"מניית זהב" בחברה, המאפשרת לה להתנגד לעסקאות של שינוי בעלות על החברה. על רקע הודעת לפיד, מניית החברה לישראל צנחה 5.9% ומניית כי"ל השילה 3.9% בבורסה לניירות ערך בתל-אביב.

 

 

לפיד הודיע לבכירי המשרד כי יקים ועדה ציבורית שתבחן מחדש את כל המדיניות בנוגע לתמלוגים המשולמים למדינה בגין שימוש במשאבי טבע. "משאבי הטבע של מדינת ישראל הם נכס ציבורי", אמר לפיד לבכירי האוצר, "והציבור הישראלי הוא הראשון שצריך ליהנות מהם".

 

לפני כשנתיים, העלתה הממשלה את שיעור התמלוגים המשולמים למדינה בגין מכירת גז טבעי מהמאגרים בים התיכון, בעקבות עבודתה של ועדת ששינסקי. עם זאת, לא נעשתה עדיין בחינה של התמלוגים המשולמים בגין מכירת מים מינרלים, חצץ, בגין שימוש בחול ים ובעיקר בגין הכנסות חברת כי"ל ממכירת אשלג המופק ממי ים המלח. לפני למעלה משנה הוגשה לממשלה הצעה של המשרד להגנת הסביבה לבחינה מחדש של שיעור התמלוגים על משאבי הטבע הללו.

 

הכנסות כי"ל מהפקת אשלג בים המלח עומדות על מיליארדי דולרים בשנה, לאחר שמחיר האשלג זינק בחדות בשנים האחרונות. לפני כשנה וחצי העלתה המדינה, במסגרת הסכם עם כי"ל, את התמלוגים המשולמים לה בגין מכירת אשלג מ-5% ל-10% על מכירה של יותר מ-1.5 טון אשלג בשנה.

 

עם זאת, נמנעה המדינה מלהטיל על החברה מס רווחי יתר, למרות המלצות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ופרופ' איתן ששינסקי, שעמד בראש הוועדה לבחינת מדיניות התמלוגים על הגז הטבעי.

 

בחודשים האחרונים אף התגברו השמועות על כך שכי"ל תתאחד עם ענקית הכרייה הקנדית פוטאש, במהלך שיהפוך את ניסיונות המדינה להעלות את שיעור המיסוי על הפקת אשלג למורכבים יותר, שכן הם יתבצעו מול חברה זרה.

 

כי"ל: "מברכים על הקמת הוועדה"

גורם בכי"ל מסר ל-ynet כי בחברה "מברכים על הקמת הוועדה, שתמצא בוודאי כי היקף התקבולים שמשלמת כי"ל למדינה, בשיעור של 35% מרווחיה, הוא מהגבוהים בעולם בתחום מכירת האשלג. היקף זה, אף צפוי לגדול בעתיד לשיעור של 45% מרווחי החברה, בעקבות ההסכם האחרון עם משרד האוצר".

 

הבוקר קיימה החברה מסיבת עיתונאים בבורסה בתל-אביב, שבה התייחס המנכ"ל, סטפן בורגס, להיקף המסים שמשלמת החברה בישראל. "חברת כי"ל מעבירה לממשלת ישראל ישירות למעלה ממיליארד שקל בשנה", אמר בורגס. "זה כולל תמלוגים, מס חברות ומס על דיבידנדים שאותם אנו משלמים ישירות לקופת הממשלה. היקף המסים שמשלמת כי"ל הוא 35% מרווחיה הרשומים בישראל".

 

בורגס התייחס גם להסכם האחרון בין המדינה לכי"ל, ואמר כי "בעתיד נשלם אפילו יותר ואנו צופים כי חלקה של המדינה ברווחי כי"ל יגיע ל-45% מרווחיה. זהו הנתח העבה ביותר שמשלמת חברה כלשהי בתחום הכימיקלים והדשנים בעולם כולו".

 

ראשי ועדי מפעלי כי"ל מסרו בתגובה: "אנו מברכים את שר האוצר יאיר לפיד ואת שר הרווחה מאיר כהן, על התנגדותם הנחרצת לעסקה שהייתה עלולה להוביל לאסון כלכלי לנגב, להעברת הייצור לצד הירדני של ים המלח, לפיטורי אלפי עובדים, להברחת רווחים לחו"ל ולפגיעה בכל אזרח ואזרח בישראל.

 

"אנו רוצים להודות לחברי הכנסת, לארגונים החברתיים ולציבור הרחב על תמיכתם. המאבק עוד לא תם ואנו לא נשקוט עד שיועבר חוק בכנסת האוסר על מכירת ים המלח לזרים. משאבי הטבע שייכים לאזרחי ישראל וראוי שיישארו כך לנצח".


פורסם לראשונה 10/04/2013 15:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יאיר לפיד
צילום: אוהד צויגנברג
מפעלי כי"ל בים המלח
באדיבות עמירם פליישר יחסי ציבור
מומלצים