שתף קטע נבחר

הכירו את שכנינו החדשים: אל-קאעידה בגולן

הם רוצים להקים אמירות איסלאמית שבה ינהיגו חוקי השריעה ולא יסתפקו רק בהפלת אסד. הכרזת ארגון המורדים הקיצוני "ג'בהת א-נוסרה" על נאמנותו לארגון הטרור הדהימה את האופוזיציה הסורית ורק חיזקה את המשטר בדמשק שטען כל הזמן שהוא נלחם בטרוריסטים. כאב הראש החדש של ישראל

יצא השד מן הבקבוק: בשבוע שעבר הכריז מנהיג כוח המחץ של המורדים האיסלאמיסטים בסוריה: אנחנו חלק מאל-קאעידה. אבו מחמד אל-ג'ולאני, מנהיג "ג'בהת א-נוסרה" ("חזית הסיוע") בסוריה, נענה לקריאת האיחוד של עמיתו בעיראק, אבו בכר אל-בגדדי ביום שלישי. למחרת, ביום רביעי הכריז אל-ג'ולאני כי שניהם שייכים לגוף מאוחד של אל-קאעדה המכונה "המדינה האיסלאמית של עיראק וסוריה" ושהם נתונים לפיקודו של סגנו של אוסמה בן לאדןאיימן א-זווהירי.

 

עוד חדשות בעולם :

מובארק עתר לבית המשפט: שחררו אותי מהכלא

עריק: בצפון קוריאה מוציאים להורג על שטויות

ונצואלה: יורשו של צ'אבס ניצח בקושי בבחירות

 

ההכרזה המפורשת היכתה בתדהמה את המורדים הסורים ועוררה תגובות נזעמות. מדוע יצא אל-ג'ולאני בהכרזה זו? מה הנזק שנגרם למורדים? מה המשמעות לישראל?

 

ארה"ב כבר הכריזה עליהם כארגון טרור. דגל "א-נוסרה" השחור בסוריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארה"ב כבר הכריזה עליהם כארגון טרור. דגל "א-נוסרה" השחור בסוריה(צילום: רויטרס)

 

איחדו כוחות עם הקיצונים בעיראק (צילום: AP) (צילום: AP)
איחדו כוחות עם הקיצונים בעיראק(צילום: AP)

 

כדי להבין את הסיבה להכרזה ההדדית של מנהיגי "ג'בהת א-נוסרה" בעיראק ובסוריה, צריך לחזור כשנה אחורה ולזכור כי ארצות הברית ידעה על הקשר של א-נוסרה לאל-קאעידה והכריזה עליו ארגון טרור. המאמצים האמריקניים לא פגעו במוטיבציה ובהישגים של הארגון האיסלאמיסטי, הנחשב לאיכותי ביותר בין הארגונים הג'יהאדיסטיים בסוריה.

 

מכל האזור מתנדבים לארגון הקיצוני

אולם, לממשלו של ברק אובמה יש השפעה על זרימת הכסף לארגון המורדים הקיצוני ועל כן הוא נזקק להבעת נאמנות פומבית לאל-קאעידה כדי לקבל ממנו מימון דרך עיראק.

רעיון האיחוד בין סוריה לעיראק אינו המצאה של חזית א-נוסרה. בעבר היו ניסיונות ליצור גוש ממלכות האשמי על ידי הבריטים אחרי מלחמת העולם השנייה ומאוחר יותר היו גישושים בין מנהיגים ממפלגת הבעת' הפן-ערבים בשתי המדינות. הרעיון לא צלח בשל היריבות ההיסטורית בין שני האזורים.

 

לוחמי א-נוסרה מאופיינים במוטיבציה גבוהה. הם מוכנים להקריב את חייהם בפיגועי התאבדות, כגון הפיגוע שאירע בשנה שעברה במטה הכללי של הצבא הסורי בדמשק. לוחמי הארגון מורכבים ממתנדבים סורים, ממוסלמים סונים מלבנון, ירדן, עיראק, תוניסיה וסעודיה וגם מלא-ערבים מאזורים שונים, בהם צ'צ'ניה והקווקז, ואפילו ממתנדבים מאירופה. יש להניח כי מנהיגי מדינות אלה מעודדים אותם בסתר לצאת לסוריה על מנת להיפטר מהם.

 

כעשרת אלפים עד 20 אלף לוחמים לא-נוסרה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כעשרת אלפים עד 20 אלף לוחמים לא-נוסרה(צילום: רויטרס)

 

מספרם של המתנדבים לארגון המורדים הקיצוני מוערך בכעשרת אלפים עד 20 אלף. לארגון יש הנהגה צבאית וגם מועצה הלכתית שמפרסמת פסקי הלכה בנושא הג'יהאד. המצטרפים ל"ג'בהת א-נוסרה" עוברים שני שלבים של הכשרה: רוחנית - לימודי איסלאם ברוח הג'יהאד - וצבאית - הכשרה קצרה בלחימה ושימוש בנשק קל.

 

לא פוגעים באוכלוסייה אזרחית

בניגוד למדיניות בעיראק ובאפגניסטן, קיבלו הלוחמים הוראות מאל-קאעידה לא לפגוע באוכלוסייה הסורית, החלטה אסטרטגית שהועילה לפופולריות של הארגון. חשוב לציין כי הארגון אינו סר להוראות "צבא סוריה החופשי" ואינו רואה במפקדת צבא המורדים או בהנהגת האופוזיציה בחו"ל סמכות כלשהי. מטרת הארגון להקים אמירות איסלאמית שבה יונהגו חוקי השריעה. מאבקם לא מוגבל גיאוגרפית ויש להניח כי בניגוד לשאר האופוזיציה, הם לא יסתפקו בהפלת המשטר הסורי.


מחזיקים מעמד. צלף בצבא סוריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מחזיקים מעמד. צלף בצבא סוריה(צילום: רויטרס)

 

הסמל של חזית א-נוסרה הוא דגל שחור, עליו מתנוססת הצהרת האמונה המוסלמית "השהאדה". סמל הדגלים השחורים נחרט בזיכרון ההיסטורי המוסלמי. בימי הביניים ארעה מהפכת "הדגלים השחורים ממזרח", שאותה ביצעו מוסלמים מעמים שונים בהנהגת שושלת בני עבאס הערבים. אותם נושאי דגלים שחורים הפילו אז את השלטון המושחת של שושלת בני אומייה בדמשק באמצע המאה ה-8.

 

דמשק קיבלה מתנה דיפלומטית-תעמולתית

אותם לוחמים קיימו אז את המהפכה הראשונה בהיסטוריה המוסלמית. אולם, שאיפתם המהפכנית של לוחמי א-נוסרה יומרנית ביחס למספר לוחמי הארגון. הצהרת ההשתייכות לאל-קאעידה של חזית א-נוסרה מהווה מתנה למשטר הסורי ברמה הדיפלומטית-תעמולתית. היא מוכיחה לעולם כולו כי המשטר הסורי אכן נלחם, כפי שטען מלכתחילה ב"כנופיות טרוריסטים חמושות במימון גורמים בקטאר ובסעודיה".

 

משרד החוץ הסורי כבר ניצל את ההזדמנות ופנה למועצת הביטחון של האו"ם בבקשה להצהיר על א-נוסרה כארגון טרור. ההצהרה שמה קץ אחת ולתמיד לביקורת של גסאן אל-ח'טיב, מנהיג "הקואליציה הלאומית הסורית", על ארה"ב ולטענתו כי אין לא-נוסרה קשר לאל-קאעידה.


המשטר צדק לאורך כל הדרך? אסד ובכירי ממשלו בדמשק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המשטר צדק לאורך כל הדרך? אסד ובכירי ממשלו בדמשק(צילום: EPA)

   

הצהרת א-נוסרה הביכה גם את רוב הלוחמים באופוזיציה הסורית, המשתייכים ל"צבא סוריה החופשי" ורואים באיחוד עם עיראק התערבות חיצונית בוטה בענייני ארצם. אחד הדוברים של "צבא סורי החופשי" מיהר להכריז בתקשורת כי אין לצבאו שום תיאום עם א-נוסרה, מלבד שיתוף פעולה שנוצר לעתים בשטח בעקבות הלחימה נגד האויב המשותף. למרות זאת, ההצהרה פוגעת אנושות בסיכויי האופוזיציה לקבל סיוע משמעותי מהמערב ומארה"ב.

 

הצהרת א-נוסרה: המורדים מנסים למזער נזקים

גם מנהיגי הסלפים בירדן יצאו נגד הצהרה זו בטענה שהעיתוי שלה גרוע ועושה נזק למלחמה במשטרו של בשאר אסד. ביקורת דומה נשמעה גם בקרב מנהיגי ארגונים ג'יהאדיסטים בסוריה ששיתפו עד עתה פעולה עם הארגון, כגון "חזית השחרור האיסלאמית". ועדות התיאום קראו להתנגד להצהרה בטענה שהמהפכה בסוריה נועדה להשיג מדינה אזרחית דמוקרטית - לא מדינת הלכה איסלאמית.

 

ההתפתחות האחרונה מדאיגה את המדינות השכנות לסוריה, שחוששות מכוחו הגובר של אל-קאעידה במדינה ומהסכנה שסוריה תהפוך לזירה אנרכית שדומה לאפגניסטן, עיראק או סומליה. המצב צריך להדאיג את ישראל משום שרוב פעילי א-נוסרה ממוקמים בחלקה הדרומי של סוריה והם ממלאים יותר ויותר את החלל שמותיר צבא המשטר בגבול עם ישראל וירדן. יש גם לשים לב לשמו של מנהיג א-נוסרה "אל-ג'ולאני" שמלמד על מוצאו מהגולן.

 

ישראל ידעה בעבר בגבול הצפוני חילופי יריבים מגרוע לגרוע יותר: בעקבות מלחמת לבנון הראשונה חוסלה הסכנה של מפקדת הפתח בדרום לבנון, אולם היא התחלפה בארגון דתי שיעי רב מוטיבציה - חיזבאללה.

בסוריה התאפיין המשטר בהצהרות לוחמניות, אולם גבול רמת הגולן היה שקט ארבעים שנה. עתה, כמו בלבנון בשנות ה-80, מתארגן ליד הגבול עם ישראל כוח איסלאמי ג'יהאדיסטי רב מוטיבציה. בנוסף, בגבול עם סוריה אין לישראל את "רצועת הביטחון" או את צד"ל. אולם, לארגון א-נוסרה יש אויבים רבים ומלחמות רבות לנהל לפני ישראל - המשטר הסורי, חיזבאללה ומשמרות המהפכה האיראניים.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מלמד ערבית ומרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון, בבית הגפן ובמכללת הגליל. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חלק מאל-קאעידה. אנשי הארגון הקיצוני מניפים את דגלם
צילום מסך מתוך "אל-ערבייה"
בא-נוסרה לא סרים להוראות צבא המורדים. אל אסעד
צילום מסך מתוך "אל-ערבייה"
מומלצים