שתף קטע נבחר

"העתק" כלא ישראלי בעזה לרגל יום האסיר

במשך שנים כלאה ישראל עצירים פלסטינים בכלא "סראיא" ברצועה. עמותה שנאמנה לחמאס שיפצה את המבנה ועורכת במקום סיורים. עציר שהפך למדריך: "תחושות הסבל הציפו אותי"

משחזרים את ההיסטוריה הפלסטינית: מתחם "סראיא" נחשב במשך שנים כמקום מרכזי ברצועת עזה. בתוך המתחם נבנה ב-1936 בית סוהר שאותו הקימו הבריטים וב-1967 עבר המבנה לשמש את ישראל. בשנת 1994 ניהלה את הכלא הרשות הפלסטינית ומ-2007 אוחז ארגון חמאס במקום לאחר שהשתלט על הרצועה. בימים אלה פתחו פלסטינים העתק מדויק של הכלא מתוך הזדהות עם מאבק האסירים ומקיימים במקום סיורים.

 

עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

עמותת "וואעד" שנאמנה לחמאס, שיפצה את המבנה ופתחה אותו למבקרים. מטרת העמותה היא להציג למבקרים את התנאים שבהם נכלאו פלסטינים בתקופה שהכלא היה בשליטת ישראלית. רבים מאגפי הבטון המקוריים וחדרי החקירות נהרסו במשך השנים בהפצצות האוויריות של חיל האוויר הישראלי, ובמקומם החליטה העמותה לדמות מחנות מעצר שישראל עדיין משתמשת בהם.

 

את קירות הכלא המשוחזר מעטרים ציורי קיר של מנהיגים פלסטינים שהוחזקו בעבר במקום. כמו כן קיים במקום פירוט של 12 עצירים שמתו במה שהמקומיים מכנים "בית המטבחיים". ה"סראיא" משמש כיום כמתחם מנגנוני הביטחון של חמאס בעזה.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

עבדאללה קנדיל, דובר עמותת "וואעד", סיפר כי הוא מקווה שהכעס על מצוקתם של האסירים הפלסטינים תוביל לעוד "מאבק מזוין". זיאד ג'ודה, אסיר לשעבר ב"סראיא", אמר כי "כשהגעתי לכאן הציפו אותי הזיכרונות

 ותחושות הסבל שאותם חווים האסירים". ג'ודה, שמדריך את המבקרים במקום, אמר עוד כי "בזה שאני כאן אני מעביר את הסיפור שלי על מנת להעלות את הסולידריות עם האסירים. אנחנו מנסים להסביר להם מהו המעצר ומה היו תאי המעצר".

 

לפי נתוני הרשויות הפלסטיניות, כ-800 אלף פלסטינים נעצרו על-ידי ישראל מאז 1967. מבקרים באתר הכלא המשוחזר בעזה התקשו לעמוד מול הנגלה לעיניהם. סאלווה אל-משראווי קפאה לרגע סמוך לאחד מחלונות חדרי הכלא שבו היא נהגה לבקר את שני בניה שריצו במקום מעצר. "נזכרתי בצעקות, הדמעות והכאב - אבל לא התחרטתי", סיפרה אל-משראווי כשמסביבה קראו נשים בקול: "אללה הוא אכבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הכלא המשוחזר בעזה
צילום: EPA
מומלצים