שתף קטע נבחר

פסוטה: מקום בקצה הדרך ובלב הגליל

המהלך בכפר הנוצרי שבגליל העליון, ימצא עצמו מטייל בין שלווה ממכרת, נופים ירוקים ותושבים מסבירי פנים. אפילו אובמה בחר לבקר כאן כסנטור ב-2006. מבסוטה בפסוטה

שעה שקרני שמש של בוקר שטפו את כיכר הכנסייה, מצאתי עצמי מהלך בסמטאות הכפר פסוטה שבגליל העליון המערבי, המצוי בשולי דרכי מטיילים ומתי מעט מבני הארץ הזו באים בשעריו.

 

פסוטה כאילו נוצר בכדי שלא יפריעו מנוחתו. השכם עם שחר יוצאים תושביו למלאכת יומם, אי שם בעיר רחוקה וגדולה הנקראת נהריה, או מעלות או כרמיאל ולעת ערב חוזרים הם אל שלוותו הממכרת של הכפר. וכאילו ידו המלטפת של אלוהים, או מלאך אחר בשמו, משכיבה אותם על יצועם אל חלומות של פז, השמורים לאנשים שאינם נדחקים בבנייני קומות צפופים או רחובות סואנים.

 

תושבי הכפר פסוטה. אנשים נעימים ונחמדים (צילום: מיכל שילוח) (צילום: מיכל שילוח)
תושבי הכפר פסוטה. אנשים נעימים ונחמדים(צילום: מיכל שילוח)

 

עוד טיולים גליליים בערוץ התיירות:

 

כזה הוא הכפר פסוטה. שקט, נעים ומאיר פנים. רק לבוא, לגעת, לטייל ולחזור הביתה עם זיכרונות טובים

על מקום בקצה הדרך אבל בלב הגליל.

 

אי שם בשלהי המאה ה-18 ותחילת המאה ה-19, הגיעו תושביו הנוצרים של הכפר פסוטה מלבנון. היו אלה מהגרי העת המודרנית במזרח התיכון, המחפשים מקום ראוי למגורים ולחקלאות בשעה שסביבם רוחש המרחב עם עליית הלאומיות, עיצובן של מדינות ותחילת חדירת המערב ללבו של איזור סוער תרבותית ופוליטית.

 

לימים, לאחר מלחמת העצמאות, מצטרפות אליהם מספר משפחות נוצריות מכפרי האזור והישוב מקבל את צביונו השמור עד היום - כפר ערבי נוצרי שקומץ תושביו (כ-3,000) משתייך לכנסייה המלכיתית יוונית-קתולית.

 

הכנסייה בפסוטה. תושבי הכפר משתייכים לזרם הקתולי-יווני (צילום: מיכל שילוח) (צילום: מיכל שילוח)
הכנסייה בפסוטה. תושבי הכפר משתייכים לזרם הקתולי-יווני(צילום: מיכל שילוח)

 

קפיצה בזמן לעבר היהודי של הכפר

שרידיו של הכפר היהודי שהיה במקום בימי המשנה והתלמוד, נשתמרו בשיבוש קל של שמו העברי מ'מפשטא' ל'פסוטה', ובשרידי בית כנסת שנתגלו בכפר, שארית חומרית לעולמה של יהדות שעבר לגליל לאחר חורבן הבית השני.

 

כאן, בכפר 'מפשטא', היה מקום מושבה של אחת מ-24 משמרות הכהונה, שנדדו מירושלים משנתבטלה עבודת המקדש, הלא היא משפחת 'חרים' שעליה נאמר ש"מעלו בחרם והנחית הקב"ה מכתו עליהם והופשטו מכל טוב...".

 

מטבח באחד הבתים בכפר (צילום: מיכל שילוח) (צילום: מיכל שילוח)
מטבח באחד הבתים בכפר(צילום: מיכל שילוח)

 

עד שנות ה-80 של המאה שעברה התפרנסו אנשי פסוטה למחייתם בדרך כלל מחקלאות. גידול טבק על הטרסות הגולשות מן הכפר היה מקור פרנסתם העיקרי. משפחות שלמות יצאו לקטיף עלי הטבק עם אור ראשון, עסקו במלאכת השזירה ולבסוף תליית האגדים לייבוש על הגג, עד בואו של הסוחר מ'דובק' שבחיפה לקנות את הסחורה.

 

עם תחילת יבוא הטבק מחו"ל, בעיקר מטורקיה, התרסק מקור הפרנסה העיקרי ובתהליך איטי אך יציב החלו תושביו משתלבים במרחב הגליל בתחומי העבודה השונים: שכירים, עצמאיים ובעלי מקצועות חופשיים.

 

שקט, נעים ומאיר פנים. כך הוא הכפר פסוטה (צילום: מיכל שילוח) (צילום: מיכל שילוח)
שקט, נעים ומאיר פנים. כך הוא הכפר פסוטה(צילום: מיכל שילוח)

 

אל גרעין הכפר ואתריו

מהכניסה לכפר ועד למרכזו ילוו את דרכיכם פסליהם של מריה, ישוע ואליהו הנביא הניצבים, בכיכרות והדרך תתפתל מעדנות אל כנסיית מר-אליאס הגדולה, שרחבת הכניסה שלה היא המקום הנכון להתחיל טיול קל וידידותי.

 

כנסיית מר-אליאס נבנתה בשנת 1905, זאת לאחר שהכנסייה המקורית הייתה קטנה מלהכיל את תושבי הכפר המתפתח ונמכרה על ידי הבישוף תמורת 105 לירות זהב צרפתיות למשפחת עאסי הגדולה והאמידה.

 

מהכנסייה נרד אל גרעין הכפר העתיק, ששוחזר בסוף שנות ה-90 של המאה שעברה והמהלך בו איננו זקוק ליד הדמיון הטובה כדי לראות את עברו. השנים מיטיבות עם הכפר, ונתחברו להם יחדיו ישן וחדש לכדי מקשה אחת והעין או הלב משלימים את התמונה.

 

במורד הרחוב המרוצף, נחלוף על בתי הכפר העתיקים וגדרות האבן שלצדו, שבהם שובצו ממצאים מאתרי העתיקות שבשטח הכפר. המעוניינים יכולים לרדת אל המעיין שעצי ער אציל ענקי נוף סוככים עליו, או לחזור לרחבת הכנסייה הגדולה מהרחוב המקביל משמאל ובדרך לחלוף על פני הכנסייה הישנה ומטה ליפול של משפחת עאסי, לידה ביתו של אנטון שמאס מחבר 'ערבסקות'. סופר, משורר, עורך ומתרגם, בנם של סנדלר ומורה שרכש השכלתו מחוץ לכפר וחי היום במישיגן ארה"ב.

 

רחוב מרוצף בפסוטה. כיף להתהלך סביב (צילום: מיכל שילוח) (צילום: מיכל שילוח)
רחוב מרוצף בפסוטה. כיף להתהלך סביב(צילום: מיכל שילוח)

 

בת כפר נוספת, היא המשוררת הערבייה נידאא ח'ורי הנוגעת בשירתה במעמדה של האישה הערבייה ובהיבטים אחרים של החיים כנוצרייה וערביה בארץ ישראל.

 

טיול ברחובות הכפר יפגיש אתכם עם תושביו מכניסי האורחים ומאירי פנים ולכן מומלץ "להיאבד" קצת ברחובותיו וכך אפשר שתמצאו עצמכם לפתע בלב קבוצת בתים נאה עם בוסתני פרי דשנים, סוכות גפנים מצלות ונוף הרי הגליל המשכר.

 

כלים חקלאיים תלויים בצד בית בפסוטה (צילום: מיכל שילוח) (צילום: מיכל שילוח)
כלים חקלאיים תלויים בצד בית בפסוטה(צילום: מיכל שילוח)
 

 

קונצרטיול בפסוטה

ביום שבת 27 אפריל יתקיים קונצרטיול ברחבת הכנסייה בכפר פסוטה. מבחר שירים ויצירות ליטורגיות בביצוע אנסמבל קולות נשים 'נעמה'. בתום הקונצרט טיול בסמטאות הכפר עם מורי דרך מוסמכים מלווה בסיפורים גליליים וטעימת עוגיות חג מסורתיות.

 

שעת התחלה 10:00 משך האירוע כשעתיים לרכישת כרטיסים מוזלים במכירה מוקדמת: 050-2920800

 

קונצרטיול יחכה לכם בכפר. אנסמבל קולות נשים נעמה (צילום: נעה לוריה) (צילום: נעה לוריה)
קונצרטיול יחכה לכם בכפר. אנסמבל קולות נשים נעמה(צילום: נעה לוריה)

 

אתרים ואטרקציות באיזור הכפר

  • דרך השלום פסוטה-נטועה: דרך נוף כבושה בין פאסוטה לנטועה המחברת את הכפר לכביש הצפון (899), חוצה את נחל בירנית דרך עמק עקרב ומאפשרת הגעה קלה לאיזור נחל שרך ופארק גורן. היציאה אל הדרך מאזור מעיין הכפר.
  • בריכת ג'אמילה: סמוך לכפר לצד הכביש המוליך לאבירים מצוייה בריכה עונתית שהוכרזה כשמורת טבע ובתוכה חיה הסלמנדרה הכתומה שבית גידולה בארץ מצטמצם והולך. מומלץ לבוא לביקור בחורף ובאביב. מיקום: קילומטר מהכפר לכיוון אבירים לצד הדרך.
  • המפחמות: ייצור הפחם היה בעבר מקור פרנסתן משפחות מהכפר ובאזור ניתן היום לראות אחת מהן בפעולתה. מיקום: בדרך לאבירים בעיקול שלפני שער המצפה נרד ימינה (צפונה) בדרך העפר כשלש דקות מהכביש.

 

עוד מבט על קיר מעוטר בכנסייה בפסוטה (צילום: מיכל שילוח) (צילום: מיכל שילוח)
עוד מבט על קיר מעוטר בכנסייה בפסוטה(צילום: מיכל שילוח)

 

הידעת?

באפריל 2006 ביקר הסנטור אובמה, לימים נשיא ארצות הברית בכפר פסוטה וכבש את ליבותיהם של תושביו. הוא שוטט בסמטאותיו, התפלל בכנסייה והביע תקווה שדווקא מכאן מרחק קצר מגבול לבנון תבוא בשורת השלום לאזור.

 

נוף מטורף, קפה וביקור אצל נפח במצפה השכן

יובל תלם ממצפה מתת הוא אמן נפחות מרתק וייחודי. בקומה שמעל הנפחייה בנתה זוגתו את 'קפה גלריה רושקה'. הנוף הנשקף מהמרפסת יעתיק נשימה מאפכם ואם תזמינו מראש גם סדנא או הדגמה של יובל, החוויה תהיה מושלמת. טל' 054-4371414.

 

טעימות כורדיות באלקוש: אלמס זווילי מארחת על מרפסת ביתה וללא גינונים מיוחדים אוכל ביתי טעים כמיטב המסורת הכורדית. טל' 04-9870095 (בתיאום מראש ולקבוצות בלבד).

 

אח, הנוף, הנוף. המראה מקפה גלריה רושקה במתת (צילום: אלברט אדוט) (צילום: אלברט אדוט)
אח, הנוף, הנוף. המראה מקפה גלריה רושקה במתת(צילום: אלברט אדוט)

 

אבירי הגליל גרים כאן...

מרחק חמש דקות נסיעה מהכפר פסוטה, בלב החורש הגלילי, שוכן היישוב הפסטורלי אבירים ש"סיבוב" קצר בין בתיו תמיד מרחיב לב ובליבו כמה אתרים מעניינים.

 

'יקב צ'ירס': היקב המשפחתי של מירהל'ה ודני קדר, המייצר יינות פרי וקונפיטורות ומאפשר לקבל הסבר במקום ואף לטעום (בתיאום מראש). טל' 050-4703818.

'מקום בלב': המשק של משפחת חפר, שבו אתם יכולים לבחור בין ישיבה ב'דיר קפה' בשירות עצמי, טעימת גבינות עיזים וגלידות צאן איכותיות מעשה ידיה של עדנה הגבנית או רכיבת סוסים רומנטית אל השקיעה. לתיאום טל' 052-5832632.

'דברים טובים': כאילו נתאספה לה התוצרת הגלילית תחת קורת גג אחת, כדי לתת לכם מטובה. בכניסה למצפה אבירים. טל' 9870141 - 04.

'מורל ': מסעדת שף בסגנון פרובנסי עם נגיעות גליליות ותפאורה של נופי גליל.

 

אמנון גופר מדריך טיולים המתמחה בתרבות הגלילית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכל שילוח
הכנסייה בפסוטה. כפר נוצרי יווני-קתולי
צילום: מיכל שילוח
מומלצים