שתף קטע נבחר

הפגנה אלימה מול השרים: "העם דורש צדק אווירי"

שרי הממשלה התכנסו לאשר את הסכם "שמיים פתוחים", מחוץ לדיון עובדי חברות התעופה הישראליות החליפו מהלומות עם כוחות מג"ב והבעירו צמיגים. "לפיד, גם אנחנו מעמד הביניים", כתבו על השלטים. השביתה נמשכת

בישיבת הממשלה יכריעו השרים על עתיד התעופה לישראל, מחוצה לה מפגינים עובדי חברות התעופה הישראליות נגד הסכם "שמיים פתוחים" שעלול לטענתם להביא לפיטורי אלפי עובדים. "העם דורש צדק אווירי", זעקו המפגינים בירושלים, שהבעירו צמיגים והתעמתו עם כוחות הביטחון. שמונה בני אדם נעצרו במהלך האירועים. השביתה החלה בשעה 5:00, ובהסתדרות אמרו כי מדובר בשביתה ללא הגבלת זמן.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

שעה לאחר הרעש בסין: תינוקת נולדה בין ההריסות

שעון עצר: השבוע המתוח של תושבי בוסטון

 

עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

המוחים בירושלים, בהם מאות עובדים של חברות אל על, ארקיע, וישראייר, הניפו שלטים שעליהם נכתב בין היתר: "לפיד, גם אנחנו מעמד הביניים" ו"במלחמה הבאה טסים עם?". מולם ניצבו כוחות גדולים של משטרה, מג"ב ומאבטחים ממשרד ראש הממשלה, וכן כלי רכב כיבוי אש שהגיע למקום כדי לכבות את הצמיגים הבוערים.

 

כמה מהמפגינים החליפו מהלומות עם כוחות מג"ב, שניסו להדוף אותם ולמנוע מהם להתקרב למשרד ראש הממשלה ולבנק ישראל. שר האוצר יאיר לפיד אמר בכניסה לישיבת הממשלה כי "האנשים האלה דואגים למקום העבודה שלהם".

 

הפגנת עובדי חברות התעופה, הבוקר בירושלים (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
הפגנת עובדי חברות התעופה, הבוקר בירושלים(צילום: גיל יוחנן )

 (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
(צילום: גיל יוחנן )

 

אסי, עובד תחזוקה באל על כבר 20 שנה, הגיע לירושלים כדי למחות ואמר כי "הציבור הלך לבחור. הוא רצה לחם, אבל הוא קיבל עוגות, יש פה סיסמה ואין פה שום דבר אחר. יש תחרות בתחום התעופה, השמיים פתוחים גם לחברות זרות, אף אחד לא מכריח את הנוסעים לטוס אל על. אנחנו חושבים שמדיניות השמיים הפתוחים היא ספין של שר התחבורה אל על קיימת 65 שנה ונבנתה בדם, אנחנו מרוויחים משכורת ממוצעת ומטה ורוצים לפגוע בנו. אנחנו מעמד הביניים ששר האוצר דיבר עליו".

 

ללוח הטיסות של אל על - לחצו כאן

ללוח הטיסות של ארקיע - לחצו כאן

ללוח הטיסות של ישראייר - לחצו כאן

לעיון בהצעה להחלטה על אישור הסכם "שמיים פתוחים" - לחצו כאן

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו לא התייחס בפתח ישיבת הממשלה למשבר, אך כמה שרים הבהירו עוד קודם לכן כי יתמכו בהסכם המוצע, בהם שר השיכון אורי אריאל ושר התיירות עוזי לנדאו. "ההסכם חיוני בכדי לחולל צמיחה במדינה, בעיקר כשהכלכלה לא במצב הכי טוב", הבהיר לנדאו.

 

לעומתם, הסביר השר להגנת הסביבה עמיר פרץ כי "ההסכם הוא לא טוב. אני לא בטוח שזה ישפיע באופן מיידי על הכלכלה הישראלית. המטלות של אל על הן כמו של חברה לאומית ובמצבי חירום היא נושאת בהוצאות כבדות".

 

שר התחבורה ישראל כץ הבהיר באולפן ynet כי הסכם "שמיים פתוחים" יידון הבוקר בישיבת הממשלה ויאושר. השר כץ ציין כי "אין שום סיבה לדחות את הדיון, כל הפרטים ידועים. קיימתי עשרות ישיבה כדי לבחון איך אפשר לעשות למען החברות הישראליות, ההסכם הזה יצא לדרך".

 

כץ הגיב בביטול לדו"ח שנחשף בסוף השבוע ולפיו חברת "אל-על" עלולה לקרוס. לדבריו, "'אל-על' וחברות אחרות ייתנו בונוס לאיש יחסי ציבור שלהם, הדו"ח הזה וכל המידע הרלוונטי הוגש לשרי הממשלה, אין בו שום דבר רלוונטי. יש דו"ח והדו"ח עוסק בהערכות מדינת ישראל. זה תרחיש של החמרה במצב 'אל-על' בלי קשר ל'שמיים פתוחים'. זאת ההזדמנות של 'אל-על' לייעל את עצמה".

 

יו"ר ההסתדרות עופר עיני אמר במשדר כי "התוצאה תהיה פיטורים של משהו כמו 15 אלף עובדים, מה שאני אומר זה שלכל דבר יש את הקש ששובר את גב הגמל. עד היום לא התקיימה אפילי ישיבה אחת איתי. אני חושב שהדבר הזה ראוי לדיון אמיתי. בברזיל עשו 'שמיים פתוחים' והתחרטו. אנחנו רק רוצים להיות שקטים שחברות תעופה ישראליות ימשיכו להתקיים".

 

מחברת "אל על" נמסר כי בסך הכול הוקדמו לפנות בוקר 13 טיסות לשעה 4:00 ושמונה בוטלו. גם החברות "ארקיע" וישראייר" שינו את לוח הטיסות בציפייה לשביתה וקראו לנוסעים להתעדכן בשינויים ולהקדים את הגעתם לשדה. אולם לאנדריי, תייר שהתכוון לבקר בהונגריה עם חברתו, זה לא עזר. "אני לא יודע איך נטוס עכשיו", הוא הודה לאחר שגילה כי שטיסתו בחברת "אל על" בוטלה, "אתה חושב שנצטרך להישאר בשדה התעופה, לישון על ספסלים שלושה-ארבעה ימים?".

    

בסך הכול, כ-4,500 נוסעים המריאו ב-28 טיסות שיצאו מהשעה 4:00 ועד 6:00. דובר רשות שדות התעופה עופר לפלר הדגיש כי תגבור השדה במאות עובדים אפשר להוציא את כל הטיסות בזמן, ו"במהלך הלילה לא נרשמו אירועים חריגים בנמל התעופה בן-גוריון". לדבריו, שדה התעופה חזר ללוח הטיסות הרגיל, אך ללא הטיסות של החברות הישראליות.

 

בהסתדרות הבהירו במקביל כי מדובר בשביתה ללא הגבלת זמן, בעקבות החלטת הממשלה לדון היום ביישום הסכם "שמיים פתוחים" במתכונתו הנוכחית, ללא כל התאמות לחברות התעופה הישראליות. כמו כן, בהסתדרות מחו על הסתרת הדו"ח הסודי של משרד התחבורה מהציבור ומשרי הממשלה הקובע שקיימת סכנת קריסה ממשית של חברות התעופה. לדבריהם, הדבר "מהווה הטעיה והכשלה אפשרית של הממשלה ושריה".

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתפו נועם (דבול) דביר, עומרי אפרים וגלעד מורג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועם דביר
הבערת צמיגים מול ישיבת הממשלה
צילום: נועם דביר
צילום: מוטי קמחי
לוח הטיסות בנתב"ג, הבוקר
צילום: מוטי קמחי
מומלצים