שתף קטע נבחר

יעלון להייגל: עדיף פתרון דיפלומטי לאיום האיראני

במסיבת עיתונאים לצד עמיתו האמריקני אמר שר הביטחון כי מבחינת ישראל דיפלומטיה היא הדרך המועדפת לעצירת הגרעין האיראני. הייגל אמר כי איראן לא תורשה לפתח נשק גרעיני והצהיר כי ארצות הברית מעניקה לישראל עליונות אווירית באזור

שר ההגנה האמריקני צ'אק הייגל מבקר בארץ וחוזר על מחויבותו של הנשיא אובמה לביטחון ישראל, ומנגד מיישר שר הביטחון קו עם עמדת אובמה בנושא איראן. במסיבת עיתונאים עם שר הביטחון משה יעלון הבוקר (יום ב') בקריה בתל-אביב אמר הייגל: "הסכמנו שארה"ב תעמיד לרשות ישראל שורה של אמצעים צבאיים הכוללים טילים, מערכות מכ"ם מתקדמות, מטוסי תדלוק ואת מטוסי ה-V22 שלא העמדנו לרשות אף מדינה אחרת. הדבר מבטיח עליונות אווירית של ישראל בדור הבא ויאפשר לחיל האוויר אפשרויות ארוכות טווח". ynet העביר בשידור ישיר את מסיבת העיתונאים של הייגל ויעלון.  

 

עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

  

הייגל והשר יעלון בטיסה במסוק מעל רמת הגולן  (צילום: אריאל חרמוני) (צילום: אריאל חרמוני)
הייגל והשר יעלון בטיסה במסוק מעל רמת הגולן (צילום: אריאל חרמוני)

 (צילום: אריאל חרמוני) (צילום: אריאל חרמוני)
(צילום: אריאל חרמוני)

 (צילום: אריאל חרמוני) (צילום: אריאל חרמוני)
(צילום: אריאל חרמוני)

 

שר הביטחון יעלון לצד עמיתו האמריקני  (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
שר הביטחון יעלון לצד עמיתו האמריקני (צילום: ירון ברנר)

 

יעלון אמר כי ישראל וארה"ב ניצבות בפני אתגרים משותפים ובראשם איראן. "איראן לא רק מאיימת על הביטחון והיציבות של המזרח התיכון, אלא על כל העולם. היא מאיימת על ישראל ותומכת בחמאס, בחיזבאללה ובמשטר הסורי. המשטר האיראני מתערב בעיראק, באפגניסטן, בסודן ובתימן ומפתח נשק גרעיני. הדיאלוג על אופן ההתמודדות עם האתגרים האלה ממשיך. ישראל מעדיפה פתרון דיפלומטי אך כפי שהנשיא אובמה הצהיר, לישראל זכות להגן על עצמה".

 

כשנשאל הייגל על התבטאויותיו בעבר נגד תקיפה צבאית באיראן השיב: "תמיד אמרתי גם שכל אופציה צריכה להיות על השולחן בכל הנוגע לאיראן. אני תומך בעמדת הנשיא לגבי איראן והיא פשוטה מאוד – איראן לא תורשה לפתח נשק גרעיני. נקודה".

 

הטקס בקריה, היום (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הטקס בקריה, היום(צילום: ירון ברנר)

 

יעלון נשאל לגבי לוח הזמנים המשוער להשגת פצצה גרעינית איראנית, ועל המחלוקות בין ארה"ב לישראל לגבי לוח הזמנים הזה. אך הוא נמנע מלהתייחס לנושא ישירות ואמר במקום: "הגישה הישראלית ברורה – בדרך זו או אחרת צריך לעצור את פרויקט הגרעין הצבאי האיראני. האופציה הצבאית היא המוצא האחרון. יש כלים אחרים שצריך למצות כמו סנקציות ותמיכה באופוזיציה. אבל בלי אופציה צבאית שרירה המשטר לא ישוכנע להפסיק בתוכנית. אנחנו שומרים על הזכות להגן על עצמנו בעצמנו".

 

הייגל ויעלון שידרו קרבה במהלך מסיבת העיתונאים. יעלון כינה את הייגל "ידידי הטוב" והייגל מצדו אמר כי הוא שמח להיות בישראל ולחדש חברויות. הוא הודה ליעלון על "מנהיגותו המקצועית ומחויבותו האישית" בתקופה זו ותיאר את השיחות ביניהם כ"ישירות וברורות". יעלון אמר להייגל כי ישראל "אסירת תודה" לארה"ב על הסיוע הצבאי הרב, וציין במיוחד את כיפת ברזל.

 

על המלחמה בסוריה אמר יעלון: "הצבנו שלושה קווים אדומים בפני המשטר הסורי - שלא יעבור נשק לגורמים רדיקלים או לחיזבאללה ואנחנו כן פעלנו אחרי שהם חצו קו אדום זה. הקו האדום השני הוא לשמור על ביטחון רמת הגולן ואנחנו מגיבים גם אם יש ירי מכוון או לא מכוון. הקו האדום השלישי הוא למנוע מגורמים מערערים להשיג את הנשק הכימי שיש בסוריה ואנו מוכנים לפעול בנושא".

 

"מסר ברור לאיראן" 

שר ההגנה הייגל נחת אתמול בישראל. זמן קצר לפני נחיתתו הוא נשאל על-ידי עיתונאים אם עסקת הנשק שיועבר לישראל נועדה להראות לאיראן שהאופציה הצבאית עדיין על השולחן, והשיב: "אין ספק שזהו עוד מסר ברור לאיראן".

 

הייגל מעיין בתמונות שרי הביטחון (צילום: אריאל חרמוני) (צילום: אריאל חרמוני)
הייגל מעיין בתמונות שרי הביטחון(צילום: אריאל חרמוני)

יעלון והייגל (צילום: אריאל חרמוני) (צילום: אריאל חרמוני)
יעלון והייגל(צילום: אריאל חרמוני)

הייגל סוקר את משמר הכבוד (צילום: אריאל חרמוני) (צילום: אריאל חרמוני)
הייגל סוקר את משמר הכבוד(צילום: אריאל חרמוני)

 

בטיסה אמר שר ההגנה האמריקני בנוסף כי לישראל יש כל זכות להגן על עצמה, והוסיף שלוושינגטון וירושלים אותה מטרה - למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני. עם זאת, הוא הודה כי קיימים חילוקי דעות בין האמריקנים לישראלים בשאלה מתי ואם איראן תחליט להשיג פצצה. לדבריו, "ישראל תחליט עבור עצמה בכל הנוגע לביטחונה, אך אין שום פער בין עמדתה ועמדת ארצות הברית".

 

מינויו של הייגל אושר במליאת הסנאט בפברואר האחרון ברוב של 58 תומכים מול 41 מתנגדים. את עיקר המאבק למנוע את בחירתו הובילו גורמים ניאו-שמרנים ידידי ישראל וכאלה שנוטרים להייגל על הביקורת החמורה שהשמיע על המלחמה בעיראק. במאבק נגד הייגל הועלו לסדר היום הצהרות אמיתיות שהשמיע נגד ישראל, לצד מיתוסים שליליים שנבנו במשך הזמן.

 

חרף בקשת ארה"ב, ארדואן יבקר בעזה

במקביל ממשיך מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי להפעיל לחץ בזירה הטורקית. אמש הפציר קרי בראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן לדחות את ביקורו בעזה כדי למנוע את שיבוש המאמצים להחיות את תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים. בתקשורת הטורקית דווח כי ארדואן סירב לבקשה האמריקנית. הייגל מצדו הגיע לישראל כדי לדון בין היתר בסוגיה האיראנית. 

 

קרי ודבוטאולו משקיפים על איסטנבול, אתמול (צילום: MCT) (צילום: MCT)
קרי ודבוטאולו משקיפים על איסטנבול, אתמול(צילום: MCT)

 

אחרי שנפגש באנקרה גם עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, אמר קרי במסיבת עיתונאים כי "הבענו את דעתנו בפני ראש ממשלת טורקיה שאנו באמת חושבים שכדאי לעכב את הביקור (בעזה) ושזה לא צריך לקרות בנקודת הזמן הזאת. העיתוי הוא קריטי ביחס לתהליך השלום".

 

בתוך כך, גורמים טורקים רשמיים אמרו הבוקר לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי ארדואן לא צפוי לדחות את ביקורו המתוכנן ברצועה בחודש מאי, אך יחד עם זאת יבחן את העצות שניתנו לו בנוגע לביקור.

אבו מאזן סבור שביקור של ארדואן בעזה עלול להותיר רושם מוטעה וישפיע באופן שלילי על מצבם של הפלסטינים.

 

הגורמים הטורקים הוסיפו כי ארדואן רוצה מאוד להוציא אל הפועל את הביקור במועד שנקבע, כיוון שהוא מיועד להיערך ביום השנה השלישי לתקרית המרמרה. הגורמים ציינו כי ייתכן שארדואן ירחיב את ביקורו בשטחי הרשות הפלסטינית ויגיע גם לרמאללה. היום ייפגשו נציגי ישראל וטורקיה באנקרה וידונו, בין היתר, בפיצויים ובביטול התביעות נגד קציני וחיילי צה"ל. בראש הצוות הישראלי עומדים יוסף צ'חנובר והיועץ לביטחון לאומי יעקב עמידרור.  

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר ההגנה האמריקני הייגל, היום בקריה
צילום: ירון ברנר
הייגל ומארחו יעלון
צילום: אלון בסון
ארדואן וקרי
צילום: רויטרס
מומלצים