שתף קטע נבחר

אפשר למנוע סימני מתיחה? המכות של ההריון

בחילות והקאות, צרבות, בצקות, עייפות וחולשה ואף שינויים במצב הרוח הן רק חלק מהתופעות המלוות נשים רבות במהלך ההריון. מדוע הן מתרחשות וכיצד ניתן להקל על הקושי? ד"ר עמוס בר מסייע לעבור את 10 תופעות ההריון המטרידות ביותר

הריון הוא לא מחלה, ועבור נשים רבות הוא אחת התקופות היפות בחיים, שבמהלכה הן מרגישות חיבור אל הגוף, נשיות מתפרצת ואנרגיות טובות. אבל לא מעט נשים גם סובלות מתופעות גופניות ונפשיות שונות במהלכו. ד"ר עמוס בר, רופא נשים בכיר, מחבר הספר "המדריך הישראלי להריון ולידה", מסביר על התופעות הנפוצות ביותר בהריון וכיצד אפשר להתמודד עימן.

 

כבר ביקרת בערוץ הריון ולידה שלנו? לחצי כאן

 

עוד חדשות ועידכונים בפייסבוק של ynet

 

1. בחילות והקאות

מה? נשים רבות חשות בחילות בדרגת חומרה משתנה, וחלקן אף סובלות מהקאות (הנסיכה קייט מידלטון, למשל, אושפזה בבית החולים בשל התופעה). בחילות הבוקר אינן נמשכות רק בבוקר ובדרך כלל מלוות אותנו במהלך כל היום, וריחות מסוימים עלולים אותן. הדבר המעודד היחיד הוא שלרוב הן חולפות עד שבוע 14.

 

למה? למרות כל המחקרים, עדיין לא ידוע במדויק מה גורם לתופעה. הסברה היא שמקור הבחילות וההקאות הוא בשינויים הורמונליים החלים בגוף האישה, וסברה אחרת מצביעה על חוסרים מסוימים (כגון ויטמין 6B). יש גם טענה שלמשתנים פסיכולוגיים יש השפעה על רמת הבחילות, ושנשים חרדתיות נוטות לסבול מהן יותר.

 

איך מתמודדים? אין טיפול ממשי, אבל יש כמה עצות להקל את הסבל: הימנעות מאכילת מאכלים מטוגנים, מתובלים יתר על המידה ומכל מאכל שריחו מעורר סלידה. אכילת ארוחות קטנות ומרובות וגם אכילת מאכלים יבשים, כגון: צנימים, קרקרים ובייגלה. גם מים עם מעט לימון,

התעוררות אטית בבוקר, שינה על שתי כריות, תה ג'ינג'ר ועוד - מרגיעים מעט את הבחילות. אפשר גם להשיג כדורים טבעיים על בסיס ג'ינג'ר שמסייעים לתופעה, ולמי שסובלת מאוד - יש גם כדורים חזקים יותר, באישור הרופא.

 

2. צרבות

מה? הצרבת מגיעה לרוב בשליש השלישי של ההריון ומאופיינת בתחושת צריבה בוושט, כשתוכן הקיבה מתבלבל בכיוון ועולה חזרה לפה. המקור לתופעה הוא בעיכול אטי יותר, האופייני לתקופת ההריון. אמנם אנחנו סובלות מהצרבות, אבל יש להן הסבר הגיוני - הגוף מאט את קצב העיכול כדי לספוג טוב יותר ויטמינים, מינרלים וכדומה, שבסופו של דבר יגיעו גם לעובר.

 

למה? בניגוד למיתוס, זה לא קורה לנשים שהעוברים שלהן שעירים. מצד אחד, ההורמונים גורמים לשריר שבין הקיבה לוושט, שתפקידו לשמור על האוכל בקיבה, להיות רפוי וחלש יותר; מצד שני, הרחם הגדל לוחץ על הקיבה. שילוב זה יוצר צרבת - עליית האוכל החומצי מהקיבה לכיוון הוושט.

 

איך מתמודדים? אכילה אטית, ארוחות קטנות, הימנעות ממאכלים שמנים, מטוגנים או מתובלים, הימנעות ממשקאות מוגזים וכדומה. אפשר לצרוך מזונות סותרי חומצה או כאלה המרגיעים את תחושת הצריבה, כגון: חלב או שקדים לא קלויים, מדי חצי שעה. גם כדורי מציצה או תרופות הומיאופתיות באישור הרופא יכולים לסייע. נשים רבות סובלות מצרבות בעיקר בלילה, ואחד הפתרונות הוא לישון על כרית מוגבהת. במהלך היום מומלץ לשבת וללכת זקוף ככל האפשר.

 

3. סימני מתיחה

מה? לא כל הנשים סובלות מהתופעה, אבל אלה שכן - נושאות את העדות ה"מפלילה" לכך על גופן לעד. נכון, צבעם האדום של הפסים החורצים שבילים בבטן, בירכיים ובשדיים לרוב מיטשטש והופך לבהיר עם הזמן, אבל הסימן עצמו כאן כדי להישאר.

 

למה? התופעה מתרחשת בשל הימתחות העור, אבל הסיבה המרכזית טמונה בגנטיקה. עובדה שיש לא מעט נשים המתחמקות מגזרת הגורל הזו, ואילו אחרות לא יכולות לזהות את מה שהיתה פעם הבטן היפה והחלקה שלהן. ההנחה היא שמידת הגמישות של העור, הנקבעת בין השאר בשל תורשה, היא אחראית, לצד הגדילה של הבטן, העלייה במשקל והימתחות העור, על מפת השבילים החדשה בגוף.

 

בחילות בהריון. ממש לא תופעה של בוקר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בחילות בהריון. ממש לא תופעה של בוקר(צילום: shutterstock)

 

איך מתמודדים? אין טעם להתמרח בשמנים אלה ואחרים, מכיוון שהם לא יעלימו את סימני המתיחה. תורשה ומזל הם ככל הנראה הקובעים היחידים אם תסבלי מהתופעה או לא.

 

4. כאבי גב

מה? תמונת אישה הריונית העומדת עם יד מונחת על גבה היא מראה שכיח. כאבי גב הם אחת התופעות המטרידות הריוניות רבות. לרוב הכאבים מתמקמים באזור הגב התחתון ובעצמות העצה והכסל בין הישבן לגב. הם מגבילים, מטרידים ובעיקר, כואבים.

 

למה? גם ללא הריון, כ-60% מהאוכלוסייה סובלים מכאבי גב. במהלך ההריון, מתווספים המשקל, שיווי המשקל שמופר והניסיון הבלתי פוסק של האישה להשיג איזון ולשמור על מרכז כובד. בנוסף, כדי להקל על תנועת האגן במהלך ההריון, משתחרר הורמון הפרוגסטרון, המרכך את הגידים והרצועות המחזיקים את עמוד השדרה, וגם עצמות האגן, שלרוב אין ביניהן תנועה, משתחררות. כל זה קורה במטרה להכין את האזור למעבר של התינוק בתעלת הלידה.

 

איך מתמודדים? רצוי להקפיד על יציבה נכונה וזקופה, לשמור על משקל סביר כדי שלא יכביד עלייך יותר ממה שהתינוק מכביד, ולנעול נעליים נוחות. בנוסף, יש להרים ולהוריד חפצים ולהתכופף באופן נכון, עם ברכיים מכופפות ולא רק עם הגב. גם טיפולים משלימים, כגון: אוסתאופתיה ופיזיותרפיה, ובמקרה הצורך כדורים נגד כאבים (באישור רופא), יכולים לסייע בהתמודדות עם הכאב.

 

5. תכיפות במתן שתן

מה? את כבר במיטה מותשת ורק רוצה להתכרבל בתוך הפוך. מתוך שינה את מרגישה את השלפוחית לוחצת,

קוראת לך לקום ולהתרוקן. את מנסה להתעלם, משנה תנוחה, גונבת עוד שעת שינה, אבל לבסוף נכנעת, כל לילה מחדש, ופוסעת בייאוש לשירותים. גם במהלך היום ההליכות לשירותים תכופות יותר ויותר.

 

למה? בשבועות הראשונים של ההריון שלפוחית השתן היא מעל הרחם, ולכן כשהרחם מתחיל לגדול ורוצה לצאת מהאגן - השלפוחית נלחצת, וקוראת לנו להתרוקן בתדירות גבוהה מהרגיל. בשליש השני, לאחר שהרחם יוצא מהאגן, יש הקלה, ובסוף ההריון, כשראש העובר לוחץ על השלפוחית, התופעה חוזרת שוב.

 

איך מתמודדים? מרבית הנשים נאלצות לכתת את רגליהן אל השירותים גם כשזה לא ממש נוח. מה שכן, חשוב ללכת לשירותים ממש לפני השינה, וכך אולי להוריד את מינון הריצות לשירותים במהלך הלילה.

 

6. בצקות

מה? בוקר אחד, כשאת מנסה לנעול נעליים, את מבחינה שהמשימה קשה במיוחד, ולא בגלל שהבטן מסתירה לך. מבט מעמיק מעט על כף הרגל מגלה שהאזור נפוח מהרגיל. מקור הנפיחות הוא בנוזלים שהצטברו באזור, תופעה הנקראת "בצקת". נשים רזות, מלאות ושמנות - כולן עלולות לסבול מהתופעה הלא מחמיאה. מעבר לאסתטיקה, חשוב ללכת לרופא כדי לוודא שזהו אינו סימן לרעלת הריון, שבצקת היא אחת מתסמיניה.

 

למה? הבצקת נגרמת בשל יציאה של נוזלים מחוץ לכלי הדם ואגירתם ברקמות הרכות של הגוף. חלק גדול מהבצקות נוצר מהלחץ שמופעל על הניקוז הוורידי והלימפטי של הרגליים, בעקבות משקל העובר והעלייה הטבעית במשקל. לכן, הבצקות מופיעות בעיקר בחלק התחתון של הגוף - בכפות הרגליים ובקרסוליים, ולעתים גם בכפות הידיים. מכיוון שהן עלולות להיות גם סימנים ראשונים לרעלת הריון, חשוב למדוד לחץ דם. לעתים הבצקות הן גם סימן למחלת כליות.

 

איך מתמודדים? אין צורך לרוץ לרופא באמצע הלילה, אבל חשוב ליידע אותו, לעקוב ולבדוק, בעיקר כשהבצקות גדולות במיוחד. מזג האוויר החם מרחיב את כלי הדם, ולכן התופעה נפוצה במיוחד בקיץ. מי שסובלת מבצקות, רצוי שתישן ושתשב עם רגליים מורמות. רצוי גם לאכול יותר חלבונים, העוזרים להחזיר נוזלים לכלי הדם, לשתות חליטת פטרוזיליה, שנותנת יותר שתן ומפנה יותר נוזלים מהגוף, ובעיקר לחכות ללידה, שלאחריה התופעה נעלמת.

 

7. טחורים

מה? אחת התופעות הנפוצות, המביכות והלא סקסיות בעליל שיש להריון להציע. נפיחות וגרד באזור פי הטבעת, כאבים, בליטות מוזרות ואף דימום טרי אל האסלה, שיכול להלחיץ את ההריונית, שהמחזור לא אמור לבקר אצלה - כל אלה הם תסמינים להופעת טחורים. הטחורים הם למעשה דליות המתפתחות באזור הרקטום - פנימיות וחיצוניות, כואבות או סתם מציקות ולא אסתטיות.

 

למה? תזונה לא נכונה המכילה מעט מדי סיבים תזונתיים, עצירות ולחץ בזמן פעולת המעיים עלולים לגרום לטחורים. גם הורמון ההריון פרוגסטרון מביא לעצירות, וכמו כל דבר, גם נטיות תורשתיות תורמות לבעיה. ככל שאת יושבת יותר, יש לטחורים סיכוי גבוה יותר להופיע, מכיוון שישיבה מפעילה לחץ על האזור.

 

איך מתמודדים? אין מה להילחם בטחורים, במיוחד אם זה לא כואב. יש משחות ונרות שנועדו לכווץ את כלי הדם, אך הם רק מקלים ולא פותרים את הבעיה. שינוי תזונתי הכולל סיבים תזונתיים, שתייה מרובה, וכל מה שעוזר להיפטר מהעצירות ולרכך את היציאות ובכך להפעיל פחות מאמץ על האזור, יש בו כדי לתרום. גם מנוחה, תרגילי כיווץ לשרירי הנרתיק ולפי הטבעת ואמבטיות חמות יכולים להקל.

 

8. עצירות

מה? עצירות היא מצב מוכר שבו האדם מתקשה לרוקן את מעיו לשירותים. לעתים אין יציאות במשך כמה ימים ולעתים היציאות קשות ומלוות במאמץ (העלול מצדו להביא את החברים מהסעיף הקודם - טחורים). תופעה זו מופיעה אצל נשים הרות רבות ומציקה מאוד, ויש מה לעשות.

 

למה? במהלך ההריון מופרשים בגוף הורמונים הגורמים לרפיון שרירי המעיים ולירידה בפעילותם. גם הרחם הגדל, הלוחץ עליהם, מוסיף חטא על פשע. לא מעט נשים נתקלות בתופעה לאחר שהן מתחילות לקחת את כדור הברזל, הנוטה לשנות את צבע הצואה לחום כהה מאוד עד שחור. בנוסף, במצב רגיל הקיבה מתרוקנת תוך שעתיים, ואילו בהריון הקיבה מתרוקנת תוך שש שעות כדי לאפשר ספיגה טובה יותר של המזון בגוף למען העובר.

 

איך מתמודדים? לתזונה יש תפקיד חשוב בהקלה על העצירות. שתיית כמות מים מספקת (כשני ליטרים ביום) היא הפתרון הטוב ביותר, כמו גם מיצים (מיץ שזיפים מומלץ מאוד). בנוסף, רצוי להוסיף כמה שיותר סיבים תזונתיים לתפריט: פירות, ירקות, דגנים מלאים וכדומה, עשירים בסיבים תזונתיים ויכולים לסייע, ואפשר גם להוסיף את האבקות הקיימות בשוק (למשל סובין) למאכלים שונים. גם פעילות גופנית, כגון הליכה, ממריצה את פעילות המעיים. אסור לקחת משלשלים למיניהם.

 

9. עייפות וחולשה

מה? בניגוד לתופעות האחרות, עייפות וחולשה אינן פוסחות על אף הריונית. התופעה מתחילה לרוב בראשית ההריון, ולעתים היא תסמין להתעברות עוד לפני הבדיקה. נשים רבות מוצאות עצמן מעולפות ונרדמות בשמונה בערב, ללא זכר לאותה אישה פעלתנית שהיו קודם. היא עוד תשוב, אבל רק בתחילת השליש השני של ההריון, שבו התופעה חולפת, או לפחות מתמתנת.

 

למה? אף על פי שהעובר עדיין בגודל מזערי של כמה מילימטרים, הגוף כבר מתחיל לרתום את כל כוחותיו לסיפוק כל צרכיו. ייתכן שזה על רקע הורמונלי, ואולי הטבע מכוון לכך שבתקופה רגישה זו האישה תמעיט בפעילות כדי לשמור על העובר שברחמה. בנוסף, בהמשך ההריון פעמים רבות יש אנמיה, הנובעת מדילול הדם, שעולה בכ=40 אחוזים, ובעקבותיו יש פחות כדוריות אדומות ופחות המוגלובין - והעייפות ניכרת. סחיבת משקל העובר ושינה לא מספקת ולא איכותית בעקבות חוסר נוחות ולחצים תורמות לעייפות בשלבי ההריון המאוחרים.

 

איך מתמודדים? מנוחה, שנת לילה ממושכת יותר, ואם יש אפשרות למנוחת צהריים - אל תהססי. אין טעם להילחם בתופעה,

היא טבעית ולרוב חולפת תוך כמה שבועות. בשליש השני יש פתאום כוחות מחודשים, שנגמרים שוב בהמשך. בהריון שני ומעלה נשים עייפות יותר, מכיוון שיש להן יותר מטלות וזמן המנוחה מצטמצם. נשים הסובלות מעייפות כתוצאה מאנמיה לוקחות ברזל, שמסייע לפתרון האנמיה ובכך תורם גם למד העייפות.

 

10. מצבי רוח משתנים

מה? עצבנות, חוסר סבלנות, צחוק פרוע, דמעות בפרסומת לשוקולד - כל אלה ועוד הם חלק מהתופעה שהכי מלחיצה את הגברים - מצבי רוח משתנים ומשונים. אם להאמין לסדרות בטלוויזיה, מספיק שבעלך יסתכל עלייך במבט קצת מוזר, כדי שתפרצי בבכי ותטיחי בו: "אתה חושב שאני שמנה, נכון?". לא בטוח שזה עד כדי כך קיצוני, אבל אין ספק שרגישות האישה גדלה בהריון, ולעתים אף דעתה משתבשת עליה מעט.

 

למה? מבחינה רפואית אין סיבה ברורה, אבל ככל הנראה הדבר נובע מההורמונים המשתוללים בגוף, וממתח ומדאגה מפני הבאות.

 

איך מתמודדים? נושמים עמוק ומבינים שהתופעה חולפת. על הקרובים להיות רגישים יותר למצבה של האישה ולא לקחת את הדברים באופן אישי. גם מודעות עצמית של האישה למצבה יכולה לעזור, ולו כדי להתריע שהיום כדאי לשמור ממנה מרחק. אם את מרגישה שמצבי הרוח שלך כוללים יותר מדי לחץ, חרדות ופחדים, רצוי ללכת לטיפול רגשי או לקחת תרופות הומיאופתיות להרגעה.

 

מתוך גיליון אפריל 2013 של מגזין "הורים וילדים "





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הריון. לא מחלה, אבל גם לא תמיד מהנה
צילום: shutterstock
מומלצים