שתף קטע נבחר

סוף למשבר באיטליה: אנריקו לטה יקים ממשלה

חודשיים אחרי שהבחירות בארץ המגף לא הניבו מנצח ברור ויצרו את אחד המשברים הפוליטיים הגדולים בתולדותיה, הודיע הנשיא ג'ורג'ו נפוליטנו - שנאלץ להסכים להיבחר לכהונה נוספת - כי סגן יו"ר המפלגה הדמוקרטית מהשמאל יקים ממשלה

נשיא איטליה, ג'ורג'ו נפוליטנו, הטיל היום (ד') את מלאכת הרכבת הממשלה על סגן יו"ר המפלגה הדמוקרטית אנריקו לטה, שנותר למעשה הדמות הבכירה בהנהגת גוש המרכז-שמאל בעקבות התפטרותו השבוע של יו"ר המפלגה הדמוקרטית, פייר לואיג'י ברסני.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

הטלת הרכבת הממשלה על לטה עשויה לסמן את סופו של משבר בן חודשיים שהחל בבחירות הכלליות בפברואר, אז לא הצליחו השמאל או הימין להשיג רוב גדול מספיק כדי להקים כל אחד ממשלה משלו. העובדה שלא הוקמה ממשלה חדשה באיטליה עוררה חשש מהעמקת המצוקה הכלכלית של ארץ המגף, וממשבר כלכלי איטלקי חריף שיגרור אחריו את גוש האירו כולו. איטליה היא הכלכלה השלישית בגודלה בגוש.


אנריקו לטה. אפילו הוא הופתע (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אנריקו לטה. אפילו הוא הופתע(צילום: רויטרס)
 

ראש הממשלה המיועד אנריקו לטה צפוי למנות במהרה קבוצה של שרים, חלקם פוליטיקאים וחלקם טכנוקרטים (אנשי מקצוע), תחת הנחייתו של הנשיא נפוליטנו. בצעד חסר תקדים, הנשיא נפוליטנו, בן 87, נבחר בסוף השבוע לכהונה שנייה בתפקיד, ובחירתו סללה את הדרך למציאת פתרון למשבר.

 

ממשלה חדשה בראשותו של אנריקו לטה, מהפלג הימני יותר במפלגה הדמוקרטית, עשויה להיות מובאת להצבעת אמון בפרלמנט עד סוף השבוע הקרוב. הקמת ממשלה חדשה אחרי חודשיים של טלטלה פוליטית אדירה תשלח מסר שלפיו ייתכן כי איטליה מוכנה לצאת לדרך במסלול לעבר רפורמות נחוצות למדי שהאיחוד האירופי מצפה ממנה לבצע.

 

מנהיג השמאל המתפטר ברסני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מנהיג השמאל המתפטר ברסני(צילום: רויטרס)

 

לטה קיבל את בקשתו של נפוליטנו, ואמר כי הוא מופתע מהחלטתו להטיל דווקא עליו את הרכבת הממשלה. הוא הבהיר כי הוא חש אחריות כבדה המונחת על כתפיו, וכי איטליה מתמודדת עם מצב "קשה ושברירי" שאינו יכול להימשך. לדבריו, הממשלה חייבת לספק מענה לסוגיות כמו שוק העבודה, העוני והמשבר שאיתו מתמודדים בעלי עסקים קטנים.

 

החלטתו של נפוליטנו להטיל על לטה את הקמת הממשלה, ולא על ראש הממשלה לשעבר ג'ויליאנו אמטו, שלפי דיווחים היה המועמד המועדף עליו, מצביעה על רצונו להטיל את המשימה על אישיות המשקפת חילופי דורות בפוליטיקה האיטלקית. לטה, איש עיר מתון הדובר אנגלית שוטפת, הוא בן 46. בניגוד לאמטו בן ה-74, הוא חבר פרלמנט שנבחר על-ידי הציבור.

 

הנשיא מאיים: די לריב - או שאתפטר

לטה יהיה ראש הממשלה השני הכי צעיר בתולדות איטליה, ובשל נטיותיו הפרו-אירופיות האיתנות הוא צפוי להתקבל בברכה גם על-ידי הממשלות הזרות והשווקים. ממשלתו החדשה של לטה, בהנחה שאכן תוקם, תיתמך בראש ובראשונה על-ידי גוש המרכז-שמאל שלו, ועל-ידי גוש המרכז-ימין של סילביו ברלוסקוני.

 

הבחירות באיטליה בפברואר השנה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הבחירות באיטליה בפברואר השנה(צילום: רויטרס)

 

כך או כך, בעיותיה של איטליה לא תמו, ובין השמאל לימין נותרו מחלוקות משמעותיות בנוגע למדיניות הכלכלית. מנהיג בית הנבחרים ממפלגת ה-PDL של ברלוסקוני, רנטו ברונטה, אמר כי הגוש שלו יתמוך רק בממשלה שתהיה מחויבת לבטל את המס על בית ראשון, השנוא כל כך באיטליה, מס שהוטל על-ידי ממשלתו היוצאת של ראש הממשלה הטכנוקרט מריו מונטי. הוא דרש גם שממשלה חדשה תחזיר לאנשים את הכסף שנגבה במסגרת המס הזה. המרכז-שמאל לעומת זאת מביע נכונות לקיצוץ חלקי בלבד של המס, וכלכלנים רבים אומרים שגם צעד כזה ייצור בור בתקציב האיטלקי.

 

אלא שהנשיא נפוליטנו, שקיבל על עצמו את הכהונה השנייה בתפקיד בחוסר-התלהבות ועשה זאת רק כיוון שהמפלגות המתקוטטות בפרלמנט לא הצליחו להסכים על שום מועמד אחר, הבהיר כי לא יסבול עוד ויכוחים בלתי-פוסקים בין המפלגות ואיים להתפטר אם לא הן יתאחדו מאחורי מדיניות כלכלית משותפת ורפורמות חוקתיות חשובות. אחת הרפורמות הללו היא שינוי חוק הבחירות, מהאחראים העיקריים למבוי הסתום הפוליטי שנוצר אחרי ההליכה לקלפיות בפברואר השנה.

 

ראש הממשלה המיועד לטה. השני הכי צעיר בהיסטוריה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ראש הממשלה המיועד לטה. השני הכי צעיר בהיסטוריה(צילום: EPA)

 

לטה, אחיינו של ג'אני לטה ששימש שנים רבות כראש המטה של ברלוסקוני, נחשב מקורב מאוד לראש המפלגה הדמוקרטית לשעבר, פייר

לואיג'י ברסני, שהתפטר השבוע אחרי שמורדים בשורות המפלגה סירבו ליישר קו עם הצבעתו בבחירת הנשיא. מפלגתו של ברלוסקוני, מפלגתו של לטה ומפלגתו החדשה של מריו מונטי, שלא נחל הצלחה גדולה בבחירות, הבטיחו כולן שאחרי בחירת נפוליטנו לנשיא - הן יתמכו בכל מועמד שלו לראשות הממשלה.

 

"בשל המשבר שבו מצאה עצמה המדינה, ארצנו זקוקה לממשלה חזקה ובת-קיימא שתוכל לנקוט החלטות חשובות", אמר ברלוסקוני אחרי פגישתו עם נפוליטנו אתמול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנריקו לטה. גם הימין יתמוך בו
צילום: רויטרס
ברלוסקוני. רוצה לבטל מס משמעותי
צילום: AFP
הנשיא נפוליטנו. נאלץ להיגרר לעוד כהונה
צילום: AP
מומלצים