שתף קטע נבחר

שווה לתבוע? היתרונות בהכרה בתאונת עבודה

האם אתם זכאים לקבל גמלה בגין נכות שנגרמה בעקבות תאונת עבודה, מתי תקבלו מענק חד פעמי מהמוסד לביטוח לאומי ובאלו מקרים תזכו לקצבה חודשית? מדריך לנפגעי תאונות עבודה

הכרה בנפגע כנפגע בעבודה יכולה לגלם בתוכה יתרונות לא מעטים, אך האם יש בכך גם חסרונות? אחרי שבמדריך הקודם בדקנו מהי ההגדרה של תאונת עבודה וכיצד יש לנהוג במקרה כזה, הפעם בחנו אילו סוגים של תאונות עבודה קיימים ומהם היתרונות בהכרה בפגיעה כתאונת עבודה.

 

תאונות עבודה - סדרת מדריכים בערוץ הקריירה :

 

מה נכלל בתאונת עבודה?

ישנן תאונות עבודה קלאסיות שנכנסות לקטגוריה של חבלה פיזית ונזק מיידי. למשל: החלקתם ברחוב ושברתם את היד, נפלתם מסולם ושברתם את הרגל או נפגעתם בתאונת דרכים - כל זאת במסגרת העבודה.

 

ישנן תאונות עבודה שהן פחות טריוויאליות ואינן נכנסות לקטגוריה של חבלה פיזית. למשל: אירועי לב ומוח, מחלות נפש, מחלות פנימיות (סכרת, למשל) וכו'. גם פגיעות מסוג זה, שאינן כתוצאה מגורם חיצוני הנראה לעין, מוכרות כתאונת עבודה אם הן נגרמו כתוצאה מאירוע חריג במהלך העבודה.

 

אירוע חריג בעבודה יכול להיחשב כמאמץ פיזי מיוחד, ויכוח קשה שגרם למצב של לחץ נפשי או כל אירוע אחר שהיווה טריגר לגרימת הנזק שבגינו מוגשת התביעה. במקרים מסוג זה יש חשיבות רבה לאופי האירוע, ללוחות הזמנים, לסוג הנזק ולגורמי הסיכון של הנפגע. לכן בדרך כלל נעזרים בחוות דעת של רופא מומחה בתחום, על מנת לקבוע את הקשר הסיבתי בין האירוע בעבודה לבין הנזק.

 

בנוסף, ישנן תאונות עבודה מסוג "מיקרוטראומה". אלו תאונות שבהן הנזק נגרם כתוצאה מ"מיקרו-תאונות" רבות, אשר באופן מצטבר גורמות לנזק בלתי הפיך. לדוגמא, פגיעות בגב תחתון של נהגי משאיות, הנגרמות בשל הזעזועים והרעידות בזמן הנסיעה; פגיעות בכתפיים של צבעים, הנגרמות בשל אופי העבודה עם הידיים מעל גובה השכמות, וכיו"ב.

 

מה היתרונות בהכרה בפגיעה כתאונת עבודה?

ימי המחלה בגין תאונת עבודה נקראים "דמי פגיעה". אם נגרמה לנפגע נכות בעקבות התאונה, אתם זכאים לקבל גמלה בגין הנכות. אם לנפגע בין 9%-19% נכות, הוא זכאי למענק חד פעמי ואם נכותו עולה על 20%, הוא זכאי לקצבה חודשית. כך או כך, המענק והקצבה יהיו מבוססים על השכר של הנפגע.

 

היתרון העיקרי בהכרה בפגיעה בעבודה הוא בזכות לקבל גמלה כספית בהתאם למצב הרפואי, וזאת גם אם ממשיכים לעבוד כרגיל. בנוסף, במקרה של החמרה עתידית במצב, ניתן לפנות לבית הדין בתביעה מתאימה, ולהגדיל את אחוזי הנכות ואת הקצבה החודשית בהתאם. הוצאות רפואיות הקשורות לתאונת העבודה מכוסות במלואן על ידי הביטוח הלאומי.

 

תאונת דרכים העונה על הגדרת תאונת עבודה מעניקה למבוטח זכויות, הן במסגרת חוק הביטוח הלאומי והן במסגרת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות הדרכים. יודגש כי כאשר תאונת הדרכים היא גם תאונת עבודה, זכויות הנפגע מחברת הביטוח יגזרו מאחוזי הנכות שיקבעו לו על ידי הוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי, אלא אם נתקבלה חוות דעת של מומחה שמונה בתביעה מול חברת הביטוח קודם לכן.

 

במידה שהוגשה תביעה למוסד לביטוח לאומי, חשוב מאוד למקסם את הזכויות בוועדות השונות. לפיכך, יש לוודא שכל הליקויים עקב התאונה מוצגים בפני הוועדה, ובמידת הצורך גם להצטייד בחוות דעת של מומחה בתחום הליקוי העיקרי או בתחום הליקוי השנוי במחלוקת.

 

במקרים מסוימים, יש לשקול להתחיל בהליך מול חברת הביטוח ולא מול המוסד לביטוח לאומי. זאת על מנת שמי שיקבע את אחוזי הנכות יהיה מומחה מוסכם ואובייקטיבי - ולא ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי.

 

היתרון של הגשת התביעה למוסד לביטוח לאומי הוא שמדובר בהליך שיש עליו שתי ערכאות ערעור: ערעור על ועדה רפואית המוגש לוועדה רפואית לעררים, וערעור על ועדה רפואית לעררים המוגש לבית הדין לעבודה.

 

האם אין בכלל חסרונות?

הכרה בנפגע כנפגע עבודה אינה באה במקום זכויות אחרות. כך, לדוגמא, אם נפגעתם בתאונת דרכים שהיא תאונת עבודה, תוכלו לקבל את זכויותיכם מהביטוח הלאומי כנפגעים בעבודה, וגם לקבל פיצוי מחברת הביטוח בגין תאונת דרכים.

 

אמנם לא תוכלו לקבל יותר מ-100% מהנזק שנגרם לכם, אבל ההכרה בכם כנפגעים בעבודה לא תפגע בזכויותיכם. ההיפך: היא תבטיח לכם זכויות מסוימות שכלל לא בטוח שתקבלו במסגרת התביעה לפיצויים מחברת הביטוח.

 

ככלל, הסכומים שהזכאי קיבל, מקבל ויקבל מהמוסד לביטוח לאומי מנוכים מהסכומים אותם הוא זכאי לקבל מחברת הביטוח. דברים אלה נכונים גם כאשר הנפגע פונה קודם לחברת הביטוח, ורק לאחר מכן מממש את זכויותיו מול המוסד לביטוח לאומי.

 

הכותב הוא עורך דין ממשרד עו"ד צבי יעקובוביץ העוסק בדיני ביטוח ונזיקין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חבלה פיזית - תאונת עבודה קלאסית
צילום: shutterstock
צילום: אילן סבירסקי
עו"ד עופר שנקר
צילום: אילן סבירסקי
מומלצים