שתף קטע נבחר

"אנחנו לא נגד הרבנות. אנחנו בעד חופש בחירה"

שוברים את הכוסות: עדי רם ראיינה את מנכ"ל "ישראל חופשית" על המאבק העיקש שהוא מנהל כרגע, בדרך להפוך את החתונות בישראל לחופשיות משליטת הרבנות. מאבק בסימן אופטימי

"ל"ג בעומר הוא חג החתונות והגיע הזמן שבישראל נוכל לקבוע איך, עם מי ומתי אנחנו מתחתנים/ות. בישראל של 2013 אנחנו רוצים את החופש לבחור וכולם מוזמנים". כך נכתב בעמוד האירוע "חופש בחירה בנישואים", שיתקיים ביום ראשון הקרוב (28.4) בכיכר רבין שבתל אביב.

 

עוד בנושא:

נישואים אזרחיים בישראל - כישלון ידוע מראש?

חתונה חילונית: רק מה שרלוונטי לכם

עוד על נישואים אזרחיים בפייסבוק של ערוץ יחסים

כל החדשות בפייסבוק של ynet  

 

את האירוע יזמה עמותת "ישראל חופשית", במטרה לשבור את המונופול של הרבנות בישראל על הנישואים. "ישראל חופשית" היא תנועה ציבורית לא מפלגתית, לה מאות פעילים וסניפים רבים ברחבי הארץ, הפועלת בין השאר, לקדום פוליטיקה נקייה מדת, חופש דת וחופש מדת במדינה.

 

 

לשבור את המונופול

הנושא העומד על הפרק ביום ראשון הקרוב הוא שבירת המונופול הרבני וקידום קיומם של נישואים אזרחיים במדינת ישראל. התאריך כמובן, אינו מקרי. הוא נבחר משום שלפי חוקי הרבנות, אין לקיים חתונות בעת ספירת העומר (מפסח ועד שבועות), מלבד ליל ויום ראש חודש אייר, וליל ויום ל"ג בעומר.

 

מכאן קיבל החג ל"ג בעומר את הכינוי "חג החתונות", ולכן ראו לנכון חברי העמותה, לקיים את האירוע דווקא ביום הזה. גם תזמון האירוע אינו מקרי. לדבריו של מארגן האירוע ומנכ"ל עמותת "ישראל חופשית", מיקי גיצין, מה שהביא אותו ליזום את האירוע הוא גם המגמה העולמית לאישור נישואין חד מיניים.

 

רק השבוע הפכה צרפת למדינה ה-14 בה מעוגנים בחוק נישואים חד מיניים, ובשבוע שעבר גם ניו זילנד הצטרפה לרשימה יחד עם הולנד, בלגיה, ספרד, פורטוגל, קנדה, נורווגיה, דנמרק, איסלנד, שוודיה, דרום אפריקה, ארגנטינה ואורוגוואי. זאת בנוסף ל-9 מדינות נוספות בתוך ארצות הברית. "לא יכול להיות שהעולם מתקדם ומאשר נישואים חד מיניים בעוד מדינת ישראל, שמחשיבה את עצמה למדינה נאורה, לא מאפשרת לתושביה נישואים אזרחיים", הכריז גיצין בראיון שקיימתי איתו השבוע.

 

יותר ויותר מדינות מאפשרות נישואים אזרחיים וחד מיניים בתחומן. חתונה בבריטניה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יותר ויותר מדינות מאפשרות נישואים אזרחיים וחד מיניים בתחומן. חתונה בבריטניה(צילום: רויטרס)

 

רק מאבק יביא שינוי

"במקביל לאירועים כגון אלו", הוסיף גיצין, "אנו מנהלים גם מהלכים פוליטיים ומנסים לקדם הצעת חוק בנושא יחד עם קואליציה שלמה של ארגונים, ביניהם: התנועה הרפורמית, התנועה המסורתית הקונסרבטיבית, שתי"ל, מבוי סתום ועוד. גם ח"כים שונים הכריזו שיגיעו לאירוע ביום ראשון ותומכים במאבק, ביניהם: ניצן הורוביץ, מיקי רוזנטל, תמר זנדברג, רינה פרנקל ועוד".

 

"כרגע אנו נמצאים בדין ודברים עם ח"כים מסיעות שונות, ומה שמונע את התקדמות הנושא היא חוסר המוכנות של הממשלה לשנות את המציאות. לכן חלק ממטרת האירוע הוא גם הפעלת לחץ על המערכת הפוליטית. גם השינויים במדינות האחרות הגיעו אחרי מאבקים קשים של הציבור. בצרפת זה קרה לאחר חודשים של סערה ציבורית". מיקי סבור שגם כאן, אם ניאבק מספיק, נוכל להביא לשינוי אמיתי. "הקהילה הגאה ברחבי העולם הוכיחה שמאבקים עיקשים משתלמים, ואני מאמין שגם כאן אנו יכולים להצליח".

 

מי נפגע מהמונופול הרבני?

לפי נתוני הלמ"ס, בשנת 2010 התחתנו בישראל 47 אלף זוגות בבתי הדין המוסמכים לעריכת נישואים. באותה שנה, כמעט 10 אלף זוגות דיווחו במשרד הפנים שנישאו בחו"ל. בחישוב מהיר זה אומר שאחד מתוך שישה זוגות לא התחתן בארץ באותה שנה. מהנתונים הנ"ל ניתן להבין כי יש בארץ רצון רב להתחתן בנישואים אזרחיים.

 

לדבריו של גיצין, "יש עד 400 אלף איש שבכלל לא יכולים להתחתן בארץ, ביניהם: כהן וגרושה, זוגות חד מיניים, ועוד רבים". בנוסף, גם אוכלוסיית העולים החדשים סובלת מקשיים שעושה להם הרבנות, משום ש"יהדותם מוטלת בספק".

 

מתוך עיון באתר הרבנות, ניתן למצוא שעל עולה חדש להביא "פסק דין מבית הדין הרבני על יהדותו ורווקותו", עניין שלוקח זמן רב ועשוי לגרום לדחיית החתונה עד למציאת המסמכים המתאימים. "הבעיה האמיתית בכלל נמצאת בגירושים", מוסיף גיצין, מאחר שגם זוגות שהתחתנו בנישואים אזרחיים חייבים לעבור דרך הרבנות בשביל להתגרש. לדבריו, "הרבנות היא גוף מיושן המנוהל על ידי גברים וכאן יש גם פגיעה בנשים. אישה למשל, לא יכולה לקבל גירושים בלי אישור הגבר, בעוד הגבר יכול".

 

"התקנות שקבעה הרבנות משאירות הרבה אנשים ללא יכולת להתחתן" (צילום: חיים צח) (צילום: חיים צח)
"התקנות שקבעה הרבנות משאירות הרבה אנשים ללא יכולת להתחתן"(צילום: חיים צח)

 

מתי אפשר להתחתן?

מעבר לקביעה של מי רשאי להתחתן, מי רשאי להתגרש ואיך, מעיון קצר באתר הרבנות ניתן למצוא את הגזרות הבאות הנוגעות למועד החתונה ולקיום הטקס:

 

• את יום הנישואים קובעים רק לאחר השיחה עם מדריכת הכלות.

• אין מסדרים קידושים במקומות שאינם עומדים בפיקוח רבנות.

• בימי שישי וערבי חג נערכות חופות עד השעה 12:00 בצהרים בלבד, בעונת החורף. ועד השעה 13:00 בעונת הקיץ.

• אין עורכים חופות במוצאי שבת וחג.

 

• בתעניות שבעה עשר בתמוז ובתשעה באב, אין מתקיימות חופות, לא בכניסת הצום ולא במוצאי הצום.

• הימים בהם עורכים חתונות בתקופת ספירת העומר (מפסח ועד שבועות): ליל ויום ראש חודש אייר, ליל ויום ל"ג בעומר - לאשכנזים ומבוקר ל"ד בעומר ואילך - לספרדים.

• אין עורכים חופות בימי בין המצרים, מי"ז בתמוז ועד ט' באב - לאשכנזים ולספרדים מראש חודש אב עד ט' באב.

 

 

למרות הגזרות והמגבלות של הרבנות, גיצין מדגיש כי המאבק אינו נגד הרבנות, אלא בעד חופש בחירה. "אנחנו לא נגד נישואים דתיים, אבל אנחנו בהחלט שואפים שתהיה אפשרות במדינה לקיים נישואים אזרחיים בנוסף לכך. המטרה היא לאפשר לאזרחים חופש בחירה, ולא לשלול את יכולתם להתחתן נישואים דתיים".

 

"אני מאמין שאם קיום נישואים דתיים היה מגיע מבחירה ולא מכפייה, היו ממשיכים לקיים אותם ואולי אפילו יותר ממה שמקיימים עכשיו. דוגמה לכך ניתן לראות למשל במנהגים כגון יום כיפור וקיום ברית מילה. אלו שני מנהגים שאינם מעוגנים בחוק, ועם זאת המנהגים שישראלים מקיימים יותר מכל".

 

בואו להיות חברים שלנו בפייסבוק  

 

ל"ערה?"- דף הפייסבוק של עדי רם

 

לדף הפייסבוק של עמותת ישראל חופשית   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"חופש הבחירה עם מי ואיך להתחתן היא מטרת האירוע המרכזית"
צילום: shutterstock
מיקי גיצין. מארגן האירוע ומנכ"ל ישראל חופשית
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים