שתף קטע נבחר

חברת ועדה: אין משורר מזרחי שמתאים לשטר

שרי רז לקחה חלק בוועדה של בנק ישראל שבחרה להנציח משוררים ממוצא אשכנזי בלבד על ארבעת השטרות החדשים. לערוץ 10 היא אמרה: "אם היה מישהו בולט הוא ודאי היה נכנס לרשימה. חשבנו על יהודה הלוי, אבל לא היתה תמונה"

"אני ממש לא מכירה משוררים מזרחיים בולטים במאה ה-20", את הדברים הללו אמרה אמש (א') שרי רז, שכיהנה כחברה בוועדה שבחרה להנציח על השטרות החדשים של בנק ישראל ארבעה משוררים - כולם ממוצא אשכנזי. את הדברים אמרה רז בתוכנית "לילה כלכלי" של ערוץ 10 ובכך המשיכה את הסערה שמלווה את הפרשה מאז יום שישי.

 

 

 

 

השטרות החדשים. רז: "אני פשוט לא מכירה" ()
השטרות החדשים. רז: "אני פשוט לא מכירה"

  

סערת השטרות - כתבות נוספות ב-ynet:

 

רז חברה בוועדה המייעצת לתכנון שטרות ומטבעות של בנק ישראל, בראשות השופט בדימוס יעקב טירקל. כשנשאלה מדוע לא נבחרה דמות מזרחית שתופיע על השטרות החדשים, היא השיבה: "אם היה מישהו בולט הוא ודאי היה נכנס לרשימה. אני פשוט לא מכירה. יכול להיות שתאמר שזאת ועדה בורה, אבל אני ממש לא מכירה משוררים מזרחיים בולטים במאה ה-20 שמלמדים אותם בבתי ספר, שצעירים וצעירות כותבים ולומדים אותם ושרים אותם, מלחינים נעימות לפי המילים שלהם. אני לא מכירה, אם אתה מכיר - תן לי הצעה. אם מישהו אחר מכיר - שייתן לי הצעות".

 

רז הוסיפה כי "כל מי שהתראיין היום ברדיו, כולם אמרו יהודה הלוי. לא אמרו שמות נוספים. אני מחכה לשמות נוספים. אם היו שמות נוספים הייתי אומרת 'אוקיי, יכול להיות שעשינו טעות', אבל אני מסתכלת על השמות ואני מרוצה מהם". חברת הוועדה הוסיפה ואמרה: "לא חשבנו על עניין של עדות המזרח. חשבנו בהתחלה עם שירת ספרד ומישהו הציע את יהודה הלוי, אבל אנשי המקצוע אמרו שאין תמונה שלו". לדבריה, "יכול להיות שזה מטריד אנשים. יכול להיות שבפעם הבאה יכניסו במקום חמישה מזרחיים".

 

הביקורת על זהות המשוררים שהונצחו על השטרות – ובעיקר על מוצאם – החלה כבר ביום שישי, כשח"כ אריה דרעי מש"ס קרא לשרי הממשלה לא לאשר את השטרות החדשים "לא יתכן שלא מצאו ולו משורר מזרחי אחד, להטביע את דיוקנו על השטרות. כסף עם דמות מזרחית לא שווה פחות".

 

על השטרות החדשים יוטבעו דמויותיהם של המשוררים רחל (20 שקל), שאול טשרניחובסקי (50 שקל), לאה גולדברג (100 שקל) ונתן אלתרמן (200 שקל). בקרוב יונפקו שניים מהם (50 ו-200 שקל), ובעוד כמה חודשים, והשניים האחרים באביב 2014. השטרות הישנים ייצאו באופן סופי מהמחזור בשנת 2017.

 

לאורך השנים הופיע רק אדם אחד ממוצא מזרחי מובהק על השטרות בישראל – הרמב"ם. המדקדקים יוכלו לצרף אליה גם את השטר עם דמותו של משה מונטיפיורי, אנגלי ממוצא ספרדי-איטלקי שיש שיחשיבו אף אותו למזרחי.

 

פעם היו מזרחים בולטים. הרמב"ם (צילום: מתוך אתר בנק ישראל) (צילום: מתוך אתר בנק ישראל)
פעם היו מזרחים בולטים. הרמב"ם(צילום: מתוך אתר בנק ישראל)

 

אז כמה מזרחיים היו על השטרות הישראליים עד היום? בסדרה הראשונה של שטרות בנק ישראל שהונפקה עם דמויות בשנת 1959, הופיעו דמויות ללא ייצוג עדתי: חקלאית, ימאי, פועל, מדען, חקלאי וחלוצים. בסדרה שלאחריה, מ-1969, הופיעו אישים בסדר הבא: אלברט איינשטיין, חיים נחמן ביאליק, חיים ויצמן ובנימין זאב הרצל - כולם אשכנזים.

 

בסדרה שהונפקה ב-1975 הופיעו הנרייטה סאלד, משה מונטיפיורי, חיים ויצמן, בנימין זאב הרצל ודוד בן גוריון. בסדרת השטרות ב-1980 הופיעו על השטרות מונטיפיורי, ויצמן, הרצל, בן-גוריון, זאב ז'בוטינסקי, אדמונד דה רוטשילד, הרמב"ם (מזרחי), לוי אשכול וגולדה מאיר. ב-1985 נוספו לסדרה החדשה גם משה שרת, יצחק בן צבי, זלמן שזר וש"י עגנון.

 

לפני ישיבת הממשלה אתמול גררה הביקורת הדים. "איפה מורשת יהדות ספרד?", שאל שר הכלכלה נפתלי בנט בעמוד הפייסבוק שלו, והצהיר כי "בישיבת הממשלה אעמוד על כך שייכלל גם משורר/ת מיהדות ספרד בשטרות החדשים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ענת מוסברג
שרי רז. "אם אתה מכיר - תן הצעה"
צילום: ענת מוסברג
מומלצים