שתף קטע נבחר

פי 2 מהערכות: 260 אלף מתו מהרעב בסומליה

דו"ח חדש שיפורסם השבוע חושף כי הרעב הכבד שפקד את המדינה האפריקנית ב-2011 היה קטלני יותר ממה שחשבו. מחצית מהמתים היו ילדים בני חמש ומטה ועשרות אלפים מתו לשווא בגלל תגובתה האיטית של הקהילה הבינלאומית

הרעב הכבד שפקד את סומליה מוכת הבצורת בשנת 2011 גבה את חייהם של 260 אלף בני אדם - מחצית מהם ילדים בגיל חמש ומטה. כך עולה מממצאי דו"ח חדש שיפורסם השבוע ויחשוף כי מניין ההרוגים מרעב במדינה האפריקנית גבוה פי שניים מאומדנים קודמים שנעשו.

 

רעב בסומליה: המוסלמים תורמים 350 מיליון דולר

התינוק הסומלי שצוּלם גווע ברעב ניצל ממוות

 

ארגוני סיוע בינלאומיים מאמינים כי עשרות אלפי בני אדם מתו בסומליה לשווא משום שהקהילה הבינלאומית הגיבה באיטיות לסימנים המוקדמים של הרעב המתקרב במזרח אפריקה בסוף 2010 ובתחילת 2011.

 

מדינה מוכת רעב. סומלית ובנה בן השנה (צילום: AP) (צילום: AP)
מדינה מוכת רעב. סומלית ובנה בן השנה(צילום: AP)

 

מניין ההרוגים הוסיף לעלות כשחמושים איסלאמיסטים מארגון "אל-שבאב" מנעו משלוחי מזון לאזורים מוכי רעב בדרום-מרכז סומליה שנמצאים בשליטתם. אותם אנשי מיליציה היו אלה שגם הקשו על ההערכה המדויקת של מניין ההרוגים.

 

חדשות נוספות בעמוד הפייסבוק של ynet

 

עוד חדשות בעולם :

חשש לפצצה: שער הניצחון בפריז פונה מתיירים

מזכ"ל האו"ם לאסד: תן לחקור שימוש בנשק כימי

ארה"ב: סרבנית המלחמה הראשונה עומדת לדין

"אתה רשאי לנשקוּ את הכלה". חתונה לבנה ביפן

 

גורם מערבי שקרא את ממצאי הדו"ח סיפר היום (יום ב') לסוכנות הידיעות AP כי 260 אלף בני אדם מתו בסומליה ושמחציתם היו ילדים בני חמש ומטה.

שני גורמים נוספים אחרים שגם עודכנו בפרטי הדו"ח אישרו שמניין ההרוגים מרעב מגיע לטווח של רבע מיליון.

 

מי שאחראי לחיבור הדו"ח הוא ארגון "הרשת להתרעה מוקדמת מפני רעב" (FEWSNET). ארגון זה זוכה למימון מ-USAID, זרוע של הממשל בארצות הברית שממונה על סיוע החוץ האזרחי שמושיטה ארה"ב למדינות שונות בעולם, ומ"היחידה לביטחון מזון ותזונה - סומליה" שהוקמה על ידי ארה"ב ובריטניה.


הערכה של ממשלת בריטניה קבעה כי כ-100 אלף בני אדם מתו מרעב בסומליה (צילום: AP) (צילום: AP)
הערכה של ממשלת בריטניה קבעה כי כ-100 אלף בני אדם מתו מרעב בסומליה(צילום: AP)

 

הערכה קודמת שביצעה ממשלת בריטניה קבעה כי בין 50 אלף ל-100 בני אדם מתו מרעב בסומליה. הדו"ח החדש מתבסס על מחקר שביצעו מומחים בעלי ניסיון בהערכת מנייני הרוגים באסונות ובעתות חירום. מומחים אלה הסתמכו על נתוני מזון ותזונה שנאספו על ידי "היחידה לביטחון מזון ותזונה - סומליה".

 

הפוליטיקה של הרעב

כאשר שרת הבריאות של סומליה, מריאן קאסים אחמד, נשאלה על הדו"ח, היא אמרה שהיא אינה מעוניינת להגיב עליו עד אשר תקרא אותו בגלל כמה ספקות שיש לה לגבי דיוק הנתונים.

 

סיקאנדר חאן, ראש ארגון UNICEF (קרן החירום הבינלאומית של האו"ם לילדים) בסומליה, גם אמר שהוא צריך לבחון את האופן שבו בוצע המחקר בטרם יגיע לממצאיו. אולם, הוא אמר שבאופן כללי, התגובה לרעב בסומליה הייתה בעייתית משום שהיא הייתה תלויה בדינמיקה פוליטית. הוא אמר שהקהילה הבינלאומית צריכה לשנות את הדרך שבה היא מסווגת דרגות של רעב. "אתה מאבד ילדים עד הרגע שבו אנשים מבינים שהמצב עונה להגדרה הקבועה של רעב".


"מה אנחנו עושים עם זה? איך נתקן לפעם הבאה?" (צילום: AP) (צילום: AP)
"מה אנחנו עושים עם זה? איך נתקן לפעם הבאה?"(צילום: AP)

 

מרתה אוורארד, מנהלת סניף ארגון הבריאות העולמי בסומליה, אמרה שהיא עדיין לא ראתה את הדו"ח אבל שהיא איננה מופתעת ממניין ההרוגים הגבוה שצוין בדו"ח. "הסומלים עצמם נדהמו ממספר הנשים והילדים המתים", היא אמרה והוסיפה: "זה צריך ללמד אותנו לקח, אבל מה אנחנו עושים עם זה? איך נתקן את זה לפעם הבאה?".

 

"הסיוע הגיע מאוחר מדי"

רוב הסיוע לרעבים בסומליה הגיע אחרי שתמונות של ילדים רעבים, כחושים וחלשים פורסמו בכלי תקשורת בינלאומיים בזמן שהאו"ם הכריז על מצב רעב במדינה ביולי 2011. "עד שהסיוע הגיע זה היה מאוחר מדי", אמרה אוורארד.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אלפים צעדו אלפי קילומטרים עד שהגיעו למחנות עקורים במדינות שכנות (צילום: AFP, TOBIN JONES   ) (צילום: AFP, TOBIN JONES   )
אלפים צעדו אלפי קילומטרים עד שהגיעו למחנות עקורים במדינות שכנות(צילום: AFP, TOBIN JONES )

  

בדו"ח שפרסמו בשנה שעברה ארגוני הסיוע Oxfam ו-Save the Children עלה כי מדינות עשירות המתינו עד שהמשבר בסומליה היה בעיצומו בטרם תרמו סכומי כסף למדינה האפריקנית. עוד נכתב בדו"ח כי סוכנויות הסיוע היו איטיות בתגובתן למשבר ההומניטרי.

 

תגובה מהירה יותר לרעב בסומליה לא הייתה מונעת מקרי מוות באזורים שנמצאים בשליטה של ארגון "אל-שבאב" האיסלאמיסטי. הארגון הקיצוני החמוש מנע מגברים רבים לעזוב את האזור המוכה הרעב ולא התיר לסיוע בינלאומי ומזון להיכנס פנימה.

 

בעקבות המצב, אלפי סומלים נאלצו לצעוד עשרות ומאות קילומטרים עד שהגיעו למחנות עקורים בקניה ובאתיופיה. משפחות רבות איבדו ילדים וקשישים בדרכים שנודעו בשם "דרכי המוות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדינה מוכת רעב. ילד סומלי שחולה בחצבת
צילום: AP
מנעו כניסת סיוע בינלאומי. לוחמי "אל-שבאב"
צילום: AP
מומלצים