שתף קטע נבחר

בציר טוב: פרויקט "יקבים תאומים"

פרויקט "יקבים תאומים" המקרב בין יקבי האיכות של ישראל ליקבים בגרמניה, חגג 5 שנים בערב טעימות מיוחד של יינות יקב טפרברג 1870 ביקב האח, הופקלר וירצבורג שבדרום גרמניה. מאילו יינות נרשמה התלהבות ומה כדאי לחפש בארץ? רועי ירושלמי מדווח

בכיכר שבלב העיר וירצבורג ממוקם "שטאטליכר הופקלר" (Staatlicher Hofkeller Würzburg), ובעברית: "היקב העירוני". במרכז אולם הכניסה ממוקם שלט זהוב מאיר עיניים עם כיתוב בעברית ובגרמנית. "יקבים תאומים - למען הבנה הדדית, חילופי ידע וידידות אמיצה", הוא מצהיר בהתרגשות לא אופיינית, נוגעת ללב, על החיבור בין היקב בן 885 השנים והוותיק בגרמניה, לתאומו הישראלי.

 

עוד בערוץ האוכל:

פריקה שואו: מתכוני פריקי

גן בוואריה: הכל על ביר גארדן

היפהפייה והיחפנית: איזו מכונת קפה יותר משתלמת?

 

בשבוע שעבר נערך במרתפי היין המהודרים של יקב הופקלר ערב טעימות מיוחד של יינות "טפרברג 1870", במסגרת יוזמת "יקבים תאומים", שמציינת כעת 5 שנים לקיומה.

 

אירחו את טפרברג 1870. הופקלר ()
אירחו את טפרברג 1870. הופקלר

 

פרויקט "יקבים תאומים" הוא אחד המיזמים המרתקים בתחום היין בישראל. מטרתו לקרב בין יקבי איכות בגרמניה לישראל ויותר מכך - בין הלבבות בשתי המדינות.

 

במסגרתו נוצרים שיתופי פעולה בין יקבים בשתי המדינות, נחלק ידע טכני (בהופקלר, למשל, הוכנסו לשימוש טפטפות בכרמים לאחר הביקור בישראל), מעוּדד ייצוא וייבוא של יין ומקודם יין בארץ המקור של כל אחד מהיקבים.

 

הפרויקט נוצר ביוזמת בני הזוג ברוך ורנה זלצמן, בעלי "צג" (zag), יצואנית יינות ישראליים לגרמניה שאמונה על ייצוא היינות של יקבים כ-"טוליפ", "ויתקין" ועוד. לפרויקט חברו עד כה 16 יקבים, 8 מכל מדינה.

 

כך שודך יקב מרגלית ליקב היימן לוונשטיין שבחבל מוזל, ויתקין - למוסבאכר שבפפאלץ, יקב רמת הגולן צוּות ליקב קלוסטר אברבך וכאמור טפרברג 1870 - להופקלר.

 

יקב הופקלר נוסד ב-1128 ומתמחה ביינות לבנים בכלל ומזני הענבים סילבנר וריזלינג בפרט. יינות היקב, שמקורם בכרם השטיין המפורסם שעל גדות המיין, עלו על שולחנות בתי המלוכה האירופאיים ונודעו בגרמניה ומחוצה לה, בפרט במאות ה-18 וה-19. בתקופה זו גם גמר המשורר גתה את הלל יינות היקב, שהחשיב אותו לאהובים עליו ביותר.

מבירות פרנאקוניה ההיסטורית. וירצבורג ()
מבירות פרנאקוניה ההיסטורית. וירצבורג

 

הופקלר נמצא מיום היווסדו בבעלות פטרוני וירצבורג המתחלפים, שישבו על הטירה שבראש הגבעה המשקיפה על העיר.

 

תחילה היה זה דוכס פרנקוניה, שהתחלף בבישוף-הגמון מטעם הקיסרות הרומית וכיום נמצא היקב בבעלות ממשלת בוואריה.

 

בארץ לא ניתן להשיג את יינות היקב, אך בגרמניה הם נמכרים כיינות עילית, בעיקר בזכות המורשת המיוחסת.

 

וירצבורג עצמה היא אחת משלושת ערי הראשה והבירות של דוכסות פרנקוניה העתיקה, יישות פוליטית שנכנסה מזמן לדפים של ספרי ההיסטוריה ומחולקת כיום בין מספר מדינות פדרליות בגרמניה.

 

שמה הגרמני, 'פראנקן', עדיין נודע כאחד מאיזורי היין המפורסמים של הארץ, בזכות היינות הלבנים והעדינים שמקורם בענבי הכרמים של נהרותיה. אלה מבוקבקים בבקבוקים פחוסים וגוציים, בדומה לבקבוק המתאוס שזכור היטב ללגמני יין ישראליים משנות ה-80 וה-90.

 

מזכיר קצת מתיאוס בצורתו. בקבוק יין-פרנאקן לבן (ריזלינג, במקרה זה) של הופקלר ()
מזכיר קצת מתיאוס בצורתו. בקבוק יין-פרנאקן לבן (ריזלינג, במקרה זה) של הופקלר

 

 

בפרנקוניה ההיסטורית היו ממוקמות גם ערי ש"ום (שפאייר, וורמס ומיינץ) שנודעו כמרכזי הלימוד התורניים החשובים בתור הזהב של יהדות אשכנז בימי הביניים, שנתחסלו בעקבות פוגרומים במאות ה-12 וה-13.

 

יהודי וירצבורג, בדומה לשאר מחוזות היין של גרמניה, לקחו חלק משמעותי בסחר והשיווק של התוצרת המקומית בתקופה המודרנית, ממש עד לימי עליית המפלגה הנאצית לשלטון ולשואה. 60% מתוצרת היין הכללית בגרמניה שלפני 1933 - שנת עלייתו של היטלר לשלטון – שווקו ויוצאו על ידי יהודי גרמניה.

 

הביקור של טפרברג הוא ביקור הגומלין של היקב בגרמניה, אחרי שמנכ"ל הופקלר, מייקל ינסן, ביקר בשנה שעברה ביקב שבצרעה.

 

באירוע הטעימות החגיגי נכחו טיבור שלו-שלוסר, קונסול ישראל במינכן ודרום גרמניה וכן ברברה שטאם, יושבת ראש הפרלמנט הבווארי, גאורג רוזנטל, ראש העיר של וירצבורג, ראש הקהילה היהודית בווירצבורג, בעלי יקב "טפרברג 1870" מוטי טפרברג ובני משפחתו וכן יינן היקב, שיקי ראוכברגר.

 

 

בערב הטעימות התקיימה הרצאה בנושא מקומם המכריע של יהודי גרמניה בתעשיית היין המקומית לפני מלחה"ע ה-2, שנשא ד"ר דניאל דקרס, עורך מוסף האקטואליה של העיתון "פרנקפורטר אלגמיינה". אחר כך נערכה טעימה מודרכת של 7 יינות של "טפרברג 1870" שערך ראוכברגר. התלהבות נרשמה מיינות הקברנה והמלבק של היקב, זנים לא רגילים, כמעט אקזוטיים בעבור איזור קריר ולא-ממוזג יחסית.

 

מאידך, אנחנו התלהבנו במיוחד מיין הריזלינג המבעבע של היקב, שמיוצר בחבל מזה מאות שנים במתודת שמפנואז, כלומר – בדומה לאופן ההכנה של שמפניה בחבל שמפאן. בארץ ניתן להשיג יינות דומים שמקורם במחוזות אחרים בגרמניה - דונהוף (Dönnhoff) מנאהה ופטר יעקוב קון (Peter Jakob Kuhn) מריינגאו, שניהם מיובאים לישראל על ידי חברת ג'אקונדה.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יקב הופקלר
מוטי טפרברג ומייקל ינסן
מומלצים