שתף קטע נבחר

באיחור קל בגלל סוריה: נתניהו ממריא לסין

הביקור הנדיר של ראש הממשלה במעצמה הכלכלית לא נדחה למרות המתיחות בצפון. על הפרק: קידום יחסי המסחר וניסיון לשכנע את המנהיגות לתמוך בהחרפת הסנקציות על איראן

על אף ההתחממות בגבול הצפון , באיחור קל של שעתיים ראש הממשלה ימריא היום לביקור המתוכנן בסין: כלכלה - וגם איראן, אלה הנושאים העיקריים שיעסיקו את בנימין נתניהו בביקורו במעצמה הכלכלית. הבוקר (יום א') הוא לא הזכיר במילה את התקיפות בסוריה, שגורמים ישראלים אישור לסוכנויות הידיעות כי ישראל אחראית להן. לפני ההמראה יכונס הקבינט. לבייג'ינג ימריא נתניהו יחד עם רעייתו שרה ועם ילדיהם יאיר ואבנר. בהיעדרו ימלא את מקומו שר הביטחון משה (בוגי) יעלון.

 

יפתח את הקשרים בין שתי המדינות? נשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
יפתח את הקשרים בין שתי המדינות? נשיא סין שי ג'ינפינג(צילום: Gettyimages)

 

ישראל מעוניינת לקדם משמעותית את יחסי המסחר בין שתי המדינות, הנאמדים כיום בכשמונה מיליארד דולר בשנה. החלוקה בין הייצוא לייבוא, עם זאת, אינה לטובתה של ישראל: קרוב לשני שלישים משמונת מיליארדי הדולרים שמחליפים ידיים בין שתי המדינות מגיעים לכיסים סיניים. לכמויות האינסופיות של מוצרים שמציפים את השוק הישראלי ועליהם התווית made in china יש מחיר, כך מתברר.

 

עוד בחדשות ynet:

אובמה: לישראל זכות להתגונן מנשק לחיזבאללה

התקיפה בסוריה, המסר לאיראן/ רון בן ישי

 

"בשלוש השנים האחרונות היתה קפיצה משמעותית ביחסים הכלכליים שבין שתי המדינות", אומר שר האוצר לשעבר, יובל שטייניץ, שפעל להידוק קשרי המסחר בין שתי המדינות. "היתה קפיצה גדולה ביצוא הישראלי לסין, אבל זה עדיין לא מספיק. צריך שתהיה קפיצה נוספת בשנים הקרובות, כדי שיהיה איזון בין הייצוא ובין הייבוא". בישראל רואים בסין ובהודו את שתי המעצמות הכלכליות של העתיד, ובירושלים יש מי שמאמין כי הידוק היחסים הכלכליים עם ביג'ינג יסייע למשק הישראלי לחצות את המשבר הכלכלי העולמי.

 

עסקים כרגיל. נתניהו בישיבת הממשלה המיוחדת היום בהר הרצל (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
עסקים כרגיל. נתניהו בישיבת הממשלה המיוחדת היום בהר הרצל(צילום: נועם מושקוביץ)

 

כך, לדוגמה, מאז מחצית 2010 השקיעו הסינים בפרויקטים ישראליים שונים קרוב ל-25 מיליארד שקל, לאחר שהשלטון הסיני נתן אור ירוק לחברות סיניות להפנות כספים גם לכאן. כעת מקווה נתניהו כי על הסכמי סחר חדשים יגדילו את ההשקעות הסיניות בישראל, והן את היצוא הישראלי לסין.

 

עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

"היעד הראשון שלנו מול הסינים הוא כלכלי", אומר סגן שר החוץ, זאב אלקין. "ראש הממשלה הבהיר בשבוע שעבר כי יש לנו אינטרס עמוק להיכנס עמוק יותר לשוק הסיני. כל התקדמות ביחסי המסחר בין שתי המדינות יכולה לתת דחיפה רצינית מאוד למשק הישראלי".

 

דחיפה כזו יכול לתת גם הסחר בנשק ובטכנולוגיות הצבאיות הישראליות. הסינים מעוניינים מאוד במה שיש לתעשיות הצבאיות להציע, הישראלים רוצים למכור, אלא שארה"ב הטילה וטו על הסחר בנשק ובטכנולוגיות. "מאז פרשת הפלקון (מטוס ריגול ומודיעין שבנתה ישראל עבור הסינים, ובלחץ ארה"ב נאלצה לבטל את מכירתו – א.ש), האמריקאים לא מוכנים לשמוע על סחר עם הסינים", אומר גורם מדיני בכיר. "בגלל ארה"ב, אין לנו מסחר צבאי איתם, למרות שהם מאוד רוצים. החלטנו לא להתעסק עם התחום הזה, כי זה גרם למתיחות קשה עם האמריקאים".

 

"רוצים שיתנו יד לסנקציות"

אז כסף הוא בהחלט חשוב, אך ראש הממשלה ינסה במהלך ביקורו לשכנע את המנהיגות החדשה של סין לתמוך גם בהחרפת הסנקציות נגד איראן. סין בלמה, באופן מסורתי, צעדים חריפים נגד איראן, אולם דווקא בתקופה האחרונה, אולי בהשפעתו של הנשיא ברק אובמה, משהו בבייג'ינג השתנה. "יש אצלם שיפור קל בנושא האירני", מציין השר יחסים בינלאומיים, יובל שטייניץ. "יש שינוי בכיוון של איראן, כי הם פתאום התחילו להבין שאם אירן תייצר פצצות הם יקבלו מעצמה גרעינית, כוח איסלמי גרעיני".

 

סין, אחת מצרכניות האנרגיות הגדולות בעולם, הפסיקה גם היא לרכוש נפט מאיראן, ובסבב הסנקציות האחרון תמכה בהחרפת הסנקציות במועצת הביטחון. במישור הכלכלי, הסינים פועלים כדי למנוע מחברות סיניות להמשיך ולסחור עם חברות איראניות, ובישראל מציינים בסיפוק כי "כשמעירים להם על חברות סיניות שלא נשמעות לסנקציות – הם ישר פועלים ומתקנים.

 

"אך בכל מקרה, מה שאנחנו רוצים מהסינים, זה שהם יתנו יד לסנקציות הרבה יותר חריפות נגד טהרן. הסינים והרוסים היו אלה שמיתנו כל הזמן את הסנקציות. לראש הממשלה חשוב מאוד להסביר לסינים את המצב שבו אנחנו נמצאים, ואת העובדה שהתקופה הקרובה תהיה קריטית מבחינת תוכנית הגרעין האירנית. לכן זה הזמן לפעול ביד קשה נגדם".

 

במשרד החוץ אומרים כי הסינים לא רוצים אומנם איראן גרעינית - אך הם נוקטים בגישה הפשרנית ביותר כלפי משטר האייתולות.

 "אנחנו צריכים לשכנע שהעתיד הקרוב היא תקופה קריטית", אומר גורם במשרד החוץ.

 

ומה באשר לזירה הפלסטינית? הסינים הביעו לאחרונה עניין להיות מעורבים יותר בתהליך המדיני בין ישראל ובין הפלסטינים, ודובר מטעם הממשל הסיני אף הציע לתווך בין נתניהו ובין אבן מאזן, שיבקר גם הוא בסין בשבוע הבא, אך ספק אם מדובר במעורבות ממשית בתהליך המדיני התקוע.

 

"הם רוצים להיות יותר מעורבים", מסביר גורם ישראלי, "אבל ברור לגמרי שהם לא שחקן ממשי בסיפור הזה. הסינים היו לאורך שנים לצד הפלסטינים והערבים, ובכל מקרה, ההשפעה שלהם באזור היא מועטה בשלב זה".

 

בסמיכות מפתיעה לביקורו של נתניהו הגיע היום (ראשון) גם ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן לבייג'ינג לביקור שאמור להסתיים ביום חמישי.

 

אבו מאזן אמר היום שבכוונתו להעלות בפגישותיו עם ההנהגה הסינית את הקשיים שבהם נתקל המו"מ בין ישראל לפלסטינים, וכן יבקש מההנהגה הסינית להשתמש בקשרים שלה עם ישראל על מנת לסייע להסרת המגבלות על הכלכלה הפלסטינית. אבו מאזן התייחס לסמיכות ביקורו לזה של נתניהו ואמר: "זו הזדמנות טובה עבור הסינים להקשיב לשני הצדדים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יטוס היום לסין. נתניהו (ארכיון)
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
צילום: גיל יוחנן
"קפיצה ביחסים הכלכליים. שטייניץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים