שתף קטע נבחר

למה לפנות זמן ולהכיר כשאפשר לסמס על הדרך?

לפני מספר ימים מספר לי חברי הטוב על תופעה מדאיגה – כמה בחורות איתן יצא לדייטים התעקשו באופן מוזר לנהל את מרבית התקשורת איתו באמצעות הודעות בוואטסאפ, והעדיפו להמעיט בשיחות טלפון. רק אני מוצא את זה מעוות?

דור האינסטנט הוא מושג חמקמק שהרבה פעמים אנחנו מגלגלים אותו על הלשון. לא ברור לנו אם הוא מתייחס אלינו, המסתובבים סביב גיל השלושים, או שאולי מדובר בכלל בדור המתבגרים הנוכחי - אלו שנעים לנו להתייחס אליהם בנימה קלה של זלזול והתנשאות.

 

עוד בנושא:

זהירות, הסמארטפון מסוכן לזוגיות שלכם

ביישן, כך תרשים אותה בדייט ולא רק בסמס

עוד על היכרויות בפייסבוק של ערוץ יחסים

עוד חדשות בפייסבוק של ynet  

 

אני לא מבין על מה המהומה הגדולה סביבי. אני סינגל תל אביבי, רוב חבריי הקרובים הם סינגלים תל אביבים, ועדיין - פעמים רבות אני יכול לעמוד באמצע רחוב סואן מבלי להבין לאן כולם סביבי רצים. הכל מוכרח להיות כאן ועכשיו, צילמת-שיגרת-פרסמת.

 

 

מכורים לזמינות

אחד מחבריי הטובים שחצה לפני זמן מה את מחסום גיל השלושים - הוא מה שנקרא "חופר מקצועי", זאת כמובן לפי דעת הקהל הרווחת, שכן אותו חבר הוא אדם וורבלי.

 

לפני מספר ימים מספר לי חברי הטוב על תופעה מדאיגה – כמה בחורות איתן יצא לדייטים לאחרונה התעקשו באופן מוזר לנהל את מרבית התקשורת איתו באמצעות הודעות בוואטסאפ, והעדיפו להמעיט בשיחות טלפון.

 

התופעה הזו שהצביע עליה, היא בעצם סימפטום למחלה חברתית גדולה הרבה יותר – ההתמכרות לזמינות. רובנו חוטאים בשליחת הודעות במהלך היום ומדמיינים שמדובר בניצול טוב יותר של הזמן, בין אם זה בשעות הבוקר בזמן הנסיעה לעבודה באוטובוס או ברכבת, במהלך יום העבודה או ארוחת הצהריים, צפייה בטלוויזיה בשעות הערב או אפילו בזמן ישיבה על הבר באמצע הלילה. בכל רגע נתון ננסה לנצל את הזמן טוב יותר.

 

זוהי כמובן אשליה גדולה. אמנם אנחנו מקבלים את התחושה שאנחנו יעילים יותר, אבל למעשה הניסיונות שלנו להתייעל הם כשלון חרוץ ובזבוז זמן משווע. זמינות היתר שהעבירה את התקשורת הבין-אישית שלנו להודעות טקסט קצרות, לאקוניות וחסרות רגש – גרמה, למעשה, לירידה חדה ברמת השיחה שהפכה לרדודה ושטחית, ובניגוד למה שנדמה לנו – גם קצרה הרבה יותר.

 

גם ההיכרות שלנו האחד עם השני, כבני אדם, כבני זוג פוטנציאלים, כחברים – הפכה לשטחית ביותר. מצד אחד, בעידן המודרני אנחנו באים במגע עם אנשים חדשים כמעט מדי יום. זה תהליך ממכר למדי שמאפשר לנו לשמור על תחושת רעננות תמידית בקשרים החברתיים שלנו.

 

מצד שני, גם תחושת הרעננות הזו היא לא פחות מאשליה, משום שאותם מגעים עם האנשים החדשים הפכו לרדודים כל כך עד שקיים ספק אם הם בכלל ראויים להיקרא 'קשרים חברתיים'. מרבית האנשים בחיינו הפכו לחברים-חד-פעמיים, כאלו שנעים לנו להיפגש איתם מספר מצומצם מאוד של פעמים, וברגע שתורגש השחיקה הקלה ביותר – יפוג תוקפו של הקשר.

 

התהליכים האלה מתרחשים בעוצמות גדולות גם בעולם הדייטינג. מאז ומתמיד ידענו שגורלו של דייט נקבע כבר במהלך השניות הראשונות שלו, אבל למעשה גם אם אותו דייט ראשון צלח את אותן שניות קריטיות – סיכוי ההצלחה שלו נמוכים ממילא. לאחר אותו דייט נדיר ומוצלח, שני הצדדים ימשיכו לתקשר ולהכיר, ויעשו שימוש במגוון אמצעי התקשורת המוכרים להם והעומדים לרשותם.

 

מטבע הדברים, אחרי שהכרנו בעובדה שגם אנחנו חלק אינטגרלי מדור האינסטנט, רובנו נעדיף להשתמש באותו ערוץ מושמץ שצבר קילומטראז' מכובד – הודעות הטקסט. בסופו של דבר זה לא משנה אם מדובר ב-סמס רגיל, הודעה בוואטסאפ או בפייסבוק – הודעת טקסט קצרה לעולם לא תוכל להכיל את מגוון הניואנסים הקטנים שמצויים בשיחה אנושית נורמטיבית.

 

 

המוהיקני האחרון

האנשים הוורבליים, או "החופרים" כפי שרובכם בטח יכנו אותם, הפכו למצרך נדיר. המודרניזציה השטוחה והרדודה מעלימה אותם בזה אחר זה, הופכת כל עומק רגשי שקיים ברבים מאיתנו לדבר חסר לגיטימציה ומוקצה.

 

לדעתי מדובר בעיוות חברתי קשה, וקצת עצוב לי שאת המחיר משלמים דווקא האיכותיים שביצורים האנושיים שסביבנו. ולאותו חבר וורבלי ויקר, דע לך שאתה מאחרוני המוהיקנים. כמו רכבי אספנות שערכם עולה ככל שהם נדירים יותר – גם אתה תהפוך למצרך נדיר עם נישה משל עצמך.

 

וגם אתה עוד תמצא לך איזה חופרת מקצועית שתאכל לך את הראש בכפית, תנהלו שיחות עמוקות לתוך הלילה שיתישו את שניכם, רק בבקשה, אם לאחד מכם יימאס מהשני – בבקשה תקפידו להיפרד זה מזו בשיחת טלפון, ולא בהודעת טקסט.

 

בואו להיות חברים שלנו בפייסבוק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אני לא באמת מתחייבת אליך. תראה, אני מנהלת כמה שיחות קבוצתיות במקביל
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים