שתף קטע נבחר

צילום: אביהו שפירא, רויטרס, EPA

"לוחמי עילית סורים נהרגו, המרכז הכימי נפגע"

גורם צבאי סורי בכיר אמר ל"ניו יורק טיימס" כי בתקיפות חיל האוויר נהרגו עשרות לוחמים מיחידות מובחרות בסוריה. במטרות שנפגעו: מתקן הנשק הכימי העיקרי וכן מחסנים של טילים ארוכי טווח ובסיסי המשמר הרפובליקני. בארה"ב מלגלגים על הרמטכ"ל שלהם שאמר שההגנה הסורית "קשה לפיצוח"

יממה לאחר התקיפה השנייה שהאירה את שמי דמשק במשך שעות ארוכות בלילה, מפרסם הבוקר (יום ב') "ניו יורק טיימס" עוד פרטים על יעדי התקיפה הישראלית. גורם צבאי בכיר בסוריה אמר לעיתון כי בתקיפה נהרגו עשרות חיילים מיחידות עילית של הצבא הממוקמות ליד ארמון הנשיא. אזרחים וגורמי אופוזיציה הוסיפו כי בתקיפות חיל האוויר נפגע "מכון המחקר הצבאי", שהוא לדברי מקורות אמריקנים מתקן הנשק הכימי העיקרי בסוריה.

 

בישראל מנסים לשדר ביממה האחרונה מסרים מרגיעים. מפיקוד צפון נמסר כי מרחב התעופה האווירי באזור הצפון צפוי להיפתח היום לכלי תעופה אזרחיים בתיאום עם רשות התעופה האזרחית. אלוף פיקוד הצפון יאיר גולן, שלקח חלק במרוץ גולני היום, אמר כי "אין רוחות מלחמה". לדבריו, "לצד המוכנות והדריכות בצפון, תמיד נכון להתכונן ולהתאמן".

 

התקיפות בסוריה - כתבות נוספות ב-ynet:

על רקע המתיחות: נסגר המרחב האווירי בצפון

סוריה: "כל האופציות פתוחות, אנחנו לא חלשים"

פרשנות: ישראל וארה"ב תיאמו את חיסול הטילים

עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

עוד נפגעו בסיסים של המשמר הרפובליקני ומחסנים של טילים לטווח ארוך. התקיפה בוצעה באזור השמור ביותר שנחשב לבעל חשיבות אסטרטגית עליונה. גורם אמריקני רשמי אמר כי התקיפה הראשונה - בשישי לפנות בוקר - שפגעה בנמל התעופה הבינלאומי של דמשק, יועדה להשמיד נשק שהועבר מאיראן והיה אמור להגיע לידי חיזבאללה.

 

בתוך כך, גורם מודיעין אמריקני אמר הלילה לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי הבית הלבן לא קיבל התראה על תקיפה ישראלית לכאורה בסוריה ושהמידע בנושא הועבר לאמריקנים רק לאחר ש"הפצצות כבר הושלכו ממטוסי הקרב".

 

רופא בבית החולים תישרין מסר היום כי לפחות 100 גופות של חיילים נמנו עד כה ועוד עשרות נפצעו. אזרחים סורים דיווחו שבלילה שבין שבת ליום ראשון נשמעו במשך שעות הדי פיצוצים ועשן סמיך היתמר מעל הר קסיון. חסן חוסייני, בן 41, סיפר: "הקירות זזו והאדמה רעדה תחת רגלינו". עוד סיפר כי הצבא הציב מחסומים ברחבי דמשק ובחן מכוניות באופן בלתי שגרתי: "יש מתח, כולם התעוררו".

 

שר סורי: "חייבים להגיב" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שר סורי: "חייבים להגיב"(צילום: EPA)

 

שר הפיוס הלאומי בסוריה, עלי חידר, מתח אמש ביקורת על הודעת הממשל בדמשק אתמול בנוגע לתקיפה שמיוחסת לישראל ואף כינה אותה "בזויה". בראיון לעיתון הלבנוני "אל-אחבאר" שמזוהה עם חיזבאללה אמר חידר כי "זו הודעה רפה שאינה עולה בקנה אחד עם גודל האירוע ביחס לאבדות הכבדות שנגרמו מאותה תוקפנות".

 

עוד אמר השר הסורי כי "אני חלק מהממשלה שהמדיניות שלה מתבססת על הסכמות מינימליות, אבל ההודעה שפורסמה אינה מספיקה. למפלגה הסורית הלאומית סוציאליסטית יש חופש מוחלט לבצע מה שהיא חפצה בו במערכה ובין היתר לפגוע באינטרסים של האויב הישראלי בכל העולם".

 

חידר הוסיף בראיון הלוחמני כי "הפסקת האש עם האויב נכשלה וחייבים להגיב בכל המקומות ובין היתר בגולן". הוא גם דרש ש"זה יגיע לידי ביצוע" ואף אמר כי "יש צורך שכל הגבולות יהיו פתוחים כדי להיאבק בברזל באמצעות ברזל (הכוונה לעין תחת עין או שן תחת שן. ר"ק). התגובה צריכה להיות מהירה על מנת שהסוגיה לא תלך לאיבוד כפי שקורה תמיד".

  

סנאטורים: ישראל פיצחה את ההגנה הסורית

ההפצצה בדמשק המיוחסת לישראל פתחה בוושינגטון ובממשל עצמו דיון בשאלה אם ארה"ב צריכה להוביל התקפות אוויריות כדי לשתק את יכולתו של אסד להתמודד מול המורדים ולמנוע ממנו להפעיל נשק כימי. דיונים על כך התקיימו בין האמריקנים, הבריטים והצרפתים בימים שלפני התקיפה האחרונה המיוחסת לישראל. בעקבות התקיפה התבטאו שני סנאטורים בכירים על כך שמערך ההגנה הסורי נגד מטוסים אינו כה מאיים כפי שציין יו"ר המטות המשולבים, הגנרל מרטין דמפסי, מספר פעמים בעדויותיו בקונגרס.

 

תקיפה במרכז כימי? (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תקיפה במרכז כימי?(צילום: EPA)

 

"הסורים והאיראנים חצו את הקו האדום של הישראלים ונשק מתוחכם הועבר מאיראן לסוריה בכוונה להעבירו לחיזבאללה", אמר ג'ון מקיין. הוא לגלג על הרמטכ"ל דמפסי שהעיד בקונגרס ואמר שמערכות ההגנה האווירית הסוריות קשות לפיצוח ולכן קשה להכריז על אזור האסור לטיס בסוריה. "הגנרל דמפסי העיד שוב ושוב שמערכות ההגנה האווירית הסוריות הן בלתי ניתנות לפיצוח - נראה שהישראלים הצליחו לחדור אותן די בקלות".

 

מקיין, מבכירי ועדת השירותים המזוינים בסנאט, הוסיף כי "דבר שלמדתי על חלק ממפקדי הצבא שלנו, הוא שאם הם לא רוצים לעשות משהו, הם יכולים להמציא הרבה דרכים לא לעשות את זה. האמת היא שאנחנו כן מסוגלים לנטרל את מערכות ההגנה שלהם באמצעות טילי שיוט ולהגן עם טילי פטריוט על שטח מסוים, ולטעון שהצבא האמריקני לא יכול לעשות זאת - פירוש הדבר שבזבזנו הרבה מכספי משלם המסים".

 

חיילי צה"ל ברמת הגולן שומרים על דריכות גבוהה  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חיילי צה"ל ברמת הגולן שומרים על דריכות גבוהה (צילום: רויטרס)

 

עוד אמר בראיון לרשת "פוקס" כי ארה"ב צריכה לשגר נשק לכוחות האופוזיציה ולקדם טילי פטריוט ולהכריז על שמי סוריה כאזור האסור לטיסה. "כל יום שעובר הגי'האדיסטים מגבירים את כוחם בסוריה. אנחנו לא צריכים חיילים אמריקנים על הקרקע, אבל צריכים תוכנית ברורה של סיוע בנשק לאופוזיציה והכרזה על אזור האסור לטיסה".

 

הסנאטור הדמוקרטי הוותיק פטריק להאי אמר בתוכנית "פגוש את העיתונות" כי "ישראל משתמשת בנשק שסופק על ידי ארה"ב. סוריה משתמשת בנשק להגנה אנטי אווירית מתוצרת רוסיה".

 

כותרות העיתונים מבטאות את התחושה בוושינגטון ביום שאחרי התקיפה האווירית בדמשק - וניכר שינוי ביחס לאפשרות של מעורבות אמריקנית גוברת בנעשה בסוריה. בעיתון "לוס אנג'לס טיימס" נכתב כי "ייתכן שההתקפות הישראליות חשפו את נקודות התורפה הסוריות". "וושינגטון פוסט" הלך צעד קדימה וקבע כי "ההתקפות הישראליות בסוריה עשויות להאיץ את תהליך ההחלטה של ארה"ב" לגבי מעורבות במתרחש בסוריה. חלק מזה קשור בביטחון הגובר של המורדים מצבא סוריה החופשי בראשות גנרל אידריס. ה"פוסט" ציין עוד כי הצוות לביטחון לאומי והצוות הדיפלומטי המלווה את הנשיא אובמה תומכים בהגברת המעורבות האמריקנית בנעשה בסוריה.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
לאחר התקיפה בסוריה
צילום: EPA
מומלצים