שתף קטע נבחר

בית המשפט המחוזי: "צריך לחנך את השוטרים"

בית המשפט המחוזי בתל-אביב זיכה נהג שהורשע בחציית צומת באור אדום, ונזף בחריפות במשטרה. "התעלמות השוטרים מרישום פרטי העדים אינה ראויה", מזהיר השופט רענן בן-יוסף

אם שני שוטרים היו נוכחים באירוע, למה רק עדותו של אחד מהם הוצגה בבית משפט? בית המשפט המחוזי בתל-אביב זיכה נהג שהורשע בחציית צומת באור אדום, וקבע כי היעדר רישום עדותה של מתנדבת שנכחה במקום יוצר פגם מהותי ולכן עלול לגרום לעיוות דין. "צריך לחנך את השוטרים שינהגו כמצוותו של בית המשפט העליון", כותב השופט רענן בן-יוסף בפסק דין חריף. "התעלמות השוטרים מרישום פרטי העדים אינה ראויה, ויש לתקנה".

 

לאן נעלמה עדות המתנדבת "שאמרה שלא ראתה דבר"? (צילום: הלל פוסק) (צילום: הלל פוסק)
לאן נעלמה עדות המתנדבת "שאמרה שלא ראתה דבר"?(צילום: הלל פוסק)

 

"המתנדבת אמרה שלא ראתה דבר"

באפריל 2012 עבר ד' בצומת הרחובות משכית ומדינת היהודים בהרצליה. מתנדב של המשטרה שהיה נוכח במקום, קבע כי ד' לא ציית לאור האדום ברמזור המוצב בצומת, ובעקבות זאת רשם לחובתו דו"ח. למרות שיכול היה לשלם קנס של 1,000 שקלים ובכך לסיים את הפרשה, ביקש ד' להישפט. בית המשפט לתעבורה בתל-אביב הרשיע את ד', לאחר שמצא את גרסת מתנדב המשטרה אמינה.  

 

ערעור שהגיש ד' נגד הרשעתו הפך את החלטת בית המשפט לתעבורה. השופט בן-יוסף כותב כי כבר בדיונים בבית המשפט לתעבורה התברר כי מלבד המתנדב שרשם את הדו"ח, נכחה במקום מתנדבת. "יתרה מכך", מבהיר השופט, "המתנדב ידע לומר שהמתנדבת אמרה לו שלא ראתה דבר". אלא שבית המשפט לתעבורה, שמצא את עדותו של ד' לא אמינה, החליט "שאי רישום דו"ח על-ידי מתנדבת (אחת) מתוך שניים, אינו מחדל".

 

לא כך חושב השופט בן-יוסף. "יש חשיבות לעניין מבחינה חינוכית", הוא כותב בפסק הדין שבו זיכה את ד'. "בעיקר במצב של עדות מול עדות, כאשר יש עד נוסף - שהלה ירשום דו"ח אפילו לא ראה, (ו)גם אם לא יצורף כעד תביעה - הינו דבר שחובה לעשות... המשטרה היתה ערה לדבר. בטופס שעליו נרשמים הדו"חות ונמסרים ביד לעבריין התעבורתי, יש מקום המיועד לרשום את פרטיהם של העדים. אי רישום העדים יוצר באופן מובנה פגם שיכול להביא לעיוות דין".

 

"עיוותי דין שמהם יש להיזהר"

אי-רישום פרטי המתנדבת, והיעדר כל התייחסות למה שראתה - או למה שלא ראתה - מהווה לדברי השופט בן-יוסף "המחדל בהתגלמותו". ראוי לציין כי החלטתו של השופט בן-יוסף לקבל את הערעור של ד' נחשבת חריגה, שכן בכך הוא התערב בעובדות וממצאי מהימנות כפי שנקבעו בבית המשפט לתעבורה - התערבות הנעשית לעתים רחוקות בלבד.

 

"חוסר ברישום של שוטרים שצריכים לרשום את שהם רואים או שומעים, בעניין פעוט של (עבירת תעבורה מסוג) ברירת משפט, מביא אותם ללמוד שאין חובה לרשום כל דבר בחקירה או באירוע גם בעניינים חשובים וכבדים יותר", מסכם השופט. "התעלמות מהצורך לקיים חקירה ראויה ולהסתפק בראיה מספקת - שלעולם אינה מספקת בנסיבות כבמקרה שלנו, עלולה להביא לעיוותי דין שמהם יש להיזהר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לחנך את השוטרים שינהגו כמצוות בית המשפט העליון"
צילום: ירון ברנר
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים