שתף קטע נבחר
צילום: גיל יוחנן

תוכנית ויסקונסין חוזרת; לשכות התעסוקה ישבתו

הצעת התקציב של משרד האוצר כוללת תוכנית להגדלת שיעורי ההשתתפות בכוח העבודה, שמחייה למעשה את תוכנית ויסקונסין שספגה ביקורת ציבורית נוקבת - והופסקה. במחאה על כך - עובדי שירות התעסוקה לא יקבלו מחר קהל בלשכות

תוכנית ויסקונסין חוזרת: הצעת התקציב של משרד האוצר כוללת תוכנית להגדלת שיעורי ההשתתפות בכוח העבודה , שמחייה למעשה את התוכנית שהפעלתה הופסקה לפני כ-3 שנים לאחר שספגה ביקורת ציבורית נוקבת . במחאה על כך, ועד עובדי שירות התעסוקה הודיע כי לא תתקיים מחר (ד') קבלת קהל בלשכות.

 

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

התוכנית החדשה גובשה בשיתוף משרד הכלכלה ובתמיכת בנק ישראל והמועצה הלאומית לכלכלה, כאשר אוכלוסיית היעד שלה עומדת על כ-70-30 אלף איש מקבלי הבטחת הכנסה. התוכנית כוללת הפעלת מרכזי תעסוקה באמצעות זכיינים, אך במספר שינויים שנועדו לפתור את הכשלים שנמצאו בתוכנית הקודמת. 

 

הפרשנות של סבר פלוצקר באולפן ynet

 

ביקורת חריפה

תוכנית ויסקונסין הופעלה בין השנים 2005 ל-2010, כאשר מטרתה המוצהרת היתה לצמצם את מספר מקבלי הקצבאות מקרב האוכלוסיות המוחלשות. במסגרת התוכנית, חברות פרטיות קיבלו זיכיון ממשלתי להקמת מרכזי תעסוקה, במטרה ללוות את המובטל עד להשתלבותו המלאה בשוק העבודה. מרכזים אלה נועדו לספק הכשרות מקצועיות, קורסים למציאת עבודה, שירותי השמה ועוד.

 

תוכנית ויסקונסין התבססה על מודל שהופעל במדינת ויסקונסין בארה"ב ובמדינות נוספ. היא החלה לפעול באוגוסט 2005 תחת השם מהל"ב (מהבטחת הכנסה לתעסוקה בטוחה), בהוראת בנימין נתניהו ששימש אז כשר האוצר. בשנת 2007 בוצעו בה שינויים ושמה שונה ל"אורות לתעסוקה". ב- 2010 היא הופסקה, לאחר ביקורת רבה שהופנתה כלפיה.

 

עיקר הביקורת היתה על יעילותה של התוכנית לעומת עלויותיה הגבוהות. לפי נתוני הארגונים החברתיים, התוכנית קיבלה תקציב גבוה פי 14 לטיפול בכל מובטל ביחס לשירות התעסוקה והעסיקה באמצעותו כוח אדם גדול פי שמונה. למרות זאת - אחוז ההשמה של המובטלים בעבודה במסגרת התוכנית היה גדול רק פי שניים מאחוזי ההשמה של שירות התעסוקה.

 

בתוך כך נטען כי החברות שהפעילו אותה, הרוויחו משלילת הקצבאות מבלי שסיפקו השמות איכותיות. במסגרת התוכנית תומרצו החברות בהתאם להשמות בפועל של מובטלים, דבר שאפשר לשלול את הקצבאות (שהועברו לידיהן). עם זאת, מובטלים רבים לא החזיקו מעמד בעבודה לאחר שקיבלו השמות שלא תאמו את כישוריהם והרוויחו שכר נמוך מאוד.

 

כן נטען כלפי המפעילים בתוכנית, כי הם אינם מקיימים הלכה למעשה הכשרות מקצועיות כנדרש וכי הם הקשו על משתתפים שסיכויהם למצוא עבודה היו נמוכים - במטרה שיפסיקו להגיע ולדרשו את הבטחת ההכנסה, דבר שהניב להם רווח כאמור עקב שלילת הקצבה.

 

תוכנית כוללת - בשיתוף עמותות

התוכנית החדשה, שנקראת הפעם "יוצאים לעבודה", כוללת מספר שינויים. בין היתר, היא צפויה להתפרש על פני כל המדינה ולהיות מופעלת גם על ידי עמותות ולא רק חברות פרטיות. בנוסף, במרכזים עצמם יישב עובד ציבור, שהוא זה שיחליט אם לשלול את הקצבה (ולא החברות) וכן יעמיק את הפיקוח של המדינה. 

 

בנוסף, התגמול למפעילי מרכזי התעסוקה לא ייקבע עוד על פי שלילת הקצבאות - אלא בהתאם לאיכות ההשמות, כלומר משך הזמן שיחזיק העובד במשרה וגובה השכר שישולם לו.

 

"יישומה של התכנית עתיד לסייע באופן ישיר להגדלת שיעורי התעסוקה וההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום הפערים בחברה", נכתב בהצעה. "כמו כן, תאפשר התכנית למצות את כושר השתכרותם באמצעות, בין היתר, מתן כלים תומכי השמה משמעותיים. בכך, תסייע התכנית למקד את רשת הרווחה החברתית באוכלוסייה הנזקקת לה".

 

בשירות התעסוקה חוששים מהפרטה

השינויים הללו אינם מעודדים את עובדי שירות התעסוקה, שהחליטו לצאת למאבק נגד החייאת התוכנית. מוועד העובדים נמסר כי העובדים יקיימו מחר אסיפות הסברה ודלתות שירות התעסוקה יסגרו ולא תהיה קבלת קהל בסניפים. עוד נמסר, כי ועד העובדים יתכנס מחר להחליט לגבי החרפת הצעדים הארגוניים.

 

 

יו"ר הועד, עופר לוי, מדגיש כי המאבק אינו על שכר או תנאי עבודה, אלא נגד מגמה שנועדה להפריט את שירותי שירות התעסוקה באופן הדרגתי. "מדיניות זו אינה חדשה והיא מתבטאת בייבוש תקציבי מתמשך של שירות התעסוקה", אמר.

 

לדבריו, שירות התעסוקה יכול לספק את השירות הנדרש במחצית מהתקציב שהממשלה תשקיע בתוכנית. "ההבהרות והתחינות נופלות על אוזניים ערלות, של אלו המאמינים שהמדינה צריכה להתנער מהטיפול באוכלוסיות החלשות. אותם אלה ממשיכים לעצור תקציבים לשירות התעסוקה ולייבש אותה ומוכנים להעביר תקציבים מעבר לנדרש לחברות פרטיות", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
לשכות שירות התעסוקה יושבתו
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים