שתף קטע נבחר

רפתן, אוהב חלב? 5 עוגות גבינה של רפתניות

מדי יום הן חולבות את הפרות ברפת ובשבועות - מכינות מהחלב עוגות לתפארת. לרגל החג, "תנובה" מגישה: 5 מתכונים של עוגות גבינה של רפתניות. בתפריט: עוגת גבינה עם ביסקוויטים, עוגת גבינה עם ציפוי אוכמניות, עוגת גבינה קלאסית ועוד

1. פנינה רודברג - משק רודברג

שנת הקמת החווה: 1945.

 

מיקומה בארץ: רמת צבי.

 

מספר עובדים בדיר: 3 - פנינה, בני הבכור פלג ומוחמד שעובד איתנו עשרות שנים.

 

יש לדיר התמחות מיוחדת? לא.

 

איך נכנסת למקצוע וממי למדת את המקצוע? אני במקצועי מעצבת, זה מה שלמדתי, וכשהכרתי את בעלי הייתי עצמאית. בעלי קיבל את הדיר מאבא שלו, שהקים את המשק. בשנת 1996 בעלי נפטר, כולם אמרו לי לעזוב את המשק, אמרו שזו עבודה קשה ושאני לא אצליח לתמרן בין העבודה במשק לילדים הקטנים (פלג ואגם).

 

היישר מהרפת. מימין לשמאל: גרין, כהן, רודברג, סיבוני ומיצרי (צילום: דנה קרן) (צילום: דנה קרן)
היישר מהרפת. מימין לשמאל: גרין, כהן, רודברג, סיבוני ומיצרי(צילום: דנה קרן)

 

האמת שמאוד פחדתי ובהיסוסים רבים החלטתי לנסות לנהל את המשק למשך שנה אחת- ובסיומה להחליט מה טוב לי. האחים של בעלי עזרו לי מאוד, שמיל קיפר יועץ בתחום לימד אותי המון, ומוחמד - הפועל של בעלי נשאר איתי עד היום ואני לא חושבת שהייתי מסתדרת בלעדיו. השנים הראשונות היו קשות, עבדתי שעות רבות ובין לבין לקחתי את הילדים לחוגים, בישלתי וכ"ו. למרות הקושי הרב שבדבר ובזכות העזרה מהסובבים - הוקסמתי מהעבודה בטבע וכמובן שנשארתי עד היום.

 

כמה שנים את במקצוע? כ-35 שנה

 

מה את הכי אוהבת במקצוע? לראות את הפרות בבוקר. העבודה במשק נותנת לי רוגע ושלווה שמעולם לא הכרתי.

 

האם את מקבלת הערות על היותך אישה שעובדת בעבודה הנחשבת גברית? לא

 

עוגת גבינה עם אוכמניות

מתכון של פנינה רודברג

 

המרכיבים עבור תבנית קפיצית בקוטר 26 ס"מ:

1.5 כוס פרורי ביסקוויט

2 מיכלי שמנת להקצפה

1.5 קופסאות ג'לי בזק בטעם תות, דובדבנים או פטל

500 גרם גבינה לבנה 9%

3 כפות ריבת אוכמניות

100 גרם מרגרינה, מומסת

3/4 כוס סוכר

1 שקית ג'לטין (14 גרם)

1/4 כוס מים חמים

4 כפות סוכר

מעט מרגרינה לשימון

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים בקערה את פרורי הביסקוויט עם המרגרינה ומהדקים את העיסה לתחתית. בקערה נפרדת מערבבים את הגבינה והסוכר.
  2. ממיסים בסיר קטן, את הג'לטין במים. מוסיפים את המים החמים ומבשלים כ-2 דקות על אש נמוכה, תוך כדי בחישה. מצננים מעט ומוסיפים לגבינה.
  3. מקציפים את השמנת עם 4 כפות סוכר במערבל חשמלי ומקפלים אל תערובת הגבינה, יוצקים את התערובת על שכבת הפרורים ומכניסים למקרר למשך 7-8 שעות.
  4. מכינים את הג'לי על פי ההוראות היצרן. מוסיפים את מרקחת האוכמניות לג'לי, יוצקים את הג'לי באיטיות על גבי העוגה ומחליקים. מקררים כשעתיים לפני ההגשה.

 

2. אילנה מיצרי - רפת מיצרי 

שנת הקמת הרפת: הרפת הוקמה בשנות ה-50'. חמי מצרי מאיר ממקימי היישוב קיבל מהסוכנות היהודית פרה אחת ועם הזמן הרפת גדלה אבל ההתחלה הייתה מאד קשה. קצב גידול הרפת היה איטי, העבודה הייתה מייגעת, החליבה הייתה בידיים ישירות לדלי והרבה פעמים בסוף החליבה הזיזה הפרה בטעות את הדלי והחלב נשפך. את האוכל גידלו החקלאים בשטח קצרו ואספו וכך האכילו את הבקר.

 

מיקום: הרפת שוכנת במושב ניצני עוז בלב השרון.

 

מספר עובדים ברפת: רפת מיצרי הינה רפת משפחתית ואינה מעסיקה עובדי חוץ. ברפת עובדים באופן שוטף מוטי אילנה וחלק מבנות המשפחה. יערה ועדי (שעדיין לומדת מסייעת בחופשים ובשבתות). ישנה חלוקת תפקידים וכל אחד יודע את תפקידו. יערה החלה את עבודתה ברפת בגיל 16. בהתחלה היא רק קירבה את האוכל לעגלות, אחר כך הגיעה לפרות ומאז לא עזבה. היא מפנקת אותן, מלטפת וקוראת להן בשמות חיבה.

 

אילנה מיצרי (צילום: דנה קרן) (צילום: דנה קרן)
אילנה מיצרי(צילום: דנה קרן)

 

התמחות: לאחר שהבנתי שיש לנו חומר גלם שממנו אפשר לייצר בבית גבינות התחלתי ללמוד את נושא החלב באופן יסודי. למדתי במדרשת רופין, השתלמתי בסדנאות שונות בארץ והתחלתי לנסות להכין גבינות.

 

הסביבה תמכה ופרגנה ובשנה שעברה סיימנו לבנות את מבנה המחלבה לייצור גבינות. המחלבה נמצאת בהליך קבלת האישורים ממשרד הבריאות. ליד המחלבה הכשרנו מבנה ובו אני עורכת סדנאות לימוד לייצור גבינה ביתית. בסדנאות מקבלים הסבר על החלב הרכביו ותכונותיו וכן הסברים על אורך חיי הפרה, בחירת פר מעבר להזרעה ובכך לשבח את הפרה העתידית. הסדנאות מעניקות לי המון סיפוק אישי במפגש עם המשתתפים, אני מקבלת המון פרגון ואני ממש פורחת בהן.

 

כמה שנים אני עובדת ברפת? אני עובדת ברפת כ-31 שנים. שבוע אחרי נישואיי חמי בא ואמר "הבאתי לך מתנה". זה היה ארגז מתכת מסריח מריח רפת ובו היו 22 כרטיסי פרות ומחברת מעקב ואמר "קחי ותנהלי את הרפת".

 

נסעתי לקיבוץ ברור חייל והתקנתי תוכנת ניהול רפת. למדתי לשאול שאלות כדי ללמוד מאנשי המקצוע קראתי את חוברת משק הבקר ובכל שבוע מבקר רופא הפרות (ד"ר אמנון וילמוש) ולאחר סיום הביקור אנחנו יושבים ודנים על בעיות בריאות העדר. למדתי ממנו המון. בנוסף, נרשמתי להשתלמויות שונות בנושא הרפת של משרד החקלאות.

 

העבודה עם הפרות מאוד מרגיעה. הן לא צועקות, מקללות ודוחפות. הן מאוד רגועות לומדות מהר את סדר יומן וכך הן מתנהלות.

 

מה אני הכי אוהבת ברפת? אני הכי אוהבת את ההמלטות ברפת ולא משנה מתי הן נערכות. בקיץ, בחורף או באמצע הלילה, אני תמיד מלווה את מוטי ומסייעת לו. קרו לא מעט פעמים שיערה ואני קיבלנו את ההמלטה. צריך לשים לב כי לפעמים הפרות מפוחדות ומבוהלות. מאוד מרגש לראות איך מתחילים חיים חדשים, ולפעמים כשנולדים תאומים השמחה גדולה כפליים.

 

האם את נתקלת בהערות על היותך אישה העובדת בעבודה הנחשבת גברית? אף פעם לא קיבלתי הערות על היותי אישה עובדת ברפת. בניצני עוז היו בעבר מספר רב של רפתות ונשים רבות היו כעזר לבעליהם. אבל אני נוהגת על הסלף (זהו טרקטור עם עגלה מחוברת) שבו מחלקים את האוכל לפרות, זהו כלי מאוד גדול ונהגים או אנשים שרואים אותי עליו מחמיאים, מהנהנים בראש או מרימים יד.

 

סיפור מעניין על הרפת: החוויה המרגשת שהייתה לי היא המעבר של הפרות לרפת החדשה. זו הייתה שנה מאוד אינטנסיבית עם המון לחצים. הפרות ירדו מהמשאית בכניסה לחצר ורצו עד למשכנן החדש אותו הן סקרו ביסודיות והשתוללו מאוד. זכור לי שסגרתי את השער עם דמעות של התרגשות ומילות תודה לאלוהים.

 

עוגת גבינה ופירורים

מתכון של אילנה מיצרי

 

המרכיבים:

 לבצק:

1.5 כוסות קמח

100 גרם חמאה

1 ביצה

1 סוכר וניל

1/2 כוס סוכר

1/3 כוס חלב

 

החומרים לתערובת הגבינה:

500 גרם גבינה לבנה 5%

1 גביע שמנת חמוצה

1 אינסטנט וניל

3/4 כוס סוכר

 

החומרים לתערובת הקרם:

2 שמנת מתוקה 38% "השף הלבן"

4 כפות סוכר

 

 (צילום: דנה קרן) (צילום: דנה קרן)
(צילום: דנה קרן)

 

אופן הכנה:

  1. מכינים את הבצק: לשים בקערה את כל חומרי הבצק עד לקבלת מרקם רך.
  2. לוקחים 3/4 מהבצק ומשטחים בתחתית תבנית מלבנית, אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.
  3. את 1/4 כמות הבצק הנותרת משטחים על נייר אלומיניום ואופים עד להשחמה.
  4. מכינים את תערובת הגבינה: מערבבים את כל מצרכי המלית במעבד מזון עד ליצירת תערובת אחידה.
  5. מכינים את הקרם: מקציפים במעבד מזון את השמנת המתוקה עם הסוכר עד ליצירת קצפת.
  6. מאחדים בקערה אחת את תערובת הגבינה עם קרם הקצפת.
  7. מפוררים את שארית הבצק שנאפתה על נייר האלומיניום עד לקבלת תערובת עם מרקם פירורי.
  8. לאחר שהבצק בתבנית האפייה מתקרר, מורחים עליו את תערובת קרם הגבינה ומשטחים. מפזרים למעלה את הפירורים שיצרנו ומעבירים לקירור לכמה שעות.

 

3 עוגות מהממות. מימין לשמאל: אירית כהן, אילנה מיצרי וענבל סיבוני (צילום: דנה קרן) (צילום: דנה קרן)
3 עוגות מהממות. מימין לשמאל: אירית כהן, אילנה מיצרי וענבל סיבוני(צילום: דנה קרן)

 

3. ענבל סיבוני  - רפת סיבוני  

שנת הקמת הרפת: 1923.

 

מיקומה בארץ: תל עדשים.

 

מספר עובדים ברפת: 3.

 

גודל הרפת: 650 אלף ליטר - כ-70 פרות חולבות.

 

יש לרפת התמחות מיוחדת? ייצור חלב משובח או כמו שהלוגו שלנו אומר: "אצלנו כולן נותנות  - כי הבנות שלנו יודעות את העבודה".

 

ענבל סיבוני (צילום: דנה קרן) (צילום: דנה קרן)
ענבל סיבוני(צילום: דנה קרן)

 

איך נכנסת למקצוע? וממי למדת את המקצוע? גדלתי סביב הרפת ומגיל צעיר עבדתי עם אבי ברפת המשפחתית. ירשתי אותה מהוריי לאחר שנפטרו. למדתי מהם את העבודה ובהמשך נעזרתי באנשי מקצוע מהתחום (וטרינר, מדריכים ממרכז המזון וכו'). בתקופת הצבא ובשחרורי מצה"ל אף עבדתי כשכירה ברפתות בקיבוץ משמר העמק ובקיבוץ עין חרוד.

 

כמה שנים את במקצוע? מאז שאני זוכרת את עצמי אני ברפת. אבל מאז שאבי נפטר לפני 5 שנים אני למעשה מנהלת את הרפת.

 

מה את הכי אוהבת במקצוע? את ריח התחמיץ ובעיקר את העבודה עם בעלי החיים.

 

האם את מקבל הערות על היותך אישה שעובדת שבעבודה הנחשבת גברית? ברור! כולם שואלים אותי מה לי ולרפת הרי שמדובר בעבודה פיזית ומלוכלכת.

 

סיפור מעניין שיש לי לספר על הרפת: הרפת הזו עברה מאמא לבת במשך 4 דורות. מסבתא של אימי (רוז'נסקי) לסבתא שלי (יושפה) ומסבתי לאמא שלי (סיבוני). כיום אני ברפת ומקווה להוריש אותה ביום מן הימים לבנותיי.

 

עוגת גבינה עם אוכמניות

מתכון של ענבל סיבוני

 

המרכיבים:

לבסיס:

1 חבילת ביסקוויטים "פתי בר" 250 גרם, מרוסקים לפירורים

200 גרם חמאה, מומסת

 

למלית:

500 גרם גבינה לבנה

3/4 כוס סוכר

1 קופסא גדולה (500 מ"ל) שמנת מתוקה להקצפה

4 כפות סוכר

1 שקית ג'לטין

1/4 כוס מים קרים

1/4 כוס מים חמים

 

 (צילום: דנה קרן) (צילום: דנה קרן)
(צילום: דנה קרן)

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הבסיס: מערבבים את הביסקוויטים המרוסקים והחמאה לתערובת פירורית אחידה.
  2. מכינים את המלית: מערבבים את הגבינה הלבנה עם הסוכר. מקציפים את השמנת המתוקה עם הסוכר.
  3. מערבבים בסיר קטן את הג'לטין עם המים החמים והקרים עד להתמוססות מלאה. יש לוודא שלא נשארים גושים.
  4. מוסיפים את הג'לטין המומס לגבינה הלבנה והסוכר.
  5. מוסיפים את השמנת המוקצפת ומקפלים לבלילה אחידה.
  6. מרכיבים את העוגה: שופכים את כל הבלילה על בסיס הביסקוויטים שבתבנית ומכניסים לקירור לפחות לשעה.

 

לקישוט: מפזרים מעל ממרח אוכמניות או גורסים בסקוויטים ומפזרים מעל העוגה.

 

טיפ: ניתן במקום הג'לטין להקציף את השמנת המתוקה עם שקית של אינסטנט פודינג וניל (לאלו שלא אוהבים ג'לטין).

 

4. אירית כהן - מושב יינון 

מספר עובדים ב-3 רפתות: 7. 

 

סה"כ פרות ב-3 הרפתות: 530.

 

כמה שנים את במקצוע: 15 ברציפות.

 

אירית כהן (צילום: דנה קרן) (צילום: דנה קרן)
אירית כהן(צילום: דנה קרן)

 

בשנת 1991 יצאתי לשנת שרות לפני הצבא ושם פגשתי לראשונה את הרפת. עבדתי בתורנויות חליבה ויונקים ושם הכל התחיל. אחרי הצבא עבדתי במספר רפתות כיונקיסטית ומנהלת עדר ובהמשך יצאתי ללימודי חשבונאות. בעלי עוסק באותו התחום ואיתו יצאתי למספר פרויקטים בחו"ל, אחד מהם היה בסין שם ניהלתי עדר של 1800 ראש, חוויה מדהימה ומאתגרת. כשחזרנו לארץ התחלתי לעבוד במגזר המשפחתי ומאז אני מנהלת מקצועית במספר משקים משפחתיים ומדריכה רפתנים בתחום ניהול העדר.

 

מה את הכי אוהבת במקצוע? המלטות. זה החלק הכי מרגש בעבודה. חוץ מזה, האתגר היומיומי בניהול 3 משקים במקביל. על מנת לייצר חלב איכותי כל השנה המאמץ הוא אדיר.

 

האם את מקבלת הערות על היותך אישה שעובדת בעבודה הנחשבת לפעמים כעבודה "גברית"? כן, ובעיקר תגובות טובות!.

 

סיפור מעניין שיש לי לספר על הרפת: בימים אלה עשרות משפחות מהמגזר המשפחתי מחסלות את הרפתות. חלק מהמשקים פורשים מרצונם וחלק אחר שמתפרנס בכבוד מהרפת בזכות מקצועיות וחריצות יפרשו מטעמי כדאיות כלכלית. אני רוצה לייחל שהמשק המשפחתי ימשיך לפעול ושבעלי הרפתות המשפחתיות יוכלו להבטיח את עתידם.

 

עוגת גבינה עם המון ביסקוויטים

מתכון של אירית כהן

 

המרכיבים:

2 מיכלים קטנים שמנת מתוקה 32%

1/2 כוס חלב

1 חבילת אינסטנט פודינג

1/2 כוס סוכר

500 גרם גבינה לבנה 9%

1 חבילת ביסקוויטים "פתי בר"

מעט חלב, להרטבת הביסקוויטים

 

 (צילום: דנה קרן) (צילום: דנה קרן)
(צילום: דנה קרן)

 

אופן ההכנה:

  1. מקציפים את השמנת, החלב, הפודינג והסוכר.
  2. מוסיפים את הגבינה הלבנה ומקציפים עוד 20 שניות.
  3. טובלים את הביסקוויטים בחלב, מניחים בתחתית תבנית מלבנית.
  4. שופכים מעל מחצית מקרם הגבינה.
  5. טובלים עוד ביסקוויטים ומניחים על הקרם. שופכים מעל את התערובת שנשארה.
  6. מקפיאים את העוגה.

 

טיפ: לפני הגשה מומלץ לשפוך על העוגה מחית אוכמניות או ריבת פסיפלורה.

 

5. סילביה גרין - רפת אורים

ברפת שלנו עובדות עוד רפתניות בעמדות מפתח. נעמה אמיתי - הסגנית שלי ואחראית על בריאות העדר, טלי מדינה אחראית על הפוריות, יובל זגורי אחראית על היונקיה, שראי גרין עד לא מזמן אחראית על היונקיה.

 

שנת הקמת הרפת: 49, אך למעשה הוקמה עוד ב- 46 ברעננה על ידי יואל שהביא את הפרה הראשונה ברגל מכפר ויתקין. לאחר מכן עברו יואל וחבריו לאורים במסגרת מבצע עליית 11 הנקודות.

 

מיקומה בארץ: בנגב. יש עוטף עזה ויש חוטף מעזה. אנחנו בעוטף.

 

מספר עובדים ברפת: כיום מועסקים ברפת כ-10 עובדים.

 

גודל הרפת: הרפת היא בגודל של כל רפת קיבוצית קונבנציונאלית.

 

איך נכנסת למקצוע? וממי למדת את המקצוע? בסך הכל רציתי לעשות את התורנויות שלי ברפת. אך הייתה התנגדות מצד סדרן התורנויות דאז, שלא מצאה חן בעיני. הוא אמר לי: "אימא עם ילדים קטנים לא תעבוד ברפת!". הסברתי לו שזה שאני אימא זאת הבעיה שלי ושל בן זוגי.

 

לאחר בירור, ועוד בירור שאלו אותי במזכירות הקיבוץ: "ואם נגיד שלא תעבדי ברפת מפני שאין לך ניסיון - תקבלי את זה?" אמרתי להם כן. שאלו אותי אם בשביל זה כל הבלאגן. כשתשובתי הייתה חיובית - נאמר לי שאני לא אעבוד ברפת מפני שאין לי ניסיון. חודש שלם לאחר מכן, חלבתי בוקר (מ-3:00 עד 7:00) הלכתי הביתה, התקלחתי, לקחתי את הילדים לבתי הילדים והמשכתי לעבוד בגן עד השעה 16:30. לאחר חודש חזרתי למזכירות ואמרתי להם שעכשיו יש לי ניסיון - רק בשביל לראות את הפרצופים זה היה שווה הכל.

 

למדתי די לבד, רכשתי ניסיון, יצאתי לקורס יסודות ברופין. יואל זינגר (הרכז האגדי שלנו) אמר לי פעם שברפת אין קיצורי דרך. מאוד נעזרתי בו אז ועד היום. בקיצור, השכל הישר, ההתמדה, האסרטיביות ואהבת בעלי חיים עשו את שלהם. בנוסף לכך - יש לציין שכל הרפתנים באזור עוזרים אחד לשני וזה מחמם את הלב.

 

כמה שנים את במקצוע? אחרי כל מה שסיפרתי למעלה, התחלתי לעבוד כמה ימים ברפת משנת 1987. ב-1995 כשסיימתי לרכז את התא של נעמ"ת באשכול, התפניתי לעבוד ברפת באופן מלא. עברתי בכל "התחנות" בשנת 2000 עד 2002 יצאתי ללמוד תעשיה וניהול (התמחות מערכות מידע) בשנת 2002 יואל ביקש ממני לחזור לרפת עד שבשנת 2003 הוחלט שאנהל אותה. מאז אני כאן.

 

מה את הכי אוהבת במקצוע? קודם כל להיות רפתן זה לא רק מקצוע, זאת דרך חיים. ברפת יש הכל מהכל מגיעים לעבודה ולא יודעים איזה הפתעות נמצא בדרך. יש מקום לכולם - כאן יש שיווין הזדמנויות.

 

האם את מקבל הערות על היותך אישה שעובדת בעבודה הנחשבת לפעמים כעבודה "גברית"? אני פמיניסטית. נכון שיש הבדלים בגוף בין הנשים וגם בין הגברים למרות לא כל הגברים הם שוורצנגר, אבל לכל אחד או אחת מאיתנו יש את הזכות הלגיטימית לבחור מה הוא/היא רוצה לעשות או לפחות לנסות ולהחליט. אם למישהו יש בעיה בנושא, זב"שם.

 

עוגת גבינה חגיגית

מתכון של טלי (אחראית הפוריות במשק)

 

המרכיבים:

לבסיס:

200 גרם עוגיות פתי בר, טחונות דק

100 גרם חמאה, מומסת

 

למלית:

450 גרם גבינת שמנת

300 גרם גבינה לבנה

200 גרם סוכר

1 כף תמצית וניל איכותית

4 ביצים

1 כפית גרידת לימון

200 מ"ל שמנת חמוצה

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הבסיס: מערבבים יחד את מרכיבי הבסיס ומהדקים בתחתית של תבנית קפיצית עגולה עטופה בניילון נצמד. מכניסים למקרר/למקפיא.
  2. מערבבים את כל המרכיבים יחד חוץ מהביצים. מוסיפים את הביצים אחת אחת בהדרגה ומערבבים עד לקבלת תערובת במרקם אחיד.
  3. שופכים את המלית על התחתית. מניחים את התבנית בתוך תבנית גדולה יותר מלאה במים חמים (בן-מארי).
  4. אופים בתנור שחומם מראש ל-140-150 מעלות, במשך כ-3/4 שעה, עד שהעוגה מתייצבת. מקררים בטמפרטורת החדר ומכניסים ללילה במקרר לפני שטורפים.

 

טיפ: מומלץ להגיש עם פירות מעל כמו למשל: תותים, דובדבנים או שזיפים.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קרן
קלאסית עם אוכמניות. עועת גבינה
צילום: דנה קרן
צילום: דנה קרן
גם יפות גם אופות וגם רפתניות!
צילום: דנה קרן
מומלצים