שתף קטע נבחר

המפקח על הבנקים: "אין תחרות מספיקה בענף"

בדיון שנערך בוועדת הכלכלה אמר המפקח על הבנקים כי הוועדה הממשלתית לבדיקת חוסר התחרותיות בין הבנקים שבראשה הוא עומד, מצאה כי אין תחרות מספקת בין הבנקים וכי המלצתה היא להוסיף שחקנים נוספים לשוק. בדיון נחשף גם כי הוועדה לא תיעדה בפרוטוקולים את דיוניה

הוועדה הממשלתית שבדקה את חוסר התחרות במערכת הבנקאית לא הנציחה את דיוניה בפרוטוקולים. סמנכ"ל העמותה החברתית "ידיד", רן מלמד, גילה זאת היום (ב') לוועדת הכלכלה בדיון על המלצות הוועדה שפעלה בראשות המפקח על הבנקים בבנק ישראל, דוד זקן.

 

מתי יטפלו גם בחסכונות האבודים של הבנקים?

מנכ"לי הבנקים לא הגיעו לדיון בתספורות בכנסת

ועדת הכספים: להקים ועדה מפקחת על הסדרי החוב

 

"ביקשתי לעיין בפרוטוקולים ונאמר לי כי הם לא נרשמו", אמר מלמד. המפקח זקן לא הגיב על הדברים ועל טענות אחרות שהטיח מלמד בעבודת הוועדה ובדיווח החסר שמסר זקן לוועדה.

 

"הוועדה בראשות המפקח התעלמה בכוונה מהדרתם של 300 אלף משפחות מהשכבות החלשות על ידי הבנקים", אמר מלמד. "מסיבה זו יותר מרבע מיליון משפחות בישראל מתנהלות ללא חשבון בנק, ונאלצות לפרוע צ'קים של משכורת בשוק האפור ולשלם ריבית רצחנית על השכר הדל שלהן. התעלמות הוועדה מהבעיה היא אמירה שערורייתית".

 

מלמד הוסיף, "הזכות לפתוח חשבון בנק צריכה להיחשב זכות בסיסית כמו מזון ועבודה. הבנקים צריכים לפתח מנגנון שיביא לקליטת משקי בית שסובלים מהיסטוריה לא חיובית של עמידה בתנאי אשראי. עד אז אני מציע שהבנקים יבטלו את הנוהל הפנימי של 'תעודת הזהות הבנקאית' המפרטת את ההיסטוריה של כל לקוח פוטנציאלי, כדי למנוע את הדרת החלשים". כאמור, גם לדברים אלה המפקח על הבנקים לא התייחס בדיון.

 

"אין תחרות מספיקה בין הבנקים"

בראשית הדיון תמצת המפקח זקן את המלצות הוועדה שלו שהוגשו לפני מספר חודשים עם המלצות לדרכים להגברת התחרות והעצמת הלקוחות. "מצאנו שאין תחרות מספיקה והמלצנו להגדיל את מספר השחקנים במערכת ולהגביר את התחרות על הלקוחות באשר למעבר אוטומטי בין הבנקים והרחבת המידע על האשראי שמציע כל בנק".

 

בפועל, לדבריו, כבר נבדקת הסרת החסמים של בנקים מתחרים. בתשובה לשאלה מה בדבר כניסת בנקים זרים לשוק, הוא אמר כי זה לא בידיו. יו"ר הוועדה ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה) העיר, "היו ניסיונות להביא בנק זר אבל אף אחד לא רצה". הוא הודיע שיזמין לדיון נוסף בסוגיה נציג של אחד הבנקים שיסביר מדוע לא נכנס לשוק הישראלי.

 

עלתה השאלה מה בדבר הקמת בנק אינטרנטי. הפרופ' ברוורמן, כבעל ניסיון מקצועי מעברו בבנק העולמי, השיב כי יזמים לא מעוניינים מאחר שהם צריכים לגייס הון עצמי של 100 מיליון דולר.

 

על השאלה מדוע לא הופכים את בנק הדואר לבנק חברתי-מסחרי השיב המפקח זקן, "גם לו אין הון והוא רחוק מלהיות בנק. אם המדינה רוצה להקים בנק חברתי זה יכול להיות דרך בנק הדואר אבל גם הוא עדיין רחוק מלהיות בנק במלוא מובן המלה". עניין אחר, לדבריו, הוא להיעזר בתשתית של בנק הדואר שמגיע לכל פינה, כמו שכבר עושה בנק ירושלים.

 

מנכ"ל המועצה לצרכנות עו"ד אהוד פלג וח"כ מיכל רוזין (מרצ) הציעו לבטל את עמלות הבנקים. "הלקוחות מתקשים להשוות את העמלות בין הבנקים והן בכלל מיותרות", אמרו. ח"כ דב חנין (חד"ש) אמר, "המדיניות של הבנקים היא הגנה על בעלי ההון. משקי הבית מסבסדים את העמלות הזולות של המגזר העסקי. המדינה חייבת לחזור לתמונה".

 

מנכ"ל איגוד הבנקים משה פרל הגיב כי המבקרים מתעלמים מהעובדה שמחירי השירותים של הבנקים הישראלים הם מהזולים בעולם והרווחיות שלהם גם היא בין הנמוכות בעולם. על ההצעה לבטל את העמלות, הגיב, "אני נגד סידרה שפוגעת בהכנסות הבנקים". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
דוד זקן, המפקח על הבנקים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים