שתף קטע נבחר

דו"ח: השלטון נחלש וההפרטה במשק מתגברת

מחקר של מכון ון ליר מותח ביקורת על כך שמשרדי ממשלה מפקידים תהליכי תכנון ועיצוב מדיניות ארוכת טווח לידיים פרטיות. בין הדוגמאות בדו"ח: פרויקטים של סלילת כבישים בהם הקבלן המבצע הוא גם המפקח, הפרטת הפיקוח על מעונות היום מידי משרד התמ"ת והשתלטות יזמים על חופי תל-אביב

יותר ויותר שירותים ציבוריים מופרטים בגלל היחלשות משרדי הממשלה, והציבור הוא הנפגע העיקרי: כך קובע הדו"ח השנתי ל-2012 של המרכז לצדק חברתי ע"ש יעקב חזן במכון ון ליר בירושלים. חוקרי המרכז מציינים כי "מספר השירותים והגופים המופרטים במשק גדל והולך למרות עירנות הציבור ועינו הפקוחה לגבי תופעת ההפרטה, שבאו לביטוי במחאה החברתית".

 

כתבות נוספות בנושא הפרטה :

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

הדו"ח מדגיש את התחזקות מגמת ההפרטה של משימות שהן הליבהּ של עבודת משרדי הממשלה: "אפילו תהליכי תכנון ועיצוב מדיניות ארוכת טווח, וסמכויות הפיקוח עליהם נמסרו לידיים פרטיות עקב היחלשות יכולתם המעשית של המשרדים להפעיל מנגנוני בקרה ופיקוח על עבודת גורמים חוץ-ממשלתיים", קובע הדו"ח ומציג מספר דוגמאות.

 

המבצע הוא המפקח 

בעניין הפיקוח המקצועי מבליט הדו"ח את הפרטת הפיקוח בפועל על רבים מהפרויקטים הממשלתיים בתחום התשתיות ועל איכותם כגון סלילת הכבישים הבין-עירוניים שנמסרו לידי קבלנים שנבחרו לבצע את הפרויקטים. כלומר לא המזמין והמממן של עבודות בהיקף של עשרות מיליוני שקלים יפקח על ביצוען ועל איכות המוצר המוגמר אלא המבצעים, כאילו שנותנים לחתול לשמור על השמנת.

 

מעון יום. מי שומר על הילדים שלנו? (צילום: ניב קלדרון) (צילום: ניב קלדרון)
מעון יום. מי שומר על הילדים שלנו?(צילום: ניב קלדרון)

 

הסיבה למחדל לדעת חוקרי המכון היא "היחלשותו וצמצומו של הדרג המקצועי הרלוונטי במשרדים אשר עד כה פיקחו על הגופים שביצעו את העבודה בשטח, והיום מתקשים לבצע את תפקידם. הנטייה הגוברת והולכת של המשרדים להיעזר בגופים חיצוניים באה לביטוי גם בהפרטת הפיקוח על מעונות היום שבסמכות משרד הכלכלה והמסחר (שעד לא מזמן נקרא משרד התמ"ת - צ"ל)".

 

בתחום הפרטת עבודת החשיבה האסטרטגית במשרדי הממשלה מדגיש הדו"ח את המגמה הגוברת של המשרדים לפנות לחברות ייעוץ פרטיות לשם קבלת סיוע והכוונה בתכנון מדיניותם, בגיבוש תוכניות אסטרטגיות ואפילו בכתיבת תוכניות העבודה השנתיות של המשרדים, או לפני כניסה לפרויקטים חדשים.

 

היזמים נאבקים על החופים 

"ביסוד הדברים מונחת מחשבה נכונה, כי על משרדי הממשלה לגבש תוכנית אסטרטגית ארוכת טווח ולבנות דפוסי עבודה מתוקנים. אף על פי כן, מועד סיום ההתקשרות הולך ומתקרב אך לא ברור אם המשרדים מוכנים להתנתק מחברות הייעוץ. משרדים רבים אפילו ממשיכים לחדש את ההתקשרויות עם חברות אלה", קובעים חוקרי המכון.

 

עוד מבליט הדו"ח את המגמה של העברת בעלות על תשתיות ומשאבי טבע לידיים פרטיות. "בתחום זה בולטת המגמה של הפרטת המרחב הציבורי וסגירה של מתחמים ציבוריים לשימוש פרטי ועסקי. כך למשל, תחנות האוטובוס בתל-אביב הופכות להיות מרחב שיווקי, וחופי הים בעיר הפכו לשטח שעליו נאבקים יזמים פרטיים, קבלני פיתוח ובעלי מסעדות ובתי קפה", נאמר בדו"ח.

 

חוקרי המרכז לצדק חברתי המגלים רגישות למחאה החברתית מצאו כי "הממשלה ביקשה ליישם מהר ככל האפשר את המלצות ועדת טרכטנברג במתן חינוך חינם מגיל 3 ויום הלימודים ארוך עד גיל 9, אבל מסרה את הקמת המסגרות הלימודיות לידי גורמים פרטיים. גם כאן נמסרו הפיקוח והבקרה לקבלנים המבצעים ובמקביל התרחבה חדירת גופים מסחריים למערכת, בניגוד לחוק האוסר לקיים פעילות מסחרית במוסדות חינוך!".

 

הדו"ח יוגש ליו"ר הכנסת בשבוע הבא. מחבריו הם ד"ר אמיר פז-פוקס ושרית בן-שמחון פלג. זהו הדו"ח השנתי השלישי של המכון שנועד להציג תמונה כוללת של מהלכי ההפרטה וההלאמה של הממשלה, לשם הגברת השקיפות והעשרת הדיון הציבורי בתחום זה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
כביש חדש, והחתול שומר על השמנת
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים