שתף קטע נבחר

צמח נדיר ימנע בניית 23 אלף דירות בתעש?

התוכנית לבנייה במתחם תעש השרון, מעתודות הקרקע הגדולות במרכז, צפויה להתעכב בעקבות דרישה של רשות הטבע והגנים להכריז על המקום כשמורת טבע: "יש במתחם עשרות מיני צומח שהוגדרו כנדירים". מחלוקת זו מצטרפת לויכוח על טיהור הקרקע המזוהמת באזור

בניית 23 אלף דירות במתחם תעש השרון עלולה להתעכב בשל הימצאות צמחים נדירים באזור. ל"כלכליסט" נודע כי רשות הטבע והגנים הגישה לאחרונה התנגדות לתוכנית הבנייה לוועדה המחוזית בדרישה להכריז על חלק מהשטחים כעל שמורת טבע.

 

הסיפורים החמים לפני כולם בפייסבוק של ynet 

 

מתחם תעש השרון משתרע על כ-7,600 דונם בתחומי השיפוט של רמת השרון, הוד השרון והרצליה. הוא מהווה את אחת מעתודות הקרקע הגדולות באזור המרכז, ובנייה בו יכולה לתרום לבלימת מחירי הדירות בגוש דן.

 

התוכנית אושרה להפקדה בוועדה המחוזית ביוני 2012 וכעת מצויה בשלב ההתנגדויות. ההתנגדות של רשות הטבע והגנים היא ההתנגדות הראשונה של רשות ממשלתית לבנייה במתחם. לכן ההערכה היא שמשקלה כבד יותר מזה של התנגדויות שהגישו גופים פרטיים, בהם אדם טבע ודין והחברה להגנת הטבע, שדרשה לשנות את התוכנית כדי לשמר את ריכוזי הצמחים במקום.

 

ההתנגדויות הללו צפויות לעלות מחר לדיון אצל זאב עמית, החוקר המיוחד שמינה משרד הפנים לנושא. מירה אבנרי, מתכננת מחוז מרכז ברשות הטבע והגנים, שלחה מכתב בנושא זה לגילי טסלר, מתכננת המחוז במינהל מקרקעי ישראל.

 

פארק נדיר וחריג לאזור

מחוות הדעת של האקולוג הראשי של רשות הטבע והגנים ד"ר יריב מליחי, שצורפה למכתב, עולה כי דווקא מכיוון שמדובר בשטחים נרחבים אשר היו סגורים לציבור הרחב שנים כה רבות הצליח להתקיים במקום פארק נדיר וחריג לאזור.

 

אבנרי כתבה במכתב: "בחנתי את התוכניות המפורטות, ולדעתי יש מקום לעצור לרגע את המסלול התכנוני הקונבנציונלי ולבחון את יחידת השטח הזאת על ערכיה בדרך ההולמת את תפיסות התכנון הקיימות בעולם בשטחים מסוג זה".

 

לפי חוות הדעת של מליחי, אשר בחן את הקרקע, נמצאה בה שורה של צמחים בסכנת הכחדה, ויש מקום לשקול הכרזה על חלק מהשטחים כשמורת טבע. מליחי הוסיף כי "בית גידול זה, אשר אט אט נכחד ונעלם עם הפיתוח המואץ של חבל ארץ זה, מיוצג כיום רק במעט שמורות טבע קטנטנות בשרון".

 

הוא ציין כי "במתחם תעש רמת השרון מתקיימים עשרות מיני צומח אופייניים לבית הגידול החולי, ובתוכם גם מינים אדומים. מינים אדומים הוגדרו כך בספר האדום של הצומח עקב נדירותם בעקבות קטיף, פיתוח והיעלמות בתי גידול ייחודיים.

 

בין המינים שמתקיימים בשטחי תעש ראוי לציון התלתן הדגול, צמח חד-שנתי שנפוץ רק בישראל ובלבנון, וגדל רק בארבעה אתרים בשרון ואשר בית גידולו הוא החמרה החולית. משנות החמישים לא נמצא הצמח באתרים אלה, ולמעשה הימצאותו במתחם תעש מהווה את האוכלוסייה העולמית האחרונה", נכתב בדו"ח.

 

התנגדות רשות הטבע והגנים מתווספת למחלוקת על טיהור הקרקע. בעוד המדינה מציעה לטהר את הקרקע רק לאחר תכנון כולל, המתנגדים מבקשים להתחיל בטיהור לפני התכנון ולאחר סקר קרקע מקיף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אהרון שטרול
הקרעת המזוהמות בתעש
צילום: אהרון שטרול
מומלצים