שתף קטע נבחר

60 ימי מאסר לאברך שהשתמט 3,048 ימים

בהסדר עם האברך סוכם באופן חריג שלא יהיה לו רישום פלילי. אברך נוסף, שהשתמט במשך שמונה שנים כיוון שסמך כי ראש הישיבה "סידר" את שחרורו מצה"ל, נידון לשלושה חודשי מאסר

מה העונש למי שמשתמט מצה"ל במשך שמונה שנים? על אף חוק הגיוס המתהווה, לפיו יוטלו סנקציות על ישיבות חרדיות שתלמידיהן יתחמקו מלהתגייס לשירות צבאי או לאומי, מסתבר שדווקא בית הדין הצבאי בוחר להקל עם אלו שלא התגייסו. בית הדין שלח החודש שני תלמידי ישיבות, שהשתמטו בניגוד לחוק במשך שמונה שנים לעונשי מעצר קצרים של חודשיים ושלושה חודשי מאסר. במקרים אחרים על תקופות השתמטות או עריקות כה ארוכות העונשים יכולים להגיע לחצי שנת מאסר ואפילו ליותר משנה.

 

רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו, ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם

 

באחד המקרים, שבו נידון תלמיד הישיבה לשלושה חודשי מאסר, התביעה הצבאית אף ערערה לבית הדין לערעורים שבקריה בגלל קלות העונש. בית הדין לערעורים המליץ לתביעה למשוך את הערעור וכך הוחלט. "זהו עונש שמקל בצורה מופרזת עם הנאשם, וחורג באופן בלתי סביר מרמת הענישה הנהוגה בנסיבות דומות", אמר לבית הדין התובע הצבאי, סרן רועי בלוך. "זו תקופת השתמטות ארוכה ביותר, שבמהלכה ידעה המדינה אתגרים ביטחוניים לא פשוטים". התובע הוסיף כי "ההשתמטות של הנאשם הייתה תוך מודעות ברורה לחובתו להתגייס ולכל הפחות להסדיר את מעמדו, בין לפי 'תורתו אומנותו' ובין באמצעים אחרים".

 

מנגד, טען סנגורו של הנאשם, עו"ד שגיא גרינפלד, שייצג גם את הנאשם השני, כי מרשו בן ה-27 פנה לראש הישיבה ולכן סבר כי הוא הסדיר את עניין ההכרה. "הוא הרגיש שגדולים ומוסמכים ממנו עושים את מה שצריך, כדי שיוכל להמשיך ללמוד וזה יהיה בסדר", אמר הסנגור. "במשך כל תקופת ההיעדרות הוא ישב ולמד תורה ולא עשה לביתו. הוא גם הביע נכונות להתגייס למסלולי החרדים, והתביעה הצבאית ניסתה להביא

תיק זה כמקרה בוחן לביטול חוק טל". בית הדין התחשב בכך, למרות טענת התביעה כי הנאשם "היה במשך שנים בקונכייה שלו ולא ניסה להסדיר את מעמדו".

 

במקרה השני בית הדין הצבאי ביפו הקל אף יותר על הנאשם, אברך בן 28, שהשתמט משירות צבאי ללא אישורים כחוק במשך 3,048 ימים. בית הדין אישר את עסקת הטיעון שהושגה עם התביעה הצבאית, שכללה עונש של חודשיים מאסר בפועל, ובאופן חריג - ללא רישום פלילי. זאת לאחר שעו"ד גרינפלד הציג חוות דעת המעידות על מצב כלכלי ובריאותי בעייתי של הנאשם ומשפחתו, לצד אישורים בדיעבד שהנאשם למד במוסדות חרדיים בתקופת ההשתמטות.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 25/05/2013 23:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לשכת גיוס. ארכיון
צילום: יובל חן
עו"ד שגיא גרינפלד
צילום: טל גרינפלד
מומלצים