שתף קטע נבחר

חצי מהעסקים פוגעים בשכר המלצרים בשבתות

התלמדויות, שבתות ושעות נוספות ללא תוספות שכר, תשלום בשחור ופיטורים ללא שימוע - סקר שהצליב נתוני נוכחות ותלושי שכר של מלצרים שב ומחדד כיצד מעסיקים רבים לא מקפידים על הזכויות הבסיסיות של העובדים בענף

כ-70% מהמעסיקים בתחום המלצרות לא משלמים תוספת שכר בגין קיצור משמרת כפי שמורה החוק, כ-56% לא מקפידים על רישום תקין של תלוש השכר, כ-30% לא משלמים על התלמדות ושיעור זהה לא משלם שעות נוספות. כך עולה מסקר שביצעה לאחרונה עוקץ מערכות.

 

עוד על זכויות עובדים - בערוץ קריירה

רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו , ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם

 

החברה מתמחה בפיתוח מערכות טכנולוגיות לניהול וחישוב שכר ומערכות נוכחות חכמות. הסקר בוצע באמצעות הצלבת נתוני שעוני נוכחות עם נתוני תלושי השכר של 985 מלצרים ומלצריות, המועסקים ב-150 מסעדות ובתי קפה. הממצאים המטרידים מגלים שבכל אחד מהפרמטרים, קיים שיעור גבוה של מעסיקים שאינם מקפידים על תשלום שכר כחוק.

 

קיצור משמרת - המלצר זכאי לתשלום

בראש הרשימה נמצא תשלום שכר עבור קיצור משמרת, שם התברר כי ב-68.5% מהמקרים, מלצרים שנדרשים ללכת הביתה מוקדם, לא יקבלו את המשכורת המלאה המגיעה להם. עו"ד דרור גל, שותף במשרד עוה"ד סטריקובסקי גל, ברוך ושות', מסביר כי הדבר נוגד את הפסיקה.

 


סקר זכויות עובדים בענף המלצרות

סקר זכויות עובדים בענף המלצרות
פרמטר שיעור מעסיקים שלא פועלים כחוק
תוספת שכר בגין קיצור משמרת 68.5%
רישום תקין של תלוש שכר 55.8%
תוספת בגין עבודה בשבת 41.8%
קיום שימוע 34.7%
תשלום למתלמד 29.8%
הוצאת תלושי משכורת מידי חודש 29.6%
ניכוי בגין חוסרים או שבר 28.9%
תשלום בגין שעות נוספות 27.5%

 

"לעתים קרובות, משמרתו של המלצר מקוצרת במהלך העבודה, מבלי שהוא מקבל שכר בגין שעות העבודה שהפסיד בשל כך", הוא אומר. "המעסיק נדרש במצב זה לשלם לעובד שכר בגין כל שעות עבודתו, בכל מקרה בו המשמרת קוצרה ביוזמת המעסיק".

 

עוד עולה, כי ב-55.8% מהמקרים אין הקפדה על רישום תקין של תלוש השכר, ו-29.6% לא מוציאים תלושי משכורת מדי חודש. עו"ד חמי לפידור, מומחה לדיני עבודה ממשרד לפידור ושות', מבהיר כי הדבר מהווה עבירה הכוללות גם תשלום קנסות גבוהים.

 

"אי הוצאת תלוש שכר חושפת את המעסיק גם לתביעה נזיקית", מוסיף לפידור, "זאת במקרה בו העובד נפגע במהלך העבודה והוברר כי המעסיק לא שילם את מלוא דמי הביטוח הלאומי בגין העסקתו ובהתאם לנתונים המדווחים בתלוש השכר".

 

אי תשלום שעות נוספות והתלמדות

בנוסף, 41.8% לא משלמים תוספת שכר על עבודה בשבת. "מלצר זכאי לקבל תגמול עבור העסקה ביום מנוחה השבועי בשיעור 150% משכר שעת עבודתו הרגילה", מסביר גל. "החוק קובע כי יום המנוחה יימשך כ-36 שעות רצופות לפחות בשבוע, בהתאם לדתו של העובד. עובדים יהודים זכאים ליום מנוחה שבועי שתחילתו בכניסת השבת, בערב יום שישי".

  

שיעור לא קטן של מעסיקים, כ-27.5%, לא משלמים בשגרה למלצרים על שעות נוספות. "מלצר העובד מעבר ליום עבודה מלא זכאי לגמול בגין עבודה בשעות נוספות", מסביר לפידור. "לעתים קרובות, מתבקש המלצר להאריך את המשמרת, משלל סיבות, למשל מחליפו הודיע ברגע האחרון שהוא לא מתעכב, נוצר לחץ בלתי צפוי במסעדה או סיבות אחרות. כך או כך, נוצר מצב בו העובד נאלץ לעבוד מעבר לתשע שעות עבודה, הכוללות כחצי שעה הפסקה.

 

לפידור מוסיף כי עבור השעתיים הנוספות הראשונות, זכאי העובד לתוספת של 25% משכר העבודה הרגיל והחל מהשעה השלישית ואילך הוא זכאי לתוספת של 50% משכר העבודה הרגיל. המשמעות: עבור השעתיים הראשונות ישתכר העובד 125% משכרו הרגיל בכל שעה, ומהשעה השלישית ואילך ישתכר 150% בכל שעה.

 

כמו כן, 29.8% לא משלמים כלל למתלמדים, בניגוד לחוק. "יש בעלי מסעדות שסבורים כי תשלום בשכר עבודה למתלמדים, הינו בגדר המלצה בלבד", אומר גל. "לשון הפסיקה קובעת מפורשות כי עובד זכאי לקבל שכר גם עבור תקופת ההתלמדות שלו במקום עבודתו , גם אם לאחר סיום ההתלמדות הוחלט שלא להמשיך ולהעסיק אותו, כפי שקורה לא אחת".

 

זהירות על הציוד

זכויותיהם הבסיסיות של עובדי ענף המלצרות נפגעו במישורים נוספים, בהן בהיעדרו של שימוע לפני פיטורים (34.7%) כמתחייב בחוק, וכן ניכויים ממשכורתם בשל כסף חסר או ציוד נשבר. לפידור מבהיר כי הדבר אינו חוקי.

 

"בעלי מסעדות רבים נוהגים לנכות ניכויים שונים מהשכר נטו של העובד, כמו ניכוי חוסרים מהקופה, ניכוי מהשכר עלות ציוד שנשבר, כגון צלחות או סכו"ם שנשטף לפח האשפה עם שאריות האוכל וכדומה", הוא מציין. "ניכוי מהשכר בנסיבות אלו אינו חוקי. חוק הגנת השכר אוסר על ניכויים משכר העובד, פרט לאלה המנויים בו במפורש".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

  

עמי ברגמן, מנכ"ל משותף בעוקץ מערכות, מזכיר כי משרד הכלכלה פועל לאחרונה באופן נמרץ על מנת לאכוף את חוקי העבודה על המעסיקים במשק. "מדובר על סכון עצום שהמעסיקים נוטלים על עצמם - חיוב בתשלום קנסות שגובהם יכול להגיע לכדי עשרות אלפי שקלים, לצד הגשת כתבי אישום פליליים", הוא מציין.

 

אז מה יכולים לעשות מלצרים ומלצריות שחשים כי זכויותיהם נפגעו? בשלב ראשון לפידור ממליץ לפנות למעסיק בבקשה כי יתקן את העוול שנגרם לו. אם זה לא עוזר - אפשר לפעול במישור משפטי ולפנות לבית הדין לעבודה על מנת שיפעל לאכיפת הזכויות.

 

כסף שחור

אולם בצד הקיפוח ממנו סובלים העובדים בענף - רו"ח אהוד סמורי, שותף במשרד סמורי-תורג'מן, מציין, כי "המלצרים בישראל נהנים מעמימות החוק בנושא תשלום מסים על הטיפים הוולנטרים שהם מקבלים. אין ברירה צריך לקרוא לילד בשמו: הם מופלים לטובה על פני כל העובדים האחרים במשק".

 

סמורי מזכיר פסק דין שהתקבל לאחרונה בבג"ץ, לפיו הטיפים שמקבלים המלצרים נחשבים לחלק מהכנסתו של המלצר ולא לחלק מהכנסתה של המסעדה המעסיקה אותו - אך מבלי שהסדיר את מנגון הדיווח של מלצרים על הכנסותיהם. לדבריו, על המדינה להתערב בצורת חקיקה ברורה בנושא.

 

"המלצר מקבל לידיו מהלקוח סכום כסף מידי משמרת, לעיתים מאות רבות של שקלים, שרובו נכנס ישירות לכיסו ןהןא אינו משלם על כך לביטוח הלאומי", הוא מוסיף. "אמנם שיעור ניכר מהמלצרים אינם מרוויחים שכר שעובר את מדרגת המס המחייבת תשלום מס הכנסה, אולם יש לא מעט שעוברים את המדרגה ושנהנים גם מחיסכון בתשלום מס הכנסה".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים