שתף קטע נבחר

מופז: "נודף ריח פוליטי מההתנהלות של יעלון"

יו"ר קדימה תוקף את שר הביטחון, לאחר שהלילה הדיון בוועדה לשוויון בנטל הגיע למבוי סתום בשל דרישתו של יעלון כי הסנקציות הפליליות יותנו רק באישורו. מופז שלח מסר ישיר לחברי יש עתיד: "אל תהיו סמרטוטים, אל תוותרו". יו"ר הוועדה פרי: "כל ניסיון לייצר חוק רק למראית עין - יסוכל"

הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר נגד הרמטכ"ל לשעבר ושר הביטחון בהווה: יו"ר קדימה, ח"כ שאול מופז, תקף הבוקר (יום ב') בחריפות את שר הביטחון משה (בוגי) יעלון בעקבות פיצוץ הישיבה הלילית, שבה היו אמורים חברי הוועדה לשוויון בנטל לאשר את המלצות מתווה הגיוס החדש. מופז אמר כי "ההתנהלות של שר הביטחון פוגעת בצה"ל ובשוויון בנטל ונודף ממנה ריח פוליטי".

 

רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו , ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם

 

המשבר שמעורר תסיסה גדולה במערכת הפוליטית נוצר בעקבות מחלוקת בין יו"ר הוועדה לשוויון בנטל השר יעקב פרי לשר הביטחון יעלון, שמתנגד להחיל במסגרת מתווה הקבע סנקציות אוטומטיות על משתמטים. ב"יש עתיד" טוענים כי למעשה מדובר בדרישה של יעלון לבטל את חובת הגיוס לחרדים.

 

במקביל לדרישתו בנוגע לסנקציות על משתמטים, מבקש השר יעלון כי החל מעוד שלוש שנים יינתן לשר הביטחון שיקול הדעת כמה חרדים מגייסים ואם מפעילים לגבי מי שלא מתגייס את חוק שירות ביטחון.

 

ח"כ מופז, שפרש מממשלת האחדות אחרי פירוק הוועדה לשוויון בנול בקדנציה הקודמת, מתח ביקורת גם על ראש הממשלה וקרא לאנשי "יש עתיד": "אל תהיו סמרטוטים, אל תוותרו על העקרונות שבגינם נכנסתם לממשלה.

 

מופז אמר עוד כי "הנה שוב, נתניהו, באמצעות שר הביטחון שלו, משתפן ומעקר את חוק הביטחון. החוק מורה מפורשות שמי שלא מתגייס נענש. אסור שמה שהיה הוא שיהיה, ושבגלל הפחד של נתניהו מהחרדים שוב ייסתם הגולל על המאבק לשוויון בנטל".

 

מקורבי יעלון מסרו בתגובה כי "מופז הוא האחרון שיכול לדבר על התנהלות שנודף ממנה ריח פוליטי. האיש שזגזג את עצמו לדעת לכל אורך הקריירה הפוליטית שלו, ונכנס לממשלה על נושא השוויון בנטל מבלי שיש לו מושג על מה בכלל מדברים, נזכר פתאום להתבטא כדי שיידעו שהוא קיים. גם היום למופז אין מושג בכלל על מה מדברים. אם מופז היה מקבל את תיק הביטחון, כפי שרצה לאחר הבחירות, סביר להניח שהוא היה מדבר אחרת לחלוטין ומתאים את עצמו, כמו אופורטוניסט מצוי, למציאות שהכי נוחה לו".

 

השר פרי: "לב לבו של המתווה" 

במפלגת "יש עתיד" אומרים כי הסוגיה מאיימת על המשך קיומה של הקואליציה. השר פרי כתב בעמוד הפייסבוק שלו כי "אחרי לילה ארוך, שבו אושרו רוב סעיפי החוק, חלקם היסטוריים, הפסקתי את ישיבת הוועדה. ההתנגדות המפתיעה של חלק מן השרים באשר לחובת הגיוס במתווה הקבע והחלת חוק שירות ביטחון על תלמידי הישיבות המשתמטים חייבה אותי לקבל החלטה. חובת השירות היא לב לבו של מתווה הגיוס החדש ואיני מתכוון לוותר על עיקרון זה. אנו מחויבים להגביר את השוויון בנטל בקרב הציבור הישראלי - הבטחנו, ולא נפר זאת".

 

התנגדות במהלך אישור ההמלצות. השר יעלון לצד השר פרץ (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
התנגדות במהלך אישור ההמלצות. השר יעלון לצד השר פרץ(צילום: אוהד צויגנברג)

 

יו"ר סיעת "יש עתיד" בכנסת, ח"כ עפר שלח, אמר ל-ynet כי "לא נתפשר על שום חוק שלא יביא לפתרון אמיתי של הבעיה. כל סיעות הקואליציה חתומות על ההסכם הקואליציוני ועליהן לעמוד בו. החוק היחיד שאפשרי במצב המשפטי הקיים הוא זה שהניח השר פרי".

 

שלח, כמו יתר חבריו לסיעה, סבור כי הסעיף שבמחלוקת הוא הסעיף המרכזי כיום בחוק. לדבריו, "אם מרבית הציבור החרדי לא יתגייס, יחול חוק הביטחון על הציבור החרדי כפי שהוא חל על הציבור הכללי כבר היום. בלי סעיף זה, אנחנו מייתרים את כל החוק". שלח ציין עוד כי עם ביטול "חוק טל", ייאלץ צה"ל לשלוח צווי גיוס ליותר מ-5,000 חרדים בכל מחזור כבר בחודשים הקרובים. "מה שאנחנו מנסים לעשות הוא להביא לשינוי מידתי והדרגתי", ציין ח"כ שלח.

 

יו"ר הקואליציה, ח"כ יריב לוין, אמר בתגובה כי "המחלוקת שמנסים לייצר ראשי 'יש עתיד' היא מלאכותית, לא עניינית ומעכבת שלא לצורך את קידום חוק השוויון בנטל. ההצהרות הלוחמניות אינן במקומן ומתווה השוויון בנטל יקודם בדיוק על פי עקרונות ההסכם הקואליציוני ומתוך אחריות משותפת ותוך שמירה על אחידות השורות בקואליציה".

 

בנט: "בסוף נגיע לפשרה" 

שר הכלכלה ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט הודה אמנם כי קיים משבר, אך ניסה להנמיך את הלהבות. אחרי שנציגו בוועדה, השר אורי אריאל, תמך בוועדה בעמדת השר יעלון, אמר בנט כי "אני חושב שאלו חבלי לידה טבעיים של פתרון לבעיה של 65 שנה. אנחנו נמצאים לקראת הפתרון והמחלוקות הן טבעיות, זה יכול לקחת עוד יום, יומיים או שלושה, אבל לבסוף נגיע לפשרה. בסוף נמצא את הנוסחה".

 

השר בנט ציין כי יש להתמיד בחלק מעקרונות החוק, אך לא להכריז מלחמה על עולם הישיבות. לדבריו, "אני חושב שיש כמה עקרונות שאם נתמיד בהם נגיע לפריצת דרך. הראשון הוא שחייבים לייצר תמריצים כדי

 שיהיה חוק אמת ולא חוק וירטואלי כדי שנראה את החרדים משתלבים בשירות והעיקרון השני, שאסור לנו להרוס את מה שהושג על ידי הקונספט של גיוס בכוח. אי אפשר ליצור תסריט של גדודי משטרה צבאית שפושטים על בני ברק. כרגע יש רצון אמיתי וכן של החרדים להשתלב בשירות אבל זה צריך להיות מתון והדרגתי ולא בכוח. אם נלך בכוח, זה יגרור אותנו אחורה". 

 

במהלך הדיונים עלו ונפלו סעיפים נוספים במתווה שהציעה ועדת פרי. הסעיף שנגע להארכה משמעותית של שירות בני ישיבות ההסדר נפל: במקום 16 חודשי שירות כפי שנהוג עכשיו יוארך בחודש אחד בלבד (ולא שמונה). כמו כן התעוררה התנגדות להטלת אחריות פלילית על ראשי ישיבות שתלמידיהם לא יתגייסו לצה"ל.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ביקורת קשה. ח"כ מופז
צילום: גיל יוחנן
מומלצים