שתף קטע נבחר

תחילת המירוץ באיראן: תוכנית הגרעין היא נשק

בבחירות לנשיאות איראן מתמודד ראש צוות המו"מ הגרעיני הנוכחי, שמנסה להצטייר כ"קשוח" מול הקודם, שנאלץ להתגונן. אבל את הבוחרים כנראה תעסיק יותר הכלכלה. היום נודע כי תקציב המדינה הנוכחי קוצץ ב-36%

בראיון הטלוויזיוני הראשון שלו כמועמד לנשיאות איראן, דחה חסן רוחאני את ההאשמות מצד יריביו, על כך שהיה חלש מדי מול המעצמות בעת ששימש כראש צוות המשא ומתן האיראני לתוכנית הגרעין.

 

ומה דעתכם? כתבו בפייסבוק שלנו , ונפרסם תגובות נבחרות

 

השמינייה: אחד מאלה יהיה היורש של אחמדינג'אד

 

רוחאני, שנחשב למועמד מתון יחסית, עמד בראש המו"מ מ-2003 ועד 2005 ותחתיו הושג הסכם להשעיית פעילותה של איראן להעשרת אורניום, שהייתה אז בחיתוליה. אך מאז האיצה טהרן את תוכנית הגרעין שלה, שבמערב חוששים שמטרתה פיתוח נשק גרעיני. איראן טוענת כי היא נועדה לצרכים אזרחיים.

 

רוחאני. הטיח במראיין ללכת ללמוד היסטוריה (צילום: AP) (צילום: AP)
רוחאני. הטיח במראיין ללכת ללמוד היסטוריה(צילום: AP)
 

יש באיראן הרואים בתוכנית הגרעין סמל לגאווה לאומית ובכל ויתור ללחץ חיצוני – עלבון לריבונותה של איראן. גם ראש צוות המו"מ הנוכחי, סעיד ג'לילי, הוא מועמד בבחירות. עד כה, במו"מ שניהל לא נרשמו ויתורים מצד איראן.

 

ג'לילי נתפס כבעל עמדה קשוחה יותר מול המערב, בכל הנוגע למו"מ הגרעיני. סגנו, עלי באגרי, אמר לאחרונה על תקופתו של רוחאני בתפקיד, תחת הנשיא מוחמד חתאמי: "האינטרסים הלאומיים שלנו והביטחון הלאומי שלנו סבלו. התקופה הייתה לא שמחה והאל ישמור אותנו מחזרה אליה".

 

ג'לילי. סבבי שיחות ללא הסכם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ג'לילי. סבבי שיחות ללא הסכם(צילום: AFP)

 

בראיון שעלה לטונים גבוהים ושודר בטלוויזיה הממלכתית באיראן ביום שני בערב, אמר רוחאני שההאשמות שהוא עיכב את הפיתוח הגרעיני הן "שקר" ורמז שמראיינו הוא בור ועם הארץ.

 

"יהיה זה טוב אם תלמד היסטוריה", אמר רוחאני בחיוך, לבוש בלבוש איש דת מסורתי, "אנחנו השעינו אותו? אנחנו הגענו לשליטה בטכנולוגיה הגרעינית!". המועמד בן ה-64 טען שבמהלך כהונתו הרחיבה הרפובליקה האסלאמית את תוכנית העשרת האורניום, הפגינה את אופיה האזרחי ומנעה מתקפה אמריקנית.

 

"אנחנו לא אפשרנו שאיראן תהיה מותקפת", אמר, בהתייחסו למלחמות של ארה"ב באפגניסטן ובעיראק. "הם (ארה"ב) תיארו לעצמם שלמחרת יהיה זה תורה של איראן".

 

המנהיג העליון אייתוללה עלי חמינאי הוא האחראי על תוכנית הגרעין האיראנית. כל המועמדים מדגישים כי לאיראן זכות לתוכנית גרעינית למטרות אזרחיות ומכחישים כי היא מתכוונת לייצר נשק גרעיני.

 

שמונת המועמדים הסופיים באיראן (צילום: AP) (צילום: AP)
שמונת המועמדים הסופיים באיראן(צילום: AP)

 

הפגנת אנשי אופוזיציה גולים בלונדון נגד חמינאי והגרעין (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנת אנשי אופוזיציה גולים בלונדון נגד חמינאי והגרעין(צילום: AP)

 

המועמדים אולי נדרשים לתוכנית הגרעין, אך נראה שמבחינת הבוחרים, את הבחירות יכריעו סוגיות כלכליות. הכלכלה האיראנית סובלת מאבטלה גבוהה ומאינפלציה גואה. הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה היום שהפרלמנט אישר תקציב שמשקף את פגיעתן הרעה של הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו בשל תוכנית הגרעין. התקציב עומד על 290 מיליארד דולרים – קיצוץ של 36 אחוזים מהשנה שעברה.

 

ועדיין, הנושא הגרעיני "משמש לפגוע במועמדים" בתחילת הקמפיין, מסבירה דינה אספנדיארי, מומחית לאיראן מהמכון הבינלאומי למחקר אסטרטגי בארה"ב.

  

בחודשים האחרונים נערכו כמה סבבי שיחות בין טהרן למעצמות, ללא הגעה להסכם. שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, המייצגת אותו בשיחות, אמרה שיש להמשיך במו"מ רק אחרי הבחירות. "אני חושבת שעלינו לחכות ולראות מה יהיו התוצאות, כי ייתכן שיהיו הבדלים, תלוי במי ייבחר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
תומך של ג'לילי. "ג'לילי חייל של חמינאי"
צילום: AFP
מומלצים