שתף קטע נבחר

9 סיבות להשמנת ילדים בחופש הגדול - ופתרונות

חוגי הספורט מפסיקים, הרביצה בבית גורמת לנשנושים בלתי פוסקים ואפילו בילוי בבריכה מסתיים בארטיק מלא בקלוריות. פלא שבחופש הגדול ילדים עולים במשקל פי 2 מבשגרה? דיאטנית מסבירה מהן הבעיות של החופש הגדול - ואיך תמנעו אותן

אחד מכל ארבעה ילדים סובל מדרגה כלשהי של עודף משקל. מחקרים מראים שבמהלך 20 השנים האחרונות חלה עלייה של כ-50% בשכיחות הילדים הסובלים מהשמנת יתר. מחקרים אחרים מצאו שקצב העלייה במשקל בחופש הגדול הוא פי שתיים מהקצב במהלך השנה, והוא גדול עוד יותר אצל ילדים שכבר נמצאים במצב של עודף משקל או השמנה.

 

 

מתכוננים לחופש הגדול בערוץ הורים:

החופש כאן והם יהיו ערים כל הלילה. מה עושים?

זה אפשרי: לעבור את החופש הגדול בלי לפשוט רגל

למה כל כך מפחיד אתכם שישעמם להם בחופש?

אין סיכוי שאני הולך השנה לקייטנה!

 

1. הבעיה: חוגי הספורט מפסיקים

ילדים בימינו כמעט ולא מבצעים פעילות ספורטיבית ספונטנית. עם הגיל תדירות הפעילות ומשכה עוד פוחתת. ילדים רבים מבצעים פעילות רק שעה או שעתיים בשבוע, במסגרת חוגי ספורט כמו שחייה, בלט, קפוארה, ג'ודו, טניס וכו'. אך בחופשת הקיץ החוגים מסתיימים והילדים נותרים ללא פעילות משמעותית. השעות שמתפנות מתמלאות בזמן פאסיבי נוסף.

 

מה עושים? משבצים בסדר היום רגעים של פעילות באופן יזום: קפיצה על טרמפולינה או דילוג בחבל, יציאה לגן משחקים בשעות הגיוניות, עידוד משחקי כדור, רכיבה על אופניים או רולרבליידס וטיולים ארוכים עם הכלב.

 

2. הבעיה: שוקו ולחמניה (עם שוקולד) 

בקייטנות רבות זה עדיין הלהיט לארוחת בוקר: ערימה של לחמניות (ריקות או עם ממרח שוקולד) וטרופית. משביע זה לא וילדים רבים אוכלים מספר לא מבוטל של לחמניות לארוחה.

 

מה עושים? ראשית, מבררים מהי ארוחת הבוקר בקייטנה ומה דעתו של הילד עליה. בהסכמה עם הילד אני הייתי ממליצה לשלוח איתו ארוחת בוקר, בדיוק כפי ששולחים עמו לבית הספר (כריך, פרי וירקות). זה יותר משביע וגם יותר טעים. במידה שאין הסכמה מצד הילד, נסו לצמצם חטיפים ושתייה מתוקה בשעות אחר הצהרים בהקפדה יתרה.

 

3. הבעיה: הילדים לבד בבית שעות ארוכות 

וכשהם משועממים הם ניגשים לחפש אוכל, ממש כמונו, המבוגרים. ללא עיסוק, ללא אתגרים ולעתים גם ללא גבולות, האכילה נמצאת כעיסוק מעניין והאוכל מרגיע. וכשאני אומרת אוכל, הכוונה היא בעיקר למאכלים מתוקים.

 

בנוסף, הורים רבים, אשר עובדים כרגיל, מרגישים בצורך לפצות את הילדים שנותרו שעות רבות לבדם, ומציפים אותם בממתקים וחטיפים אהובים.

 

מה עושים? בעיקר אם הילדים צעירים, מומלץ למצוא עבורם סידור בכדי שלא יבלו פרק זמן ארוך לבדם. זה לא פשוט, אבל חיוני. שנית, ממליצה להכין עבורם ארוחות מאורגנות בצלחות/ קופסאות פלסטיק. לכל ילד קופסה משלו לארוחת בוקר, עשר, צהריים וארבע - כולל ירקות ופירות. באופן כללי, מומלץ להשאיר מגש עם פירות וירקות שטופים במקום גלוי וזמין.

 

במקביל, השתדלו להפחית בכמות החטיפים, הממתקים והמזונות המעובדים הקיימים בבית. רעיון נוסף, לגדולים שבחבורה: להשאיר מתכונים קלים ובריאים ולעודד אותם להכין. כך גם לכם תחכה מנה בריאה ומזינה כשתחזרו מהעבודה.

 

4. הבעיה: חום יולי-אוגוסט

כשחם כל כך אנחנו ממעטים לצאת החוצה ומחפשים פעילויות במקומות ממוזגים. הישיבה בבית מזמנת פעילות פאסיבית בעיקרה. האלטרנטיבה הנפוצה הנוספת היא הקניונים, שם משאירים סכומי כסף גדולים על קניות מיותרות ברובן ועל... אוכל (לרוב לא איכותי).

 

מאכלי הקיץ הקרירים כוללים בתוכם ארטיקים, גלידה ושלוקים כמו גם אבטיחים ומלונים. אכילה מופרזת מאלה נפוצה, ואיתם גם כמות לא מבוטלת של קלוריות.

 

מה עושים? יוצאים בשעות נסבלות. שעה בחוץ, למרות החום והלחות, עושה פלאים גם לילדים וגם לנו. דואגים לפעילות גם בבית: טרמפולינה קטנה, משחקי מחבואים, מלחמת כריות ואפילו רק לכבות את הטלוויזיה ולהתעסק בכל דבר אחר. בנוסף, שמים לב לכמויות הארטיקים/ שלוקים/ גלידות/ פירות שנאכלים ומשתדלים לתחום אותם במסגרת הארוחות.

 

5. הבעיה: המון ארוחות 

הילדים בחופש והם אוכלים שש ארוחות ביום בבית. שש ארוחות כפול מספר הילדים, זוג הורים וחברים של הילדים, אותם צריך להכפיל ב-60 יום. וכמובן שאחד אוהב דגים, השני רק בשר, השלישית רק פסטה - אז פלא שהורים רבים שוברים את הראש מה להכין וכיצד לגוון? לעתים קרובות אנחנו גם פונים לפתרונות הקלים והאהובים על כולם: פיצה, צ'יפס, טוסטים עם גבינה צהובה.

 

מה עושים? מתארגנים מראש. רצוי לשבת יחד עם הילדים ולבנות תפריט משפחתי שבועי/ דו-שבועי, לבשל מגוון גדול ולהקפיא. בנוסף, חשוב לדאוג לחומרי גלם מזינים זמינים (קוואקר, קטניות מבושלות חלקית, טחינה גולמית, אגוזים שונים ופירות וירקות טריים). אפשר לאכול בחוץ, אבל כשמתחשק באמת, לא בשל חוסר ברירה.

 

6. הבעיה: בריכה וקיוסק בה

בריכה היא בילוי אולטימטיבי לימים המהבילים והיא גם שילוב מושלם של פעילות גופנית וחוסר הזעה. הבעיה היא שמרבית הילדים שמגיעים בקיץ לבריכה לא בדיוק שוחים בה. הם יוצאים מהמים רעבים, ואוכלים כמות גדולה.

 

בנוסף נוצרת מעין התניה שבבריכה חייבים לקנות גם ארטיק. במידה וביקור בבריכה הוא בילוי נדיר, אין בכל כל בעיה. אולם אם אתם מבלים שם כמעט כל יום, ארטיק ביום זה כבר עניין משמעותי, בעיקר לאור העובדה שמרבית הילדים לא יבחרו ארטיק קרח.

 

מה עושים? מתארגנים ולוקחים ארוחה מהבית. מסכמים עם הילדים מראש אם כן או לא מתכוונים לקנות ארטיק או כל דבר אחר. אם אתם יודעים שתתקשו לסרב - פשוט אל תקחו ארנק.

 

7. הבעיה: יציאה משגרה

לטוב ולרע השגרה בימי החופשה משתנה. מתעוררים בשעות אחרות, הפעילות משתנה בין הימים ואיתה גם סדר הארוחות. שעות ארוכות מחוץ לבית עשויות גם לגרום למרווח זמן גדול מהרגיל בין הארוחות. התוצאה לעתים קרובות היא של נשנושים לא מאורגנים.

 

מה עושים? קובעים ארוחות כעוגנים. אפילו שתי ארוחות ביום. גם אם השעה עשויה להשתנות מעט, גם אם לא כל בני הבית נוכחים, עדיין לא מוותרים.

 

8. הבעיה: מבלים ואוכלים

בקרב מתבגרים צעירים ישנו טרנד של בילוי במסעדות. לא סתם לשוקו ומאפה, אלא לארוחות של ממש. לרוב אלה יכללו המבורגר עסיסי וערימה של צ'יפס, עם כוס קולה בצד. במקרה הטוב הם יאכלו סושי. מעבר לנזק הכספי העצום (לרוב מדובר בבילוי של פעמיים בשבוע לפחות), מדובר בהמון שומן וסוכרים מיותרים מוצאים דרכם לגופם.

 

מה עושים? מגבילים. מסכמים עם הנער/ה על בילוי כזה אחת לשבוע לכל היותר. בנוסף לא תזיק הדרכה קלה והכוונה, למשל להמליץ לשתות מים במקום שתייה מתוקה, לחלוק מנה עם חברה טובה וכו'. כמובן שאם מדובר בבילוי נדיר עדיף פשוט לשחרר ולתת להם ליהנות.

 

9. הבעיה: פופקורן מוגדל

לפופקורן יצא שם של חטיף אולטימטיבי, דל קלוריות וטעים. אולם אלה שנמכרים בקולנוע עשירים מאד בשומן ובמלח, כאשר דלי פופקורן בינוני מכיל כ-400 קלוריות והגדול עשוי להגיע ל-800 קלוריות. בילוי בקולנוע הינו בילוי מועדף במציאות האקלימית שלנו, אולם לא פעם ניתן לראות זאטוטים יושבים ומחבקים דלי פופקורן בגודל שלהם, וכמובן שיש גם בקבוק מיץ בצד.

 

מה עושים? לא חייבים לקנות פופקורן (ובכלל, לא חייבים לקנות כלום) בכל יציאה לקולנוע. זה אפילו הגיוני לשבת שעה וחצי וגם שעתיים לצפות בסרט בליי ללעוס. במידה וכן מחלליטים לקנות משהו, האופציה העדיפה היא פופקורן קטן או בינוני למספר ילדים. בצד, כמובן, מים.


הכותבת היא -דיאטנית קלינית ופסיכודרמטיסטית , טיפול בהתנהגויות אכילה הורים וילדים




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יושבים שעות מול הטלוויזיה - ואוכלים
צילום: shutterstock
מומלצים