שתף קטע נבחר

לא רק בישראל: רשות המסים אוספת עליכם מידע

איסוף המידע של רשויות המס בישראל, השתכלל מאוד בשנים האחרונות. אם אתם מחזיקים נכסים בחו"ל - כדאי שתהיו מוכנים. מדריך

בשנים האחרונות קיימת עלייה דרמטית ביכולת של רשות המסים להשיג מידע על ישראלים המחזיקים חשבונות בנק זרים או כאלו המחזיקים בבעלות על חברות במקלטי מס.

 

 

עד לפני מספר שנים, בעלי חשבונות בנק בחו"ל ובעלי מניות בחברות הרשומות במקלטי מס, נהנו מסודיות מוחלטת. אלא שכיום, מטריית הסודיות נסדקה והיא אינה קיימת כמו בעבר, ולפיכך יש להיערך בהתאם.

 

כיצד רשות המסים אוספת מידע?

מידע אודות חשבונות בנקים סודיים ותכנוני מס בינלאומיים במקלטי המס, יכול להגיע לרשות המסים במגוון דרכים. רשויות המס ברחבי העולם מנסים לדלות מידע ממקורות מגוונים כמו אתרי אינטרנט, מאגרי מידע ממוחשבים, ועיתונים בארץ ובעולם. עם זאת, ברור שהמידע הזה אינו מספיק, ויש צורך בשיתופי פעולה בינלאומיים, כמפורט להלן.

 

דרך נוספת היא רכישה ו/או קבלה של חומר סודי גנוב. הרשויות במדינות שונות בעולם, רכשו בשנים האחרונות מידע בנקאי וכן מידע אודות רישום חברות זרות, צרוב על גבי מדיה דיגיטלית, מאנשים שונים אשר גנבו את המידע הזה. מידע זה עשוי גם להגיע לרשות המסים בישראל.

 

נוסעים הרבה לחו"ל? תיזהרו

רשות המסים עושה שימוש במחשב המרכזי של ביקורת הגבולות, האוגר נתונים על הכניסות והיציאות מישראל. כחלק מהפעילות היזומה של רשות המסים, נשלחו מכתבים לרבים אשר יצאו לחו"ל בתדירות גבוהה בשנים האחרונות, או שהו בחו"ל תקופה ארוכה במהלך השנה, ובהם דרישות להצהרה על נכסים והכנסות מחו"ל.

 

ההנחה היא כי הנוסעים המתמידים עובדים בחו"ל ומרוויחים הכנסות שעליהם הם לא מדווחים כחוק או שיש להם נכסים בחו"ל אשר מהם נובעים להם הכנסות שגם אינן מדווחות.

 

האם רשות המסים מקבלת מידע ממדינות בעולם?

 

החלפת מידע בענייני מס בין מדינות יכולה להיעשות בעיקר באחת משתי הדרכים הבאות:

 

1. מידע לפי דרישה – במקרה זה, רשות מסים במדינה א' מעבירה לרשות מס במדינה ב' בקשה לקבלת מידע פרטני אודות נישום מסוים.

 

2. מידע אוטומטי – במקרה זה, רשות מסים במדינה א' אינה מעבירה לרשות מס במדינה ב' בקשה לקבלת מידע אודות נישום מסוים, אלא מקבלת מידי פעם מידע על נישומים והכנסות של תושביה.

 

חילופי מידע בין רשויות מס ממדינות שונות מוסדרים בעיקר באמצעות סעיף 26 לאמנות המס. בשנים האחרונות, מדינת ישראל גם חותמת על הסכמים מיוחדים לגילוי מידע בענייני המס.

 

כך לדוגמא, מדינת ישראל חתמה לאחרונה על אמנת מס עם פנמה, הנחשבת למקלט מס, במטרה לחתום על הסכם לחילופי מידע בענייני מס. לאחר שהאמנה תיחתם, פנמה תוכל להעביר מידע לרשות המסים בישראל ביחס לפעילות של תושבי ישראל בפנמה.

 

כיצד נערכים לעידן החדש?

חשוב להבהיר כי מותר לישראלים להחזיק חשבונות בנק זרים ולהיות הבעלים של חברות במקלטי מס. אולם, יש כאן שתי סוגיות שיש להתייחס אליהן:

 

חבות מס בישראל: ישנם מקרים בהם ישראלים אינם חייבים בתשלום מס בישראל כתוצאה מהאחזקה של נכסים בחו"ל. במקרים רבים, ניתן להשיג תוצאה של פטור ממס גם במדינת המקור. תוצאה זאת ניתנת להשגה באמצעות תכנון מס בינלאומי.

 

דיווחים לרשות המסים: גם אם לא קיימת חובה לשלם מיסים בישראל בגין הכנסות בחו"ל, קיימת חובת דיווח ביחס לאחזקת נכסים בחו"ל.

 

ישראלים המחזיקים כספים בבנקים בחו"ל או שהם בעלי מניות של חברות זרות, חייבים להיערך בהקדם על מנת למנוע תקלות בלתי נעימות עם פקידי השומה. במקרים רבים כדאי לפנות לעורך דין מומחה למיסוי ולקבל חוות דעת משפטית-מיסויית ביחס להיבטי המיסוי של השקעותיהם. חוות הדעת יכולה לקבוע כי במקרים מסוימים לא ישולם מס ישראלי על הרווחים אשר הופקו מחוץ לישראל.

 

אולם, אם מדובר בכספים או רווחים שלא דווחו כדין לרשויות המס, יש לשקול להגיש בקשה לרשות המסים בהליך הנקרא "גילוי מרצון". בתמורה לגילוי המידע ניתן לקבל חסינות מפני העמדה לדין פלילי.

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין לדיני מסים ומיסוי בינלאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים